Πολιτική Χωρίς κατηγορία

Μητσοτάκης: Ξεκαθάρισα στον Τραμπ ότι δεν θα ανεχθούμε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πολύ ικανοποιημένος από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο Blair House, μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε με νόημα πως «τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά μιας μοίρας αμερικανικών F-35. Αυτές οι διαπραγματεύσεις κρατούν συνήθως 1-1,5 χρόνο και ούτως ή άλλως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα μετά το 2024-2025.

Είχε προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ και στη συνέχεια οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν περί τα 20 λεπτά συνομιλία μπροστά στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του ζεύγους Μητσοτάκη στον Λ. Οίκο και την συνάντηση με Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ντόναλντ Τραμπ: Είμαι σίγουρος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει
«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη Τραμπ για αμερικανικές επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους. «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας».

Μητσοτάκης σε Ντόναλντ Τραμπ: Ζητάμε τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ
«Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου» είπε αναφορικά με τα αμυντικά ζητήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό» συνέχισε μιλώντας στον Ντόναλντ Τραμπ ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου» πρόσθεσε.

Καταιγισμός ερωτήσεων σε Τραμπ για την ένταση με το Ιράκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Βίντεο: Οι δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους: Εκανα ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχθούμε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Στη συνέχεια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Στις 21:08 το ζεύγος Μητσοτάκη έφτασε στον Λευκό Οίκο. Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο των ΗΠΑ τους περίμενε το ζεύγος Τραμπ και στήθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Δείτε βίντεο από την υποδοχή του ζεύγους Τραμπ στο ζεύγος Μητσοτάκη:

Σημειώνεται ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Ουάσινγκτον τα ζεύγη Μητσοτάκη και Τραμπ φωτογραφήθηκαν με ανοικτές ομπρέλες.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες των δύο ηγετών επισφραγίστηκαν με μια θερμή χειραψία στο Οβάλ Γραφείο.

 

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νοσοκομεία με ΣΔΙΤ, μείωση φόρου επιχειρήσεων, περισσότερη αστυνομία

4press

Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Γρηγόρη Αλεξόπουλου -ΦΩΤΟ

4press

Εξοργιστική προαναγγελία από το Ισραήλ: Οι γυναίκες θα βυθίζονται στο νερό για κάθαρση λίγο μετά την περίοδο τους

4press