Πολιτική

Ο αγωγός «East Med» στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η 6η συνάντηση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον του αγωγού «East Med».

Ο αγωγός East Med θα είναι το «κυρίως πιάτο» στις συναντήσεις που θα έχουν οι Μπένιαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας στην Ιερουσαλήμ ενώ η παρουσία του Μάικ Πομπέο ενισχύει τη σημασία των επαφών.

Η τριμερής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φαίνεται να υπάρχει παρέκκλιση από τον αρχικό προγραμματισμό του έργου, όπως αυτός είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2018 και ήθελε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να έχουν υπογράψει από τον Φεβρουάριο του 2019 την κατασκευή του αγωγού. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσής του, αυτό που διαφαίνεται ωστόσο είναι κάποιες αλλαγές στον χρονικό ορίζοντα της υλοποίησής του, οι οποίες έχουν σχέση με το σύνολο των πλευρών που συμμετέχουν στην κατασκευή του.

Οι ηγέτες των τριών χωρών θα συζητήσουν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης.

Οι ενεργειακές εξελίξεις και η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του στο Ισραήλ από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Related posts

Πάτρα: Δεν πέρασε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τον προϋπολογισμό

4press

Με τον Πέτρο Ψωμά και ο Κωνσταντίνος Ράλλης

4press

Πικραμμένος: Δεν θα ήθελα υπουργείο, προτιμώ την συνταγματική αναθεώρηση

4press

Leave a Comment