Ειδήσεις

Χαρά Αναστασοπούλου: “Όταν ο σεβασμός στα ΑμεΑ παει περίπατο για μια φωτογραφία…”

Με αφορμή το παρακάτω βίντεο το οποίο αφορά τα ΑμεΑ, η λογοπαθολόγος – λογοθεραπεύτρια Χαρά Αναστασοπούλου αναφέρει τα εξής:

Η ευθύνη, ο σεβασμός προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η υπομονή είναι αξίες που μάλλον μπροστά στο φακό περιορίζονται μόνο στο θεωρητικό τους πλαίσιο. Προϋπόθεση του σεβασμού βέβαια είναι ο αυτοσεβασμός. Ο άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, δεν αγωνίζεται να κερδίσει το σεβασμό, την αυτοπροβολή του και την εκτίμηση των συνανθρώπων του. Αναγνωρίζει την αξία τους, τηρώντας τους κανόνες που εξασφαλίζουν την αρμονική κοινωνική συμβίωση, την αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι συνδυασμός της κοινωνικής απομόνωσης και της περιορισμένης πρόσβασης σε κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε “πολιτισμένη” κοινωνία. Πρόκειται για μία σχετική έννοια μέσα σε κάθε κοινωνία και αντιπροσωπεύει μία προοδευτική συσσώρευση κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων με την πάροδο του χρόνου.
Η ύπαρξη ισχυρών δογμάτων και ιδεολογιών, η έλλειψη πολιτικής για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η οικονομική δυσπραγία, η έλλειψη επαρκούς τεχνογνωσίας, η έλλειψη της αποδοχής της διαφορετικότητας αποτελούν μόνο λίγα από τα βασικά αίτια του κοινωνικού αποκλεισμού και της αναπαραγωγής του.
Και αν ακόμα ψαχνόμαστε ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης και της παιδείας η εικόνα σαφέστατα απέχει από τον στόχο μας. Γιατί άλλο εκπαίδευση και άλλο παιδεία. Άλλο σέβομαι και άλλο ποδοπατώ αυτό που έχω ορίσει ως ανθρώπινα δικαιώματα.

δειτε το βίντεο εδώ:

Related posts

Γεωργούλης: Δείτε ποιους 5 υπουργούς “έφαγε” και μπήκε στην ευρωβουλή

4press

Πότε ξεκινά το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας

4press

Ξεκινά από σήμερα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία

4press