Ειδήσεις

Το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο θέλει να κατασκευάσει η Ρωσία

Το αεροπλανοφόρο ή αλλιώς μεταφορέας αεροσκαφών θα διαθέτει μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας και εκτόπισμα 70.000 τόνων.

Να κατασκευάσει το πρώτο της πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιδιώκει η Ρωσία, όπως αποκαλύπτουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη ρωσική ναυπηγική βιομηχανία.

Το αεροπλανοφόρο ή αλλιώς μεταφορέας αεροσκαφών, όπως αναφέρει το TASS, θα διαθέτει μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας και χωρητικότητας 70.000 μετρικών τόνων. Με τέτοια χωρητικότητα, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο μπορεί να είναι μικρότερο από τα αεροπλανοφόρα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο θα είναι μεγαλύτερο από το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο, το Admiral Kuznetsov, το οποίο υπέστη σοβαρό ατύχημα το περασμένο φθινόπωρο.

Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο γνωστό ως Ulyanovsk, αλλά η πτώση της ανάγκασε τους Ρώσους να προχωρήσουν σε αναστολή της κατασκευής του. Το έργο αποδείχθηκε χωρίς ουσία και τα επιμέρους τμήματα του πλοίου αποσυναρμολογήθηκαν.

Σήμερα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 11 αεροπλανοφόρα στο «οπλοστάσιό» τους ενώ η Κίνα, αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στον τομέα της άμυνας, έχοντας δύο συμβατικά αεροπλανοφόρα παρόμοια με το Kuznetsov. Η Κίνα εργάζεται πυρετωδώς πάνω στο τρίτο αεροπλανοφόρο της, το οποίο θα μπορούσε να γίνει το πιο σύγχρονο πλοίο.

Για τη Ρωσία ένα καινούριο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο θα έδινε σίγουρα μια ώθηση στο σχεδιασμό της άμυνας του Βλάντιμιρ Πούτιν, με το έργο να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο επιβαρύνοντας τον οικονομικό σχεδιασμό της ρωσικής άμυνας.

Ελλείψει κονδυλίων, η Ρωσία έπρεπε να σταματήσει την κατασκευή των τανκ Τ-14 Armata και των ευέλικτων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Su-57. Η Ρωσία φημολογείται ακόμα ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τους καινούριους πυρηνοκίνητους πυραύλους τύπου κρουζ οι οποίοι έχουν και προβλήματα.

Related posts

Βραζιλία: Πυρκαγιά σε πλοίο με ελληνική σημαία – Νεκρός ο Έλληνας Πλοίαρχος

4press

Ξεκίνησε η λειτουργία του Υπνωτηρίου – Ξενώνας Αστέγων του Δήμου Πατρέων

4press

Φωτιά τώρα σε δασική έκταση στα Καλάβρυτα

4press