Μουσικά Άρθρα

«Η Μουσική ενάντια στον καρκίνο» – Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Γράφει η Μαριλενα Καλογεράκη, Καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικοπαιδαγωγός

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Στο μουσικό άρθρο της Πέμπτης (11/2/21) είχε αναφερθεί η σημασία της μουσικοθεραπείας τόσο για ασθενείς όσο και για υγιείς ανθρώπους. Στο σημερινό άρθρο και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, να αναλυθεί η σπουδαιότητα της μουσικοθεραπείας και στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με μελέτες, αμερικάνοι ερευνητές παρακολούθησαν την εμπειρία καρκινοπαθών έως 24 ετών, καθώς παρήγαγαν ένα μουσικό βίντεο, στο οποίο οι νεαροί ασθενείς χρειαζόταν να ηχογραφήσουν ήχους, να γράψουν στίχους και να συλλέξουν εικόνες προκειμένου να δημιουργήσουν την ιστορία τους. Η καθοδήγηση του έμπειρου μουσικοθεραπευτή τους είχε καταλυτικό ρόλο ώστε να εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσίαζαν τις ιδέες τους και θα επικοινωνούσαν μέσω αυτών.

Εκατό ημέρες μετά την αγωγή η ομάδα ασθενών δήλωσε ότι αισθάνεται να έχει καλύτερη επικοινωνία με τα οικογενειακά πρόσωπα αλλά και με τους φίλους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς απέκτησαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην αγωγή μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων στην οποία και υποβλήθηκαν. Συνεπώς, απέκτησαν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τη νόσο με κυριαρχία και αυτοπεποίθηση.

Τέλος, μέσω της μουσικής μειώνεται το άγχος και οι ασθενείς βοηθήθηκαν στην ελάττωση των συμπτωμάτων αλλά και απέφυγαν ορισμένες από τις παρενέργειες της αγωγής. Δυστυχώς η μουσική δεν έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει, να αντιμετωπίσει ή να παρεμποδίσει τη νόσο, όμως μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για την αντιμετώπισή της.

Related posts

«Ο Ρόλος της μουσικής στα ΑΜΕΑ» -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

«Η Μουσική στη Βρεφική Ηλικία»

4press

4 + 1 τρόποι για να εντάξετε την κλασική μουσική στη ζωή των παιδιών σας

4press