Πολιτική

Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας

Νέο μηχανισμό για το επίδομα ανεργίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, ενώ προετοιμάζει ειδικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κατάρτισης, με αναβάθμιση του ΟΑΕΔ σε ρόλο ρυθμιστή. «Στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορεί το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο αποτελεσματικό, με άλλα λόγια πώς μπορεί να στηρίζει καλύτερα τους ανέργους και να διευκολύνει την όποια επαγγελματική τους προοπτική» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη διαδικτυακή παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΑΕΔapp, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μέσω κινητού τηλεφώνου περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, σημειώνοντας πως η συζήτηση για την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας θα γίνει υπό το πρίσμα των εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας και του δημοσιονομικού, καθώς το ζήτημα είναι πολυπαραμετρικό. «Το βέβαιο είναι», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης, «ότι ο μηχανισμός του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να γίνει καλύτερος και πιο επωφελής για τους ανέργους, λαμβάνοντας υπόψη και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ποσό κοντά στον μισθό

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει αυξημένο ποσό επιδόματος -ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου- το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο θα μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες. Σκέψεις δηλαδή υπάρχουν, όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση από την απόλυση, ανάλογα να μειώνεται και το ποσό της επιδότησης, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ τον μήνα. Με έναν τέτοιο μηχανισμό το επίδομα, εν συνόλω, θα αυξανόταν. Ταυτόχρονα, η επιδότηση αναμένεται να συνδεθεί πιο στενά με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου. Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από έναν συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης (δηλαδή επιδοτήσεων αλλά και εργασίας – κατάρτισης).

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν από την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειονότητα κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χθες πως το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Υπάρχουν, ωστόσο, συζητήσεις και ζυμώσεις για τη μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας, μεταρρύθμιση που δεν αποκλείεται να τρέξει «παράλληλα» με τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης. Όπως άλλωστε έχει περιγράψει ο κ. Χατζηδάκης στο παρελθόν, η αναθεώρηση του επιδόματος ανεργίας, καθώς και των προγραμμάτων ανεργίας και κατάρτισης εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζεται στο μέλλον ο ΟΑΕΔ.

Related posts

Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα: Την Κυριακή τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Σπύρου Μυλωνά

4press

Πρώτο σημάδι οτι ο Μπάιντεν θα υπηρετήσει τις ελίτ! «Επιστρέφουμε στην Συμφωνία του Παρισίου»

4press

Με τον συνδυασμό του Κώστα Σπηλιόπουλου ο Μιλτιάδης Βέρρας

4press