Ειδήσεις Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Καγκάνης: “Τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν – Αρκεί να το πιστέψουμε”

Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Πατρέων με την παράταξη του Νίκου Παπαδημάτου μιλά στη “4press” o εγκληματολόγος Παναγιώτης Καγκάνης.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να είσαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

Καταρχάς, οφείλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να παρουσιάσω την υποψηφιότητα μου μέσα από την ιστοστελίδα σας. Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται νέα πρόσωπα στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό είναι δείγμα δημοσιογραφικής πληρότητας, επάρκειας και τήρησης της δεοντολογίας. Στην ερώτηση σας, η απάντηση είναι απλή: Σύμφωνα με την προσωπική μου θεώρηση των πραγμάτων, παρήλθαν ανεπιστρεπτί πλέον οι εποχές όπου η στείρα κριτική εκ του ασφαλούς και η διαρκής μεμψιμοιρία συνιστούσαν πολιτική πράξη και μάλιστα αποδεκτή. Θεωρώ ότι την ιστορία την γράφουν οι παρόντες και όχι οι απόντες. Επιθυμώ λοιπόν, μέσω της υποψηφιότητας μου να αναδείξω και να προτείνω λογικές λύσεις στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα που αφορούν και μαστίζουν τον απλό πολίτη, στην συνοικία του: από την υψηλή ανεργία και την ανέχεια έως την καθαριότητα, την έλλειψη πρασίνου και την αισθητική της πόλης και από την ανομία και την παραβατικότητα μέχρι το κυκλοφοριακό ζήτημα.

Γιατί με την παράταξη του Νίκου Παπαδημάτου;

Ο κύριος Παπαδημάτος αποτελεί μακράν την πιο αξιόπιστη λύση για τον δήμο της Πάτρας. Η πολιτική, θεσμική και ηθική του συγκρότηση είναι εγγυημένη και τα στοιχεία αυτά αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάληψη των καθηκόντων του δημαρχιακού θώκου. Με τον κύριο Παπαδημάτο συγκλίνουμε στους κεντρικούς άξονες πολιτικής και ιδεολογικής αφετηρίας. Εκτός των άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης μας διαθέτει και ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα εν αντιθέσει με τον σημερινό δήμαρχο: επιλέγει να πολιτεύεται με  πολιτικούς όρους του 21ου αιώνα σε αντίθεση με την απερχόμενη δημοτική αρχή η οποία επιλέγει να πορεύεται με ξεπερασμένους από την ιστορία σοβιετικούς όρους του 20ου αιώνα. Για να γίνω σαφέστερος θα επικαλεστώ μερικά παραδείγματα προς επίρρωση των επιχειρημάτων μου. Φαντάζομαι ότι όλοι θυμόμαστε την πορεία Πάτρα – Αθήνα που έγινε από τον νυν δήμαρχο έναντι άλλης πρότασης, για το οξύτατο ζήτημα της ανεργίας. Είναι πασιφανές ότι δεν διαθέτουν άρτο και προτιμούν το θέαμα. Εαν τα οικονομικά προβλήματα λύνονταν με μια πορεία Πάτρα-Αθήνα τότε θα επιστρατεύαμε τους καλύτερους Πατρινούς δρομείς για να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτές οι κινήσεις ξεπερνούν τα όρια της γραφικότητας και μόνο γέλιο προκαλούν, άντε και κανένα «κλικ» του τηλεοπτικού φακού. Δεύτερο παράδειγμα, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η φιλοξενία που επεφύλαξε ο δήμος στον Αμερικανό πρεσβευτή Jeffrey Pyatt ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε την Πάτρα για να συμμετέχει σε αθλητικό δρώμενο. Πρόσωπο γνωστό και αναγνωρίσιμο το οποίο υπό ομαλές συνθήκες αποτελεί διαφήμιση για την Πάτρα. Η εικόνα της κεντρικής πλατείας με πανό, γιγαντοαφίσες και συνθήματα κατά του… «αμερικανικού ιμπεριαλισμού» ο οποίος προφανώς εκφράζεται στο πρόσωπο του..  στυγνού καταπιεστή Pyatt θα ταίριαζε μόνο σε σύγxρονη κινηματογραφική ταινία Χόλυγουντ που αναπαριστά παραστάσεις από την πρώην σοβιετική ένωση και τον ψυχρό πόλεμο. Τελευταίο και πιο πρόσφατο παράδειγμα η μεγάλη απρέπεια του κ. Πελετίδη να στείλει προπαγανδιστικό κομματικό έντυπο υλικό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ, μιας δημόσιας επιχείρησης με σαφή ρόλο που ουδεμία σχέση έχει με πολιτική, πόσω μάλλον με προπαγάνδα.

