Μουσικά Άρθρα

«Η μουσική μέσα από τη ζωγραφική» (Ά μέρος)

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, Καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικοπαιδαγωγός.

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Ολοένα και περισσότεροι ζωγράφοι δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τη μουσική ή ήχους του περιβάλλοντος ώστε να αποδόσουν καλύτερα κάποιο έργο τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική αποτελεί το μέσο εξωτερίκευσης συναισθημάτων, των οποίων η απεικόνιση είναι σημαντική σε ένα έργο ζωγραφικής. Επιπλέον, η χρήση μουσικής κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ενός έργου, βοηθάει στον καλύτερο συντονισμό των σκέψεων.

Σύμφωνα με τον Καντίνσκι η μουσική για τα έργα του ήταν η πηγή και τα χρώματα ή σχήματα προέκυπταν από το ρυθμό της. Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να επικεντρωθεί καλύτερα και περισσότερο στο έργο του. Αυτό δεν ισχύει μόνο για ένα δημιουργό αλλά και για έναν παρατηρητή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι εκθέσεις ζωγραφικής συνοδεύονται από μουσική.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί διάσημοι συνθέτες οραματίστηκαν τα χρώματα ενός τοπίου, τις αποχρώσεις του ουρανού και της θάλασσας ή ακόμα και σκοτεινά, μελαγχολικά μέρη τα οποία θέλησαν να ντύσουν μουσικά και να μεταφέρουν στο κοινό τους μέσα από τον ήχο τους, αυτά τους τα συναισθήματα.

Επομένως, η μουσική με τη ζωγραφική είναι δυο τέχνες συνυφασμένες μεταξύ τους που αν κάποιος τις παρατηρήσει από το ίδιο πρήσμα καταφέρνει να έχει πιο σφαιρική άποψη γύρω από ένα έργο, γνωρίζοντας τη μια τέχνη μέσα από την άλλη.

Related posts

Μουσική και γλωσσολογική ανάπτυξη -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

Κλασική Μουσική: Το όπλο μας ενάντια στην καραντίνα – Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

Γιατί είναι σημαντικό για γνωρίζει ένα παιδί το όνομά του;

4press