Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Στην προανακριτική οι προστατευόμενοι μάρτυρες -Πώς θα γίνει η εξέτασή τους

Η ώρα της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis φτάνει καθώς χθες όλα τα κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή συμφώνησαν στην ανάγκη κλήτευση τους.

Το μόνο που μένει να αποφασιστεί τις επόμενες μέρες είναι ο τρόπος εξέτασης εάν δηλαδή αυτός θα γίνει εντός του κοινοβουλίου η σε ειδικό χώρο εκτός της Βουλής που θα αποφασιστεί σε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές.
Η πιο πιθανή εκδοχή είναι η εξέταση τους να γίνει σε ειδικό δωμάτιο του Αρείου Πάγου ή της ΓΑΔΑ και από την πλευρά της προανακριτικής να μετέχουν ο πρόεδρος της επιτροπής και οι εισηγητές των κομμάτων.
Το δεύτερο θέμα που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν οι βουλευτές όταν θα εξετάσουν τους δύο προστατευόμενος μάρτυρες θα γνωρίζουν και την ταυτότητα τους ή αν η εξέταση θα γίνει με αλλοίωση χαρακτηριστικών και λοιπά.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσαν εκ νέου στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή που διεξάγουν παράλληλη έρευνα για την υπόθεση Και σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να επιμένουν στις αρχικές τους καταθέσεις και να αναφέρουν ότι δεν πιέστηκαν από κανέναν προκειμένου να αποκαλύψουν όσα αποκάλυψαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εισαγγελείς εξέτασαν τους δύο μάρτυρες χωρίς αυτοί να έχουν αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Η μη αλλοίωση των χαρακτηριστικών των δύο προστατευόμενων μαρτύρων θα επιτρέψει και στους βουλευτές της προανακριτικής που θα πάρουν μέρος στην εξέταση να διαπιστώσουν εάν ευσταθούν οι όχι οι κατηγορίες του Νίκου Μανιαδάκη του τρίτου προστατευόμενου μάρτυρα οποίο στη συνέχεια έχασε αυτή την ιδιότητα και ο όποιος έχει υποστηρίξει ότι ο «Μ. Σαράφης» είναι ο πρώην εμπορικός διευθυντής της Novartis Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης και η «Αικατερίνη Κελέση» είναι η κυρία Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.
Ωστόσο και τα δύο αυτά πρόσωπα όταν εξετάστηκαν στην προανακριτική είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους προστατευόμενος μάρτυρες και επιπλέον ότι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

Επιπλέον σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή θα συζητήσει για την δυνατότητα διεύρυνση του κατηγορητηρίου όσον αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με αφορμή και τα όσα έχουν πει τις τελευταίες μέρες εισαγγελικοί λειτουργοί.

Κλήση να καταθέσουν Πολάκης και Τζανακόπουλος
Όσον αφορά τώρα την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων η επιτροπή κατά πλειοψηφία μετά από πρόταση της νέας Δημοκρατίας την οποία υποστήριξε και το κίνημα αλλαγής αποφάσισε την κλήση για κατάθεση των κ. Πολάκη και Τζανακοπουλου, του Σαμπι Μιωνή , της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και εφόσον χρειαστεί της Ξένης Δημητρίου και της Μαρίας Παπασπύρου. Ακόμη η επιτροπή επιφυλάσσεται για την κατά αντιπαράσταση εξέταση της κ.Δημητρίου με τον κ.Αγγελή. Επιφύλαξη υπάρχει ακόμη για την εξέταση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να έρθουν στην προανακριτική για εξέταση η Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης Ακόμα η Επιθεωρήτρια Δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η Ξένη Δημητρίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ανέφερε οτι θα πρέπει να καταθέσουν οι κ.Τζανακόπουλος και Πολάκης,διότι οπως είπε η ΝΔ τους πρότεινε και στην συνέχεια τους εξαίρεσαν από μέλη της επιτροπής. «Δική σας η επιλογή δική σας και η ευθύνη». Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να επανεξεταστούν ο Ιωάννης Αγγελής και η Ελένη Ράικου. Οσον αφορά τον Σαμπι Μιωνί, τον οποίο θέλει ως μάρτυρα η πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να κληθεί ως μάρτυρας η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Για επίκουρους εισαγγελείς συμφωνεί και το ΚΚΕ. Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Θανάσης Πλεύρης απάντησε ότι οι επίκουροι Εισαγγελείς θα εξεταστούν εφόσον προκύψει ανάγκη μετά από την κατάθεση της κ.Τουλουπάκη. Το ΚΚΕ από την πλευρά του δεν πιστεύει ότι οι κ.Τζανακόπουλος και Πολάκης θα συνεισφέρουν σε κάτι αλλά δεν έχει αντίρρηση να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Ενταση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για την Τουλουπάκη
Ένταση υπήρξε μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ να καταθέσει ως ύποπτη η Ελένη Τουλουπάκη

Σπ.Λάππας: Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ανωμοτί η κα Τουλουπάκη είναι κατάπτυστο. Είναι μια ρεβανσιστική κίνηση γιατί διώκεται ποινικά βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Ε.Λιακούλη: Είμαι έκπληκτη από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι άνθρωποι στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ως άνθρωπος, με αυτά που αποκαλύπτονται, επικαθαρίζομαι. Ειλικρινά νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουσα όλο αυτό τον καιρό μέσα σε αυτή την Επιτροπή. Παρακολουθούμε εμβρόντητοι όσα καταθέτουν οι Εισαγγελείς. Απορώ πώς κάποιοι πραγματικά κραυγάζουν αντί να σιωπούν. Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φωνές και ακόμη με περισσό θράσος.
Γιατί αυτά που έγιναν έβλαψαν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και θεσμούς.

Β.Κεγκέρογλου: Στο χωριό μου και στην Κρήτη λένε «τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;».  Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρία είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρία. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο.

Ο Θανασης Πλεύρης εξήγησε ότι δεν μπορεί να κληθεί η Τουλουπάκη ως ύποπτη από την επιτροπή και τελικά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα του ΚΙΝΑΛ . Και το ΚΚΕ διαφώνησε λέγοντας «είμαστε πολιτικό όργανο, δεν έχουμε ρόλο για ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.»

Πάντως πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινοβραδινή τους ανακοινώσει κατηγορούν τη ΝΔ για το πως χειρίζεται το θέμα της προανακριτικής και κάνουν λόγο για υπόθεση φιάσκο.
«Σήμερα η ΝΔ αποκαλύφθηκε ως προς τις πραγματικές της προθέσεις για το παρόν και το μέλλον της προανακριτικής επιτροπής. Αποφάσισε φαστ τρακ διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της επιτροπής. Καθημερινές συνεδριάσεις, χωρίς προετοιμασία και έρευνα. Και το κάνει γιατί το αφήγημά της είναι έωλο. Αποδείχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και είναι πέρα από μεγάλο και διεθνές, παρά τις προσπάθειες της πλειοψηφίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ να αποπροσανατολίσουν. Δεν αποδείχτηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Novartis. Επειδή τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο η μέχρι τώρα διαδικασία θέλουν να επιστρέψουν τη δικογραφία στην ολομέλεια επιχειρώντας καινούργιο κυνήγι μαγισσών».

Related posts

ΦΩΤΟ:Συνεχίζει τις περιοδείες του ο υποψ.Βουλευτής Αχαϊας Α.Ριζούλης

4press

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γρηγόρης Αλεξόπουλος κάνει σήμερα την κεντρική του ομιλία στο κέντρο της Πάτρας

4press

Δραγασάκης: “Η δυσαρέστηση του Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ικανότητά της να επιλύει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας”

4press