Πολιτική

Γερμανία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η εκλογή του

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Τόμας Κέμεριχ, η εκλογή του οποίου στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο ίδιος και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει τη διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» την εκλογή του Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) επιμένοντας μάλιστα ότι πρέπει να ανατραπεί.

«Το αποτέλεσμα πρέπει να αντιστραφεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψης στη Νότια Αφρική και χαρακτήρισε τις εκλογές «μια κακή μέρα για δημοκρατία».

«Ήταν μία κακή μέρα για τη δημοκρατία, μια μέρα που έσπασε τη μακρά και υπερήφανη παράδοση των αξιών του CDU. Αυτό δεν είναι σύμφωνο σε καμία περίπτωση σύμφωνο με αυτό που σκέφτεται το CDU, με τον τρόπο που έχουμε ενεργήσει από τη δημιουργία του κόμματός μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί κάλεσαν επίσης τον Κέμεριχ να παραιτηθεί και να διεξαχθούν νέες εκλογές στη Θουριγγία, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής του CDU Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Related posts

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα

4press

Τάσος Βερρόπουλος: Γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

4press

Κορωνοϊός – Πέτσας: 813 αυτή τη στιγμή συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ- Δεν διπλασιάστηκε η αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές

4press