Ειδήσεις

Ολοκληρώνεται και τυπικά η θητεία της Βουλής μέχρι το μεσημέρι η θυροκόλληση για τη διάλυση της

Ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Τρίτης 11 Ιουνίου και τυπικά η θητεία της τωρινής Βουλής, με τη θυροκόλληση στη Βουλή του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση του σώματος.

Το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο από τον οποίο και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής για λόγους εθνικής ανάγκης.

Στο έγγραφο θα αναγράφεται και η ημερομηνία διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών (7 Ιουλίου), ενώ στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, δεν θα οριστεί προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που προβλέπεται από το άρθρο 41, είναι να οριστούν οι εκλογές εντός τριάντα ημερών και στη συνέχεια η σύγκλιση της νέας Βουλής, εντός των τριάντα ημερών μετά τις εκλογές.

Τι προβλέπει το άρθρο 41 (παράγραφος 2)

«1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.

3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.

4. H Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

5. H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4.

* Eρμηνευτική δήλωση: Σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Bουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές».

Related posts

H συνάντηση των ακτοπλόων με την ΠΝΟ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας χωρίς αποτέλεσμα

4press

Αλ.Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 11% – BINTEO

admin

«Πέρασε» επί της αρχής το φορολογικό ν/σ με μείωση του ΕΝΦΙΑ – «Ναι» και από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια

4press