Ειδήσεις Πολιτική

Φωκίων Ζαΐμης: “Συντρέξαμε άμεσα ως ΠΔΕ να δοθεί λύση στην ενεργοποίηση μηχανήματος μοριακής ανίχνευσης ασθενειών κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο Πατρών/Ιατρική Σχολή”

Μετά από παρέμβαση της ΠΔΕ και του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη σε σχετική συνάντηση εξπρές στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη προωθήθηκε η λύση και προχώρησε η διαδικασία σε ήδη υφιστάμενο εξοπλισμό της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Πατρών και σε ανοικτή συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ και την αρωγή της Πρυτανείας του Παν/μίου Πάτρας, να ενεργοποιηθεί άμεσα για την έγκαιρη και έγκυρη ανταπόκριση διάγνωσης των κρουσμάτων κορωνοιού COVID-19 στην Πάτρα και την Δ. Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας κ. Φωκίωνας Ζαΐμης έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:

“Χωρίς τυμπανοκρουσίες συντρέξαμε ΑΜΕΣΑ ως ΠΔΕ να δοθεί λύση στην ενεργοποίηση μηχανήματος μοριακής ανίχνευσης ασθενειών κορωνοοιού στο Πανεπιστήμιο Πατρών/Ιατρική Σχολή, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Παν/μιου Πατρών και την 6η ΥΠΕ. Ο εξοπλισμός που έχει αγορασθεί παλιότερα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για έρευνα θα τεθεί σε χρήση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την χώρα και την περιοχή μας. Ενα ακόμα παράδειγμα πως η έρευνα συνεισφέρει στην κοινωνία και δεν ειναι κλεισμένη στα Παν/μια μόνον για τους ερευνητές. Συγχαρητηρία στην Πρύτανη και την 6η ΥΠΕ για τα γρηγορα αντανακλαστικά στο θέμα αυτό αλλά και της ιατρικής εταιρείας που παρήχε τον εξοπλισμό για την ενεργοποίησή της σε διεθνές επίπεδο.

Ο εξοπλισμός έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει μοριακά, δειγματα αίματος για το κορωνοοιό ταχύτερα και οικονομικότερα χωρίς να στέλνονται τα δείγματα στην Αθήνα με αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση. Πρόκειται για εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανμιου Πατρών που είχε αγορασθεί παλιότερα με ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχετικό ερευνητικό έργο και διαθέτει ρομποτικό σύστημα Qia Symphony μοριακής ανίχνευσης κατάλληλα διαπιστευμένο για χρήση από πεπειραμένους μεταδιδακτορικούς βιολόγους της Ιατρικής Σχολής. Αμεσα με συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων δρομολογήθηκε ο συπληρωματικός εξοπλισμός απο την μητρική εταιρεία, η εκπαίδευση των χρηστών, η παραγγελία 600 αντιδραστηρίων απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC καθως και του αντίστοιχου ευρωπαικού οργανισμού ECDC.

Να σημειώσουμε επίσης οτι καθότι το μηχάνημα δουλεύει ρομποτικά έχει χαμηλότερο ρίσκο για το προσωπικό που το χειρίζεται”.

Related posts

Σε κρίσιμη κατάσταση η παιδοψυχίατρος που λιποθύμησε ενώ κολυμπούσε

4press

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Νέα δεδομένα με αύξηση των δικαιούχων – Ποιοι πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση

4press

Ξεμπλοκάρει το έργο Πάτρα – Πύργος

4press