Ειδήσεις

ΠΑΤΡΑ: Διαχείριση απορριμάτων ,η ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ

Η ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πάτρας:

Για μια ακόμη φορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης (και του νομού) ήρθε στην επικαιρότητα, χωρίς ωστόσο να τίθεται στην πραγματική του βάση, που έχει να κάνει με τους στόχους του υφιστάμενου σχεδιασμού.

Η πρόσφατη επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους ή προστίμου, ήρθε να καταδείξει για μια ακόμη φορά πως είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί η πόλη μας σε αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων της, αφού ο υφιστάμενος και ΟΜΟΦΩΝΑ επικυρωμένος απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδιασμός στηρίζεται σε καταφανώς ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.

Όπως είχαμε τοποθετηθεί στη δημόσια διαβούλευση για τα απορρίμματα το 2015, ο στόχος που είχε τεθεί τότε για 50% ανακύκλωση μέχρι το 2020 ήταν εντελώς ανεδαφικός. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε αφού 5 χρόνια μετά το ποσοστό παραμένει στα απελπιστικά ποσοστά του 4,5%.

Αντί το πάθημα να μας γίνει μάθημα, συνεχίζουν σήμερα όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας να στρουθοκαμηλίζουν και να υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός είναι βιώσιμος.

Η ζοφερή πραγματικότητα των αριθμών που δυστυχώς αποσιωπάται είναι ότι:

Η σχεδιαζόμενη μονάδα στου Φλόκα θα απορροφήσει μόνο το 40% των απορριμμάτων της Πάτρας ετησίως.
Ακόμα και αν πενταπλασιάσουμε τα σημερινά ποσοστά (πράγμα αρκετά δύσκολο αλλά εφικτό), ενδεχομένως φτάσουμε σε ένα ποσοστό 20% ανακύκλωσης και κομποστοποίησης μαζί.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε το υπόλοιπο 40% δηλαδή 40.000 τόνους περίπου;

Η απάντηση που κανείς δεν τολμά να πει είναι πως θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ της ταλαίπωρης Ξερόλακκας, η οποία ΕΠΡΕΠΕ να είχε ήδη κλείσει και όπως είναι φυσικό θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να λειτουργεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Συμπερασματικά δεν υπάρχει μόνο ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στην υλοποίηση του σχεδιασμού, (για την οποία ο πατραϊκός λαός θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα) αλλά αυτός καθαυτός ο σχεδιασμός είναι ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΣ και αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε σε τραγικά αδιέξοδα.

Για να μην συμβεί αυτό η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με αίσθημα ευθύνης, για μια φορά ακόμα διατυπώνει τους άξονες μιας βιώσιμης λύσης στο μείζον αυτό πρόβλημα:

Συγκρότηση μιας Ομάδας Προώθησης της Ανακύκλωσης με ευρεία συμμετοχή (εκπροσώπων του Δήμου, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, των γραφείων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού μας των εθελοντικών κινήσεων της πόλης κλπ.) Αρμοδιότητες ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας συνεχούς και πολύπλευρης καμπάνιας για την ανακύκλωση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία και στις γειτονιές. Η καμπάνια που κάνει κατά καιρούς η ΕΕΑΑ δεν αρκεί. Απαιτείται η συστράτευση όλων αφού το θέμα έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για την πόλη.

Σχεδιασμός μιας δεύτερης μονάδας μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας στα όρια του Δήμου Πατρέων, μικρότερη από του Φλόκα, αλλά ικανής να απορροφήσει το σύνολο των απορριμμάτων που δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν.

Τα σκουπίδια είναι ΕΔΩ και πρέπει να τα διαχειριστούμε χωρίς δογματισμούς, παρωπίδες και αλληλοκατηγορίες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα με νούμερα και προκαλούμε τους υπευθύνους ή να τα αποδεχθούν ή να τα διαψεύσουν.

Όπως είχαμε τοποθετηθεί στη δημόσια διαβούλευση για τα απορρίμματα το 2015, ο στόχος που είχε τεθεί τότε για 50% ανακύκλωση μέχρι το 2020 (σε δύο μήνες δηλαδή!) ήταν εντελώς ανεδαφικός. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε αφού 4 χρόνια μετά το ποσοστό παραμένει στα απελπιστικά ποσοστά του 4%.

Αντί το πάθημα να μας γίνει μάθημα, συνεχίζει σήμερα σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας να στρουθοκαμηλίζει και να υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός είναι βιώσιμος!

Να συγκρίνουμε πάλι κάποια νούμερα.

Σημερινό ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων 4-5%.
Το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα σε Δήμους άνω των 50.000 (του Ρεθύμνου) 13%
Ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα 3%
Ποσοστό ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στο Όσλο 43% (από τα υψηλότερα παγκοσμίως

(Επίσημα στοιχεία του 2016).

Όταν εμείς στην Πάτρα ισχυριζόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε τα επόμενα χρόνια τη …Νορβηγία, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε σοβαροί!

Η πραγματικότητα (που αποσιωπάται) είναι ότι:

Η σχεδιαζόμενη μονάδα στου Φλόκα θα απορροφήσει μόνο το 40% των απορριμμάτων της Πάτρας ετησίως.
Ακόμα και αν πενταπλασιάσουμε τα σημερινά ποσοστά (πράγμα αρκετά δύσκολο αλλά εφικτό), ενδεχομένως φτάσουμε σε ένα ποσοστό 20% ανακύκλωση και κομποστοποίηση μαζί.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε το υπόλοιπο 40% (περίπου 40.000 τόνοι).

