Πολιτική

Α.Αθανασόπουλος – Μαζαράκι: “Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου τόπου, με γνώμονα τη συνεχή ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας μας”

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Κάτω Μαζαρακίου Αναστάσιος Αθανασόπουλος δήλωσε τα εξής:

            Ως υποψήφιος πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Κάτω Μαζαρακίου, παραθέτω στην κρίση των συμπολιτών μου, με απόλυτο σεβασμό στην ετυμηγορία τους, τους πέντε βασικούς πυλώνες του προγράμματός μου για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, την εξασφάλιση συνθηκών ενός βιώσιμου τόπου, την έξοδο από την πολιτιστική αδράνεια, την κοινωνική αλληλεγγύη και τέλος τη μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

            Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα σχεδιάζεται, καταρτίζεται και βασίζεται τόσο στις προτάσεις του επικεφαλής της παράταξής μας κ. Σπύρου Μυλωνά, όσο και στη γνώση από μέρους μας των πραγματικών αναγκών της περιοχής, ύστερα από ατέρμονες, πλην όμως, ουσιαστικές συζητήσεις με τους κατοίκους του χωριού. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν το δημόσιο βίο, να εξομαλύνουμε τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη διαβίωση με μοναδικό ζητούμενο την κοινωνική ευημερία.

            Μένοντας πιστοί, ακέραιοι και αμετακίνητοι στις αρχές, στο όραμα και στις αξίες μας και με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο μας καταθέτουμε τις εξής προτάσεις:

1)  ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

            Ζούμε σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αμπελουργία και η ελαιοπαραγωγή. Βασικό μας μέλημα, τόσο του κ. Σπύρου Μυλωνά όσο και δικό μας είναι η καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Πρέπει να γίνει σαφές ότι στην εποχή μας οι μονάδες παραγωγής πρωτογενούς τομέα έχουν ασύγκριτα βελτιωθεί από εκείνες του παρελθόντος καθώς η παραγωγική διαδικασία στηρίζεται όχι μόνο σε επιστημονικές γνώσεις αλλά και σε επιχειρησιακές ικανότητες που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Οφείλουμε, επίσης, να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες παραγωγές του χωριού μας, όπως το γάλα, το λάδι και το σταφύλι δίνοντάς τους μια διαφορετική προοπτική, με ομαδική -κυρίως- διαχείριση. Να αναδείξουμε και διαφημίσουμε τα προϊόντα παραγωγής μας με σκοπό την προώθησή τους (κυρίως του λαδιού) στο εξωτερικό, δράση με πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πραγματοποιείται ενημέρωση από επιστήμονες τόσο για θέματα, παραγωγής, σποράς, καλλιέργειας, όσο και για τις νέες πρωτοποριακές μορφές καλλιέργειας.

            Συμπερασματικά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι βαρύνουσας σημασίας κλάδος καθώς χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει δευτερογενής και τριτογενής παραγωγή. Για τον παραπάνω λόγο, εργαστήκαμε σκληρά προκειμένου να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων δυνατοτήτων που θα επιφέρουν ανάπτυξη. Σε αυτόν τον κλάδο πρέπει όλοι να εργαστούμε με ομοψυχία, αξιοποιώντας οποιοδήποτε νόμιμο μέσο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

2) ΥΠΟΔΟΜΕΣ

            Ο χώρος των υποδομών είναι ένας ευαίσθητος τομέας, καθώς στην σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Δεν είναι καιρός για μεγαλόστομες εξαγγελίες έργων που δεν έχουν μελετηθεί και κοστολογηθεί. Είναι καιρός όμως να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής να δοθεί οριστική λύση λ.χ. στους αγροτικούς δρόμους οι οποίοι το χειμώνα, λόγω της λάσπης, είναι αδύνατη η διέλευσή τους. Επίσης, μέριμνα θα καταβληθεί για την αξιοποίηση τόσο του Κοινοτικού Γραφείου όσο και των λοιπών βοηθητικών χώρων. Στο σχέδιό μας, που θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε λίγο καιρό, περιλαμβάνονται μια σειρά από υποδομές που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών (οδοποιία, επέκταση ρεύματος σε ποιμνιοστάσια, καθαριότητα, υπηρεσίες, αποχέτευση, κέντρο υγείας κ.α.)

3) ΠΟΛΙΤΗΣ

            Βασική μας επιδίωξη είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών τόσο για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, όσο και για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Βασικός σκοπός αυτού του τομέα, συνεπώς, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή των πολιτών στα τοπικά δρώμενα με την δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων από την πολιτεία ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον τους (πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση, χρήση διαδικτύου, ημερίδες, μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές, ανάληψη πρωτοβουλιών κ.α.). Ταυτόχρονα όμως, θα ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας (ανεργία, φτώχια, ανισότητα) με την ενεργοποίηση μιας τοπικής υπηρεσίας που θα έχει ως στόχο την έμπρακτη βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την ανάληψη της συλλογικής δράσης (εθελοντισμός).

4) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ

            Ιδιαίτερη μέριμνα θα καταβληθεί επίσης και στον τομέα του πολιτισμού, της παράδοσης και της ιστορίας. Αποτελεί χρέος αναντίρρητο της πολιτείας, να διαφυλάξει  και να προβάλλει όλα εκείνα τα στοιχεία του παρελθόντος που καθόρισαν το ιστορικό μας γίγνεσθαι. Η παράδοση, ως φορέας πλούσιας εμπειρίας και σοφίας ανά τους αιώνες, προσφέρει πολύτιμα διδάγματα και μπορεί να λειτουργήσει καθοδηγητικά τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ακόμα η επαφή μας με την πολιτιστική κληρονομιά, ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της κοινότητας, συμβάλλει στην καλλιέργεια του συλλογικού πνεύματος και στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης.  Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να εμπνεύσουμε, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε την έρευνα για τη μελέτη της παράδοσης/ιστορίας μέσω της συγγραφής σχετικών εργασιών, διοργάνωση τοπικών συνεδρίων λαογραφίας και δημιουργία μιας ταινίας τεκμηρίωσης (ή όπως είναι ευρέως γνωστό ντοκιμαντέρ).

Το Μαζαράκι όμως (είτε λέγεται Άνω Μαζαράκι είτε λέγεται Κάτω) είναι κάτοχος μιας μακραίωνης ιστορίας που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δυστυχώς όμως όλος αυτός ο ανεκτίμητος πολιτιστικός πλούτος παραμένει ανεκμετάλλευτος. Μέσα από την προσωπική μας έρευνα εντοπίσαμε το στίγμα μας στην ιστορία το τελευταίο τέταρτο του 8ου αιώνα π. Χ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταβάλαμε ιδιαίτερη προσπάθεια για την καταγραφή της ιστορίας μας, προβαίνοντας μέσα από μια ατέρμονη βιβλιογραφική αναζήτηση και επίπονη καταγραφή στη συγγραφή μιας πολυσέλιδης μελέτης η οποία θα δημοσιευθεί προσεχώς.

            Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω διαφαίνεται η σπουδαιότητα του παρόντος τομέα καθώς περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία ενός κοινωνικού συνόλου ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι στην αυθυπαρξία, στην αντίσταση κατά της πολιτισμικής αφομοίωσης και στη διατήρηση του πολιτισμικού πλουραλισμού γενικότερα.

5) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

            Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ως απόρροια του κυρίαρχου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και η αδυναμία του ανθρώπου να αποκτήσει οικολογική συνείδηση επέφεραν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.  Ο άνθρωπος, ως ενεργό και ανήσυχο ον, δεν πρέπει να μένει αδιάφορος απέναντι στην ολοένα και περισσότερο διογκούμενη οικολογική καταστροφή. Έχει χρέος να συμφιλιωθεί με τη φύση, να αγωνιστεί και να την προστατέψει. Λύσεις υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη βούληση. Μόνο όταν όλοι μας συνειδητοποιήσουμε την αξία της φύσης και το πόσο εξαρτάται η επιβίωση και η ευημερία του ανθρώπου από αυτή θα δημιουργήσουμε μια βιώσιμη (αειφόρο) ανάπτυξη που θα ικανοποιεί επαρκώς τις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας μας. Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, περιλαμβάνει δράσεις όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την μεθοδευμένη προσπάθεια που θα καταβληθεί προς εκτεταμένη δενδροφύτευση στους χώρους του χωριού.

            Στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ειδική μέριμνα για τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός ως θεσμός που αποβλέπει σε βαθύτερους στόχους αγωγής και παιδείας είναι δημιούργημα του ελληνικού πνεύματος (σ.σ. Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ) και αποσκοπεί στη σύμμετρη ανάπτυξη σωματικών και πνευματικών δυνάμεων. Πέρα όμως από αυτό, η αξία του αθλητισμού είναι πολυποίκιλη με οφέλη για τον άνθρωπο σωματικά, ψυχικά, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά. Επιπλέον, η παρουσία του αθλητισμού στη ζωή μας καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία, καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη φυσική ζωή, κυριαρχεί ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κατανάλωση κάθε είδους επιβλαβών για την υγεία τροφών, η ένταση, το άγχος και η ανάγκη αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου με τρόπο που να δρα ευεργετικά στη ψυχή και στο σώμα.

            Το κυρίαρχο όμως οικονομικό σύστημα και ο αποξενωτικός χαρακτήρας της σύγχρονης κοινωνίας οδήγησαν το χωριό μας -παρά το γεγονός του ασύγκριτου πλεονεκτήματος του χωριού να κατέχει γήπεδο ποδοσφαίρου- στην αδράνεια με επιπτώσεις όχι μόνο κοινωνικές αλλά και υγείας.

Αγαπητές συνδημότισσες

και αγαπητοί συνδημότες,

στο παραπάνω σχέδιο επιδιώχθηκε μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών πυλώνων του προγράμματός μας· καρπός γόνιμου διαλόγου και πολύμηνης επεξεργασίας τόσο με τους κατοίκους του χωριού, όσο και με τον επικεφαλής της παράταξής μας κ. Σπύρο Μυλωνά. Το αναλυτικό πρόγραμμά μας, με τις ακριβείς προτάσεις και θέσεις μας θα δημοσιευθεί προσεχώς.

Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους συμπολίτες και στον τόπο μας. Δώστε μας τη δυνατότητα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό!

Με σεβασμό και εκτίμηση

Αθανασόπουλος Αναστάσιος

Υποψήφιος Πρόεδρος Τ. Κ.

Κάτω Μαζαρακίου

Related posts

Σε Μεσολόγγι & Πύργο ο Α. Φίλιας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21

4press

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας

4press

Το Ιράν απείλησε με παγκόσμιο πόλεμο εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ

4press

Leave a Comment