Πολιτική

Eurogroup: Μεγάλες διαφορές για την προστασία α’ κατοικίας -Πού κόλλησε η δόση 1 δις

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μετάαπό τον «πάγο» στο χθεσινό Eurogroup, έσπευσε να προδικάσει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας πριν από το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ξεπεράσει τουλάχιστον τρία εμπόδια.

Πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν, κατ’ αρχάς, ότι αν και κυβέρνηση- τράπεζες έχουν καταλήξει στα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν «ανοικτό» θέμα τα περιουσιακά κριτήρια, όπου συμπεριλαμβάνονται τα λοιπά- πλην κύριας κατοικίας- ακίνητα, αλλά και οι καταθέσεις. «Προστασία στους πιο αδύναμους και για κανέναν άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί μετά από το Eurogroup, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που θέλουν τους Ευρωπαίους να ζητούν πιο στενή περίμετρο προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών, προβλέπει ότι το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας- πλην κύριας κατοικίας- δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος του υπολοίπου δανείου, ενώ οι καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20-30% του υπολοίπου δανείου. Ο Π. Μοσκοβισίέκανε λόγο σε τεχνικά ζήτημα που αφορούν και στα «κριτήρια καταλληλότητας» (eligibility criteria), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι σε ένα τόσο βασικό ζήτημα, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Το πρόβλημα της περιμέτρου αγγίζει και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να τα εντάξει στο νέο πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει υποστηρίζοντας ότι το «βάρος» θα είναι περίπου 2 δισ ευρώ άρα διαχειρίσιμο, η Τράπεζα της Ελλάδας είναι σύμφωνη αρκεί να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, ωστόσο η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι το ούτως ή άλλως έκτακτο νέο πλαίσιο προστασίας, θα πρέπει να εξαντλείται στα στεγαστικά δάνεια.

Το τρίτο θέμα, που σύμφωνα με πηγές από την ελληνική πλευρά είναι τεχνικά το πιο δύσκολο, είναι οι διαδικασίες με τις οποίες θα φιλτραριστούν οι αιτήσεις υπαγωγής, δηλαδή το πώς θα εντοπιστούν και τα μπλοκαριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, για να περάσουν μόνο οι περίπου 200.000 που έχουν υπολογίσει οι τράπεζες. Όπως επιβεβαιώνουν και πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, η βασική ανησυχία είναι ότι η διαδικασία δεν είναι απολύτως αυτοματοποιημένη, καθώς σε κάποια στάδια επεξεργασίας των στοιχείων των οφειλετών, παρεμβαίνει αναγκαστικά το ανθρώπινο χέρι. Έτσι, πέρα από το «κοσκίνισμα» των αιτήσεων, που θα εμποδίσει τους μπαταχτσήδες να ξαναβρούν καταφύγιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες άρα και αναποτελεσματικές. «Να μη γίνει σαν το νόμο Κατσέλη», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στην ελληνική πλευρά οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, αλλά όπως παραδέχονται ελληνικές πηγές υπάρχουν δυσκολίες στο να εντοπίζονται με συνοπτικές διαδικασίες π.χ. στοιχεία οφειλών και οφειλετών από τράπεζες που έχουν εξαγοραστεί ή ακόμα και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης.

Από τις δηλώσεις Μοσκοβισί προέκυψε, ωστόσο, ένα ακόμα ζήτημα, που ακουμπά στις διαδικασίες επιδότησης της δόσης. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί συμπεριέλαβε στα τεχνικά θέματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, το θέμα των κρατικών ενισχύσεων κι αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της επιδότησης μέσω Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν έχει περάσει ακόμα ως «αθώα» από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών προβλέπει ότι οι επιδοτήσεις των δόσεων δεν θα πηγαίνουν στα χέρια των οφειλετών, αλλά θα πιστώνονται απευθείας στους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των επίμαχων δανείων, άρα απευθείας στις τράπεζες.

Related posts

Δραγασάκης: “Η δυσαρέστηση του Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ικανότητά της να επιλύει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας”

4press

Σήμέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Πάτρα

4press

Η ΑΚΙΔΑ προχωρά με “δυνατές” υποψηφιότητες

4press

Leave a Comment