Υγεία & Fitness Χωρίς κατηγορία

Η χρυσή ευκαιρία της φαρμακευτικής κάνναβης για την αγροτική ανάπτυξη

Ως χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη των περιοχών τους, µε καλά εισοδήµατα για τους ίδιους, βλέπουν τις καλλιέργειες της κάνναβης -φαρµακευτικής και βιοµηχανικής– οι αγρότες.

Στην Πρέβεζα εγκρίθηκε επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ στον Ορχοµενό Βοιωτίας οµάδα 15 παραγωγών προχωρά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της φαρµακευτικής κάνναβης, συγκρίνοντας τις τιµές και τα κέρδη ακόµα και µε το βαµβάκι, που θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της περιοχής. Στα σκαριά είναι και µια νέα επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Οιχαλίας στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

Στον Ορχοµενό Βοιωτίας η καλλιέργεια του βαµβακιού είναι… κυρίαρχη και θεωρείται «βαριά βιοµηχανία» για όλη την περιοχή. Ο συνεταιρισµός των αγροτών της περιοχής ιδρύθηκε το 1932 και το 1951 κατασκευάστηκε το πρώτο εκκοκκιστήριο της περιοχής. Σε µια προσπάθεια να αλλάξουν τα δεδοµένα για τη… µονοκαλλιέργεια του βαµβακιού στην περιοχή τους, οι αγρότες προχώρησαν στην πιστοποίησή του για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές και νέες αγορές. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε αυτή την εξίσωση της αγροτικής ανάπτυξης για την περιοχή και τους ίδιους έβαλαν τη… φαρµακευτική κάνναβη.

Η φαρµακευτική κάνναβη φέρνει επένδυση 50 εκατ. ευρώ


Η φαρµακευτική κάνναβη φέρνει επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Με µπροστάρη τον 54χρονο οικονοµολόγο και πρόεδρο του συνεταιρισµού Βασίλη Τσαγαλά, ξεκίνησαν µια συστηµατική προσπάθεια να µάθουν τα πάντα για την καλλιέργεια. «Πέρυσι, σε συνεργασία µε µια ισραηλινή εταιρεία, σε συνεννόηση µε παραγωγό της περιοχής, έγινε µια πρώτη προσπάθεια για ανάπτυξη της καλλιέργειας της φαρµακευτικής κάνναβης» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Τσαγαλάς.

Φέτος η προσπάθειά τους έγινε πιο συστηµατική. «Ιδρύσαµε µια οµάδα στην οποία µετέχουν περίπου 15 άτοµα και σε πιλοτικό επίπεδο ξεκινήσαµε να καλλιεργούµε 50 στρέµµατα για να δούµε πώς θα τα πάµε» προσθέτει. Πριν φτάσουν όµως στην καλλιέργεια, φρόντισαν να µάθουν τα πάντα για αυτή. «Ταξιδέψαµε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, όπου υπάρχουν τέτοιες καλλιέργειες, για να µάθουµε τα πάντα. Ηρθαµε σε επαφή µε εταιρείες του εξωτερικού και κλείσαµε συµφωνίες για την προώθηση της παραγωγής µας» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Τσαγαλάς.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, µάλιστα, είναι αρκετά αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήµατος. «Εχουν ωριµάσει όλες οι προϋποθέσεις για την επαγγελµατική, πλέον, καλλιέργεια αυτού του φυτού και στην περιοχή του Ορχοµενού. Τα πρώτα δείγµατα που είχαµε από την περσινή καλλιέργεια ήταν πολύ ενθαρρυντικά για να κάνουµε το επόµενο βήµα» τονίζει.

Συνεργασία

«Καταλαβαίνουµε και κατανοούµε ότι µια τέτοια δραστηριότητα δεν µπορεί να προχωρήσει µόνο µε εµάς, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούµε µε ένα σύνολο φορέων που εµπλέκονται γύρω από αυτό το προϊόν.

Επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ από την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης (pics)


Επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ από την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης (pics)Ξεκινήσαµε ένα κοινοπρακτικό σχήµα, στο οποίο συµµετέχουν εταιρείες που έχουν άµεση σχέση µε την πρώτη ύλη της κάνναβης. Παράλληλα, όµως, επιδιώκουµε να έχουµε και την αντίστοιχη επιστηµονική υποστήριξη. Προχωρήσαµε έτσι στη συνεργασία µας µε τον ΕΛΓΟ και δύο ερευνητικά κέντρα» λέει ο κ. Τσαγαλάς.Οι εξελίξεις στο θέµα έχουν ενθουσιάσει τους παραγωγούς της περιοχής, που βλέπουν στην περίπτωση της βιοµηχανικής και φαρµακευτικής κάνναβης µια χρυσή ευκαιρία. Με την καλύτερη αξιοποίηση του φυτού, εκτιµούν τα µέλη του συνεταιρισµού, το εισόδηµα από την καλλιέργεια της κάνναβης θα είναι µεγαλύτερο από αυτό του βαµβακιού, ακόµα και χωρίς την ενίσχυση που παίρνουν στο βαµβάκι! «Ολοι πλέον ποντάρουν σε αυτό» προσθέτει ο κ. Τσαγαλάς.

Φαρκαδόνα Τρικάλων – Σπορά 25 εκατ. ευρώ για καθετοποιημένη μονάδα

Μια σηµαντική επένδυση στον χώρο της φαρµακευτικής κάνναβης έρχεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στην περιοχή της Φαρκαδόνας Τρικάλων και συγκεκριµένα στην Οιχαλία. To επενδυτικό σχέδιο ανήκει στην εταιρεία Green Light Herbs Hellas µε πρόεδρο τον ∆ηµήτριο Θεοχάρη, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ και περιλαµβάνει έκταση 100 στρεµµάτων καθώς και βιοµηχανική µονάδα για το τελικό προϊόν.

Το κατασκευαστικό µέρος πρόκειται να αναλάβει η εταιρεία Αφοί Εµµανουηλίδη ΟΕ από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ειδικεύεται στις κατασκευές θερµοκηπίων. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, η επένδυση σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολήσει περίπου 200 άτοµα. Η επένδυση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από έναν µήνα σε ηµερίδα που έγινε στη Λάρισα για τις επενδύσεις σε βιοµηχανική και φαρµακευτική κάνναβη, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης. Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της ηµερίδας, η επένδυση θα δώσει πνοή σε όλη την περιοχή, αφού θα πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ωρωπός Πρέβεζας – Με ολλανδική τεχνογνωσία, παραγωγή made in Greece

Η τελευταία άδεια για εγκατάσταση καλλιέργειας φαρµακευτικής κάνναβης και παραγωγής προϊόντων αφορά σε µονάδα που πρόκειται να δηµιουργηθεί στον Ωρωπό Πρέβεζας.

Σύµφωνα µε το ΦΕΚ, η έγκριση εγκατάστασης είναι για πέντε χρόνια και η άδεια δίνεται στην εταιρεία GReenCann Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η θερµοκηπιακή µονάδα θα είναι έκτασης 11 στρεµµάτων και θα αναπτυχθεί σε ένα αγροτεµάχιο συνολικής έκτασης περίπου 42 στρεµµάτων, στη θέση Τζούµτζα της δηµοτικής ενότητας Λούρου, στον ∆ήµο Πρέβεζας.

Related posts

20 φυσικά παυσίπονα που έχομε όλοι στην κουζίνα μας – Μηλόξυδο, τζίντζερ, σκόρδο

4press

Skoda Kodiaq L&K: Η επιτομή του Premium!

4press

Πάνω από 250.000 μέλισσες στη…δούλεψη της Rolls-Royce

4press