Η απάντηση που (κανείς δεν τολμά να πει) είναι πως θα οδηγηθούν στην ταλαίπωρη Ξερόλακκα, που ΕΠΡΕΠΕ να είχε ήδη κλείσει και όπως είναι φυσικό θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να λειτουργεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα με νούμερα και προκαλούμε τους υπευθύνους ή να τα αποδεχθούν ή να τα διαψεύσουν.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με αίσθημα ευθύνης, για μια φορά ακόμα διατυπώνει τους άξονες μιας βιώσιμης λύσης στο μείζον αυτό πρόβλημα:

1. Συγκρότηση μιας Ομάδας Προώθησης της Ανακύκλωσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, των γραφείων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού μας και των εθελοντικών κινήσεων της πόλης. Αρμοδιότητες ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας συνεχούς και πολύπλευρης καμπάνιας για την ανακύκλωση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία και στις γειτονιές. Η καμπάνια που κάνει κατά καιρούς η ΕΕΑΑ δεν αρκεί. Απαιτείται η συστράτευση όλων αφού το θέμα έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για την πόλη.

2. Σχεδιασμός μιας δεύτερης μονάδας μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας στα όρια του Δήμου Πατρέων, μικρότερη από του Φλόκα, αλλά ικανής να απορροφήσει το σύνολο των απορριμμάτων που δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των φορέων της πόλης στο μείζον αυτό πρόβλημα, γιατί τα σκουπίδια δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από κανένα χαλί.

Είναι ΕΔΩ και πρέπει να τα διαχειριστούμε στη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΛΗ!!!

Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση δράσεων για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1. Είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες και αναγκαίες οι σχεδιαζόμενες δράσεις, αν και καθυστερημένες με βάση την οριακή κατάσταση που βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη μας.
Εδώ και πολλά χρόνια η ΟΙΚΙΠΑ προβάλλει τη ανάγκη διαλογής στην πηγή τόσο των οργανικών όσο και των επί μέρους υλικών που θα μειώσουν ουσιαστικά την ποσότητα των απορριμμάτων προς μηχανική επεξεργασία και τελική διάθεση
2. Ο στόχος που θέτει ο Δήμος για 34% χωριστή διαλογή και επεξεργασία των βιαποβλήτων στα επόμενα χρόνια είναι μη ρεαλιστικός γιατί παραβλέπει τον παράγοντα της συμμετοχικότητας των πολιτών.
Να πούμε απλώς ότι σήμερα στις χώρες της Ευρώπης το μέσο ποσοστό κομποστοποίησης των οργανικών αστικών αποβλήτων είναι 15% και ότι ο στόχος που τίθεται από το Δήμο, έχει επιτευχθεί σε επίπεδο κράτους μόνο από την Αυστρία (35%) με πολύχρονες προσπάθειες και υψηλότατο ποσοστό συμμετοχής των πολιτών
3. Ο ισχυρισμός ότι «θα κλείσει σύντομα η Ξερόλακκα» είναι επίσης αβάσιμος.
Ας μιλήσουμε λίγο με νούμερα:
Ο Δήμος της Πάτρας παράγει σήμερα 100 χιλιάδες τόνους σκουπίδια και έχει 5% ανακύκλωση. Όταν θα λειτουργήσει το εργοστάσιο των 53.000 τόνων συνολικά, θα πηγαίνουν προς επεξεργασία 40.000 τόνοι από την Πάτρα (οι υπόλοιποι 13 χιλιάδες από τους άλλους δύο Δήμους)
Να υποθέσουμε ότι τα επόμενα 5-8 χρόνια η πόλη θα διπλασιάσει το ποσοστό της στην ανακύκλωση (10%) και θα επιτύχει και μια κομποστοποίηση 10% (πολύ αισιόδοξες προβλέψεις αλλά όχι ανέφικτες αν ξεκινήσουν από τώρα συντονισμένες δράσεις για υποδομές και ευαισθητοποίηση). Θα έχουμε συνολικά σε βάθος χρόνου ένα ποσοστό 40% στη μονάδα επεξεργασίας και 20% σε ανακύκλωση – κομποστοποίηση.
Θα υπάρχει συνεπώς ένα υπόλοιπο τουλάχιστον 40% (40.000 τόνοι) που ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ αφού δεν υπάρχει στην περιοχή μας άλλος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ και τα κόστη μεταφοράς σε άλλες περιοχές είναι τεράστια…
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να μεταφέρεται στους πολίτες.
Κατόπιν τούτων, επαναφέρουμε ως ΟΙΚΙΠΑ προηγούμενη πρότασή μας όπως τη διατυπώσαμε τρία χρόνια πριν, στη διαβούλευση- ενημέρωση που έκανε η τωρινή Δημοτική Αρχή σχετικά με τον πρώτο σχεδιασμό, θεωρώντας τον και τότε ανεπαρκή:
⦁ Εκτός από τις δράσεις για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ, να εξετασθεί η δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας δεύτερης μονάδας Μηχανικής- Βιολογικής Επεξεργασίας στα όρια του Δήμου Πατρέων, σαφώς μικρότερης δυναμικότητας, αλλά απαραίτητης για να καλυφθούν επαρκώς οι παραγόμενες ποσότητες και να τελειώσει πραγματικά το «αίσχος» της Ξερόλακκας.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με αίσθημα ευθύνης θέτει την παραπάνω πρόταση σε δημόσιο διάλογο και εν όψει της προεκλογικής περιόδου, ευελπιστώντας στην τοποθέτηση υποψηφίων και φορέων με υπευθυνότητα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα της πόλης .

Related posts

Κλιματική αλλαγή: H πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ είναι το 2020

4press

Φωτό: Δύο αδέρφια νεκρά σε γκρεμό μετά από προσκύνημα στην Παναγία Σπηλιά

4press

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο εννέα συλλήψεις για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

4press