Πολιτική

H συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αναίμακτη

Η πρώτη αναλυτική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι «αναίμακτη».

Και όσο και αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μετά την συνεδρίαση, ότι η