Μαγειρική

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δημιουργεί: Μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά – Ότι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι

Συνταγή μοναδική για κρέας, αν έχεις καλεσμένους. Ιδανικό φαγητό για κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι

Υλικά Συνταγής

6-8 κομμάτια μοσχαρίσιο κότσι (σε φέτες)
2 κ.σ. αλεύρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια σέλερι
3 καρότα
1 μικρό πράσο
2 ντομάτες
2 φλ. κόκκινο κρασί
2 φλ. ζωμό κρέατος
3 -4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
5-6 κόκκους πιπέρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο σχοινόπρασο

Για το σερβίρισμα

πουρέ πατάτας
γλυκοπατάτες ψητές
κολοκύθα ψητή

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι κότσι στο φούρνο με κρασί και λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οσομπούκο μοσχάρι κομμένο σε χοντρές φέτες ή οποιοδήποτε κομμάτι μοσχάρι θέλουμε.

Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ταμπονάρουμε το μοσχάρι να κρατήσει όσο αλεύρι χρειάζεται. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα. Λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχαριού και από τις δύο πλευρές. Όσα κομμάτια κρέας ροδίζουν, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες. Τα σοτάρουμε για 6΄-7΄μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε τα λαχανικά με το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα. Τότε, προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, τους κοκκους από πιπέρι, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το ζωμό κρέατος. Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακόμη για 4- 5΄.

Περιχύνουμε το μοσχάρι στο ταψί, με όλα τα λαχανικά και τα υγρά. Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να μη φεύγει καθόλου ατμός καθώς ψήνεται το μοσχάρι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.

Όταν ψηθεί το κρέας και μαλακώσει, περνάμε όλη τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει. Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με την ζεστή σάλτσα.

Σερβίρουμε στο πιάτο πουρέ πατάτας και λαχανικά, προσθέτουμε το μοσχάρι και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Related posts

Ήρθε η ώρα να φτιάξετε τις πιο ωραίες βάφλες της ζωής σας – Η συνταγή κατευθείαν από το Παρίσι από το διάσημο Pastry Chef του Ritz

4press

Ξεκινάμε την ημέρα μας με ενέργεια! Smoothie με αβοκάντο, σπανάκι και ακτινίδιο από την Ντίνα Νικολάου

4press

Και νηστίσιμα και vegan! Κέικ πορτοκαλιού χωρίς μίξερ – Η λαχταριστή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

4press