Πολιτική

Σύννεφα πάνω από το Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ασκούσε πίεση στο νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, προκειμένου ο δεύτερος να ανοίξει έρευνα εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος και διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σάλος έχει προκληθεί στην Ουάσινγκτον μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ασκούσε πίεση στο νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, προκειμένου ο δεύτερος να ανοίξει έρευνα εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος και διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών και συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπος του Ντ. Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχθηκε οκτώ τηλεφωνήματα από τον Ντόναλντ Τραμπ με την προτροπή να συνεργαστεί (σ.σ. ο Ουκρανός πρόεδρος) με τον προσωπικό δικηγόρο του, Ρούντι Τζουλιάνι, προκειμένου η Ουάσιγκτον να μάθει εάν ευσταθούν καταγγελίες για παρατυπίες εκ μέρους του Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Οι παρατυπίες αφορούν τον γιο του Μπάιντεν που εργαζόταν για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου (Burisma Holding) από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος στη διακυβέρνηση Ομπάμα. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για διεφθαρμένες πρακτικές, αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ προσωπικά αδικήματα.

Η WSJ επικαλούμενη πάντα της ίδιες ίδες πηγές ξεκαθαρίζει στο ρεπορτάζ της πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρότεινε κάποιο αντάλλαγμα στον Ουκρανό πρόεδρο γεγονός που αμφισβητείται από τους Δημοκρατικούς.

Ο Ντ. Τραμπ σχολίασε το twitter το δημοσίευμα τονίζοντας πως γνωρίζει πως «σχεδόν κάθε φορά» που μιλά με ένα ξένο ηγέτη «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακούνε από διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είναι «αρκετά χαζό» να πιστεύει κανείς ότι θα έλεγα κάτι «ακατάλληλο» σε ένα ξένο ηγέτη.

«Αν αυτές οι κατηγορίες ευσταθούν, τότε η βούληση του προέδρου Τραμπ να κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και να ταπεινώσει τη χώρα μας δεν έχει όρια», σχολίασε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο « τουλάχιστον να δώσει στη δημοσιότητα αμέσως το αποµαγνητοφωνηµένο κείµενο της εν λόγω κλήσης, έτσι ώστε ο αμερικανός λαός να μπορεί να κρίνει από μόνος του».

Related posts

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετακλητός υπάλληλος εις βάρος των πραγματικών αναγκών του Δήμου Ερυμάνθου

4press

Πάτρα: “Το ευχαριστώ του Ανδρέα Τζουραμάνη στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου”

4press

Γερμανία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η εκλογή του

4press