Μουσικά Άρθρα

«Η θεραπευτική ιδιότητα της μουσικής» -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, Καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικοπαιδαγωγός

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Ο θεραπευτικός ρόλος της μουσικής είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Ιστορικοί, φιλόσοφοι και επιστήμονες, έχουν επισημάνει την αποτελεσματικότητα της μουσικής, όσον αφορά τις σωματικές αλλά και τις ψυχικές νόσους. Συγκεκριμένα, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης έχουν κάνει αναφορές για την επίδραση που είχε η μουσική στη βελτίωση της ψυχολογίας και της συμπεριφοράς των ασθενών αλλά και την οριστική τους ίαση.

Σήμερα, με βάση έρευνες και μελέτες που έχουν διεξαχθεί, η μουσικοθεραπεία αποδεδειγμένα έχει   πολλά και ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, ενώ οι μουσικοθεραπευτές στα νοσοκομεία εφαρμόζουν τις θεραπευτικές μεθόδους σε διάφορες ομάδες ασθενών, προσφέροντας ανακούφιση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής το οποίο να είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Οι εξατομικευμένες συνθήκες, οι ανάγκες θεραπείας και οι προτιμήσεις του ασθενούς καθορίζουν την τεχνική μουσικοθεραπείας και το είδος της μουσικής που θα χρησιμοποιήσει κάθε μουσικοθεραπευτής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσικοθεραπεία έχει καρποφόρες επιδράσεις σε πολλούς τομείς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υγιή άτομα.

Related posts

Η Μουσική Μέσα από τη Ζωγραφική (Β´ Μέρος)

4press

«Η επαγγελματική αποκατάσταση του Μουσικού»

4press

«Η Μουσική στην Εξεταστική» -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press