Πολιτική Χωρίς κατηγορία

Απολύτως (και) δικονομικά άκυρη η απόφαση της πλειοψηφίας

Είναι δεδομένο ότι όλες οι διαδικασίες της Βουλής υποχρεωτικά προβλέπονται ρητά από το Νόμο. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση για εξαίρεση δύο μελών της προανακριτικής δεν προβλέπεται από καμία διάταξη.

Σε κάθε περίπτωση όμως σύμφωνα με δικαστική πηγή η προσπάθεια να τεθούν εκτός της Επιτροπής οι δύο ορισμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές έχει και απόλυτη δικονομική ακυρότητα.

Συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έστω και για λίγο εκτέλεσαν χρέη εισαγγελέα και έλαβαν γνώση είτε μέρους είτε του συνόλου της δικογραφίας. Τα πρόσωπα αυτά έχοντας ασκήσει εισαγγελικά καθήκοντα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κληθούν ως μάρτυρες με βάση το αρ. 211 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρει ότι με ποινή ακυρότητας της διαδικασίας δεν εξετάζονται ως μάρτυρες στο ακροατήριο όσοι άσκησαν εισαγγελικά ή ανακριτικά καθήκοντα ή έργα γραμματέα της ανάκρισης στην ίδια υπόθεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Προανακριτική Επιτροπή ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών και επομένως δεν είναι δυνατόν να κάνει αίτηση εξαίρεσης μέρους του εαυτού της.

Η δε αίτηση εξαίρεσης πάντοτε δικάζεται από Δικαστικό Συμβούλιο (δικαστές) . Επίσης Αίτηση Εξαίρεσης δεν προβλέπεται παρά μόνο μετά την άσκηση τυχόν δίωξης και δικάζεται είτε από Δικαστικό Συμβούλιο είτε από το Δικαστήριο.

Related posts

Ένταση για προανακριτική Novartis αγρίεψε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό Πολάκη-Τζανακόπουλου

4press

Βίντεο από τη φωτιά στην Εύβοια μέσα από τα καναντέρ

4press

Πικραμμένος: Δεν θα ήθελα υπουργείο, προτιμώ την συνταγματική αναθεώρηση

4press