Ποιά η αντίδραση φίλων και συγγενών στην απόφαση σου δεδομένου της νεαρής σου ηλικίας;

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ήταν αμιγώς προσωπική και ελήφθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και σε χρόνο εξαιρετικά σύντομο. Δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους ανθρώπους που με γνωρίζουν καλά και μαζί με εμένα γνωρίζουν και τα ενδιαφέροντα μου. Φίλοι και συγγενείς είναι αρρωγοί στην προσπάθεια μου και συνοδεύουν τον εντατικό προεκλογικό μου αγώνα με απόλυτη ενθάρρυνση, παρότρυνση και έμπρακτη υποστήριξη. Μέχρι σήμερα συνηθίζαμε κατά κανόνα μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να ασχολούνται με τα κοινά και, χωρίς να θέλω να γενικεύσω και να αδικήσω κανέναν προσωπικά, γενικά μιλώντας, κατά τεκμήριο προξένησαν δεινά στον τόπο, πολλαπλάσια της ηλικίας τους. Ας δοθεί λοιπόν χώρος σε ανθρώπους νέους να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής με επίκαιρο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Και φυσικά να πάρουμε στις πλάτες μας την ευθύνη που συνεπάγεται η πρωτοβουλία.

Μίλησε μου για τις σπουδές σου

Το επιστημονικό μου αντικείμενο είναι η εγκληματολογία και αυτό προέκυψε από την τετραετή μου φοίτηση σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης η οποία προέκυψε έπειτα από αθλητική υποτροφία μέσω του ποδοσφαίρου. Ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη και ανεπανάληπτη. Η εγκληματολογία είναι μια επιστήμη πολυδιάστατη που μελετά το έγκλημα εν τη γενέσει του. Εξετάζει τις βαθύτερες αιτίες και πιθανές μεθόδους αποτροπής και καταστολής. Αντλεί επιρροές από διάφορες επιστήμες, όπως την ιστορία, την κοινωνική ψυχολογία, τις πολιτικές επιστήμες μέχρι τα μαθηματικά, την στατιστική ανάλυση και την βιολογία. Αποτελεί αμάγαλμα πολλών επιστημών σε ένα πεδίο εν πολλοίς ανεξερεύνητο που καλλιεργεί διαρκώς τον μύθο και τα ερωτήματα τροφοδοτούνται και πυροδοτούνται με ρυθμούς καταιγιστικούς. Το ενδιαφέρον είναι αμείωτο και ανεξάντλητο καθώς αγγίζει τα άδυτα της ανθρώπινης φύσης. Αισθάνομαι τυχερός που είχα αυτή την δυνατότητα και αναπολώ τα χρόνια αυτά με νοσταλγία καθώς η απόσταση του χρόνου παρέχει στις καταστάσεις μια μεγαλύτερη διαύγεια και αποκρυστάλλωση.

Τί είναι για εσένα ο αθλητισμός; Παρακολουθώ μια πλούσια αθλητική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το αρχέτυπο των κλασσικών χρόνων, ο άνθρωπος είναι ένα ον πολυδιάστατο και πολυσχιδές. Η ζωή δίχως τις παραδοσιακές αξίες που δίνουν νόημα και πνοή στον άνθρωπο όπως  η διαρκής πνευματική καλλιέργεια, η αγάπη για τον πολιτισμό, η ενασχόληση με το σώμα, την ποίηση, την μουσική, την φιλοσοφία, την λογοτεχνία και την τέχνη θα ήταν μια πράξη κενή και στερούμενη περιεχομένου. Στον ελεύθερο μου χρόνο συνηθίζω να μελετώ και να γυμνάζομαι. Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες έχω καταλήξει με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι και ο αθλητισμός αποτελεί μια έκφανση πολιτική.

Ποιό είναι το όραμα σου για την Πάτρα;

Τα τελευταία χρόνια, όταν οι πολιτκοί μιλούν για οράματα, για μεταρρυθμίσεις και για άλλες σχετικά ασαφείς και αφηρημένες έννοιες, οι πολίτες κρύβονται. Όντας βαθιά πραγματιστής, σκοπός μου είναι να γίνει μια νέα αρχή. Να δοθεί τέλος στα λιμνάζοντα ύδατα της στασιμότητας και της αδράνειας που έχουμε βυθιστεί. Να δοθεί ένα έναυσμα και να φυσήξει ένας φρέσκος άνεμος αλλαγής που θα παρασύρει περισσότερους πολίτες οι οποίοι θα δούν ότι κάτι αλλάζει και επομένως τα πάντα είναι εφικτά. Η Πάτρα διαθέτει σημαντικότατα πλεονεκτήματα και εφόσον τα αναδείξουμε θα ξεφύγουμε από την μιζέρια και την παρακμή. Σταχυολογώ επιγραμματικά ορισμένες από τις θέσεις μου. Σε επίπεδο οικονομίας θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις αφού πρώτα καλλιεργηθεί το αντίστοιχο επενδυτικό, νομικό και πολιτικό κλίμα. Η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Πάτρας για παράδειγμα είναι επιτακτική και ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει. Ασφαλώς και πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική εξουσία για να μειωθούν αισθητά οι φόροι, να αναπνεύσει η οικονομία, να μειωθεί η ανεργία όχι με επιδόματα που διαιωνίζουν την αεργία αλλά μέσω της επιδότησης της εργασίας και της ενεργούς προσφοράς στην πόλη. Να αξιοποιηθούν το λιμάνι της Πάτρας, η θάλασσα, ο πολιτισμικός μας πλούτος και η γαστρονομία της περιοχής. Οφείλουμε συντεταγμένα να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους τουρίστες στην Πάτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα να μείνουν ικανοποιημένοι από τις παροχές μας. Να πάψει η Πάτρα να είναι προσωρινός σταθμός μετακίνησης και να μετατραπεί σε πόλο έλξης της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με την καθαριότητα της πόλης, αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια συνιστά ένα αίσχος. Η Πάτρα είναι από τις λίγες πόλεις που η ρύπανση και η έλλειψη πρασίνου βρίσκονται σε σημείο πρωτόγνωρο για ευρωπαική πόλη. Να μπεί πράσινο παντού, από τα σχολεία, τα πάρκα και τις κεντρικές πλατείες μέχρι τις ταράτσες των πολυκατοικιών. Να αξιοποιηθεί αισθητικά μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο και αναφορικά με την καθαριότητα να πάψουν οι δικαιολογίες. Εαν δεν επαρκεί το δυναμικό, να γίνει μετάθεση από άλλες ειδικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και ασφαλώς, αν αυτό απαιτείται, να υπάρξει σύμπραξη ιδιωτικού-δημοσίου για την αποκομιδή των απορριμάτων.

Σημαντική επίσης παράμετρος είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του δήμου και να γίνεται λεπτομερής έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για κάθε έργο προς ανάθεση, από την αρχή μέχρι το πέρας της διαδικασίας για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και αδιαφανείς διαδικασίες.

Επιβάλλεται ασφαλώς να απομακρυνθούν όλοι οι παράνομοι μετανάστες από την Πειραϊκή Πατραϊκή και τους όμορους χώρους που βρίσκονται υπό κατάληψη. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα στην συγκεκριμένη περιοχή έχει κάνει τον βιο των κατοίκων αβίωτο και αυτό δεν μπορεί επιτέλους να γίνεται ανεκτό από κανέναν. Να αξιοποιηθούν οι εν λόγω χώροι και να δημιουργηθούν πολυχώροι άθλησης και αναψυχής για την νεολαία της πόλης.

Τέλος, θα τολμήσω να το πώ και ας μην γίνει αρεστό από όλους, δεν πειράζει, άλλωστε στην πολιτική δεν είμαστε για να γινόμαστε αρεστοί αλλά καινοτόμοι. Θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε, ρητά και με τρόπο αποφασιστικό και νομοτελειακό ο αντικαπνιστικός νόμος ανεξαιρέτως σε όλους τους κλειστούς χώρους της Πάτρας. Τέλος στα ημίμετρα, στις εξαιρέσεις, τέλος στις καμπάνειες που διαρκούν όσο τα φώτα της δημοσιότητας και έπειτα επιστρέφουμε στο γνωστό σκηνικό όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει ανεξέλεγκτα και ασύδοτα αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον νόμο και εν τέλει την απλή λογική. Το μέτρο αυτό είναι ένα μέτρο δίκαιο και επιβεβλημένο σε όλες τις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες του δυτικού κόσμου πλήν Ελλάδος. Αυτό επιτέλους θα πάψει και θα προστατευθεί η δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των μη καπνιστών.

Τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν. Αρκεί να το πιστέψουμε.

S

Related posts

Πέθανε ο ηθοποιός του “Τατουάζ” Στέλιος Γεωργιάδης – Ξαφνικός θάνατος από εγκεφαλικό Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο…

4press

Παράταση της έξωσης για πολύτεκνη μητέρα στην Πάτρα

4press

Πατέρας ενός αγοριού μόλις ενός έτους o 39χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Πατρών -Πύργου

4press