Μουσικά Άρθρα

«Ο Ρόλος της μουσικής στα ΑΜΕΑ» -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, Καθηγήτρια Πιάνου, Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικοπαιδαγωγός

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μουσική καθώς και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό αλλά και ευχάριστο μέσο, ώστε τα παιδιά που βιώνουν δυσκολίες στην επικοινωνία, τη διαμόρφωση σχέσεων με άλλα παιδιά αλλά και με το γενικότερο περιβάλλον τους, να μπορούν να πετύχουν την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που αποζητούν για να νιώσουν σιγουριά.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της γλώσσας, η δεξιότητα της ανάγνωσης και η προσωπική ολοκλήρωση είναι κάποια από τα στοιχεία στα οποία συμβάλλει η μουσική. Επιπλέον, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα αναδύονται μέσω των ήχων. Επομένως, η σωστή και συγκεκριμένη χρήση της μουσικής είναι ένα αποτελεσματικό βοήθημα μνήμης.

Η μουσική ανά περιόδους υπήρξε θεραπευτική παρέμβαση για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους από άτομα όλων των ηλικιών, από την προσχολική έως τα τέλη της ενηλικίωσης.

Τέλος, η μουσική βοηθάει σημαντικά στο συντονισμό των κινήσεων. Τόσο το εύρος της κίνησης όσο και τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών, βελτιώνονται μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες και εξειδικευμένα μέσα. Κυρίως όμως είναι ένας τρόπος που ψυχαγωγεί και διασκεδάζει τα παιδιά και σίγουρα αξίζει μια δοκιμή.

Related posts

Τι είναι η πιανιστική προπαιδεία;

4press

Μουσική και γλωσσολογική ανάπτυξη -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

Έρχεται… το νέο τραγούδι του Σπύρου Νιάχου – Σε μουσική, στίχους Κ. Ντότσικα

4press