Παραπολιτικά

Reuters: Η ήττα του Τσίπρα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας

Η ήττα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως είναι προς όφελος της οικονομίας, σχολιάζει το Reuters στη στήλη Breakingviews. Τα χαμηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές της Κυριακής ανάγκασαν τον Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες αναμένεται να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Η παραμονή στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες πιθανότατα δεν θα επηρέαζε το εκλογικό αποτέλεσμα, θα συνεπαγόταν όμως αυξημένο ρίσκο για περισσότερα λάθη πολιτικής, υπογραμμίζεται στο άρθρο, με αναφορά στα πρόσφατα μέτρα, όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων, η μείωση του ΦΠΑκαι η «13η σύνταξη».

«Η Αθήνα διαθέτει επαρκή δημοσιονομικό χώρο και ενδεχομένως να υλοποιήσει το στόχο για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού φέτος, όμως τα “δώρα” συνοδεύθηκαν από την αναίρεση ορισμένων μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το Reuters, φέρνοντας ως παράδειγμα την ακύρωση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις ανησυχίες σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειωμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας και αύξηση των μισθολογικών πιέσεων.

«Οι πρόωρες εκλογές θα βάλουν τέλος στον εκτροχιασμό της πολιτικής από τη μεταρρυθμιστική πορεία που η Αθήνα είχε υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει. Αυτό, σε συνδυασμό με την φιλική προς τις επιχειρήσεις πλατφόρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγεί την άνοδο των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Από την άλλη, ο “μήνας του μέλιτος” για τον Μητσοτάκη μπορεί να αποδειχθεί σύντομος, χωρίς όμως να ευθύνεται ο ίδιος», τονίζει η ανάλυση, αναφέροντας την επιβράδυνση της Ευρωζώνης και τις εμπορικές εντάσεις. Αλλά για τους επενδυτές, «αυτά είναι προβλήματα που θα τους απασχολήσουν αργότερα»

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Related posts

Υποψήφια βουλευτής Αχαΐας η Ελένη Ταπεινού;

4press

Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι:Η ιστορία & οι προοπτικές του μοναδικού κτήματος- ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

4press

Έκθεση σοκ του ΟΟΣΑ: Ισχυρό πλήγμα ακόμη και -35% υπό όρους στο ελληνικό ΑΕΠ το 2020, θα προκαλέσει ο κορωνοϊός λόγω τουρισμού

4press