Αυτό το διάστημα όλοι οι άνθρωποι- αν δεν το έχουν ήδη κάνει- κατεβάζουν τα καλοκαιρινά ρούχα και αποθηκεύουν τα χειμωνιάτικα.

 

Μαζί με τα ρούχα, ώστε να προστατευθούν από τον σκόρο, τοποθετούμε συνήθως προϊόντα που περιέχουν ναφθαλίνη ή παραδιχλωροβενζόλιο ως δραστικά συστατικά.

Τόσο η ναφθαλίνη, όσο και το παραδιχλωροβενζόλιο είναι πτητικές και τοξικές ουσίες και, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση του σκόρου και άλλων παρασίτων στα ρούχα, πρέπει να υπάρχουν και σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, όταν αυτές οι ουσίες υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για οποιονδήποτε εκτεθεί σε αυτές.

Η ναφθαλίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της έκθεσης σε ναφθαλίνη περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ναφθαλίνης μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει μερικά από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αιμολυτική αναιμία. Μερικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η αιμολυτική κόπωση, η έλλειψη όρεξης, η γενικευμένη ανησυχία, και το χλωμό δέρμα, σύμφωνα με το blogs.webmd.com.

Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ναφθαλίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια, αίμα στα ούρα και ένα κίτρινο χρώμα στο δέρμα. Με βάση τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα, το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ναφθαλίνη είναι καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο.

Η έκθεση σε παραδιχλωροβενζόλιο έχει συνδεθεί με ναυτία, έμετο, ζαλάδα, κόπωση, πονοκεφάλους, ερεθισμό των οφθαλμών και της ρινικής διόδου και δερματικό ερεθισμό. Το παραδιχλωριοβενζόλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρική και ηπατική βλάβη σε μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα, τα οποία μπορεί να τα βάλουν στο στόμα τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι το παραδιχλωριοβενζόλιο είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο με βάση επιστημονικών μελετών σε ποντίκια.

Συμβουλές για το κατέβασμα των ρούχων

Φροντίστε να έχετε παράθυρα και πόρτες ανοιχτά στο δωμάτιο, όταν“ξεπακετάρετε” τα ρούχα και τα κατεβάσετε από τις ντουλάπες. Αμέσως αφαιρέστε και πετάξτε οποιαδήποτε υπολείμματα ναφθαλίνης. Ξεδιπλώστεκάθε ένα ρούχο ξεχωριστά, τινάξτε το καλά και αφήστε το να αεριστεί στο δωμάτιο, χωρίς να κλείσετε τα παράθυρα.

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από αυτό το δωμάτιο για τις ώρες που θα αερίζετε τα ρούχα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, τότε μια καλή λύσηείναι να περάσετε τα ρούχα από το στεγνωτήριο για μια σύντομη λειτουργία 10-15 λεπτών σε κάθε “γέμισμα”, όπως αναφέρει το iatropedia.gr.

Εάν είναι εφικτό, απλώστε τα ρούχα στο ήλιο.

Όσο καθαρή και αν είναι μια ντουλάπα, δεν μπορείτε να γλιτώσετε από τον σκόρο χωρίς τις χημικές αυτές ενώσεις, αλλά υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Αυτός είναι η συσκευασία των ρούχων σε ειδικές τσάντες/σακούλες οι οποίες κλείνουν αεροστεγώς και διαθέτουν ειδική βαλβίδα από την οποία μπορείτε με μια αντλία αέρος να αφαιρέσετε όλο τον αέρα από το εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μην αποθηκεύσετε ρούχα τα οποία δεν τα έχετε προηγουμένως πλύνει καλά.

 

 

ΚΑΦΕ - ΦΑΓΗΤΟ

Επικοινωνία

Στοιχεία επικοινωνίας

 email: adimagnisali@gmail.com 

τηλ: 2610-329440

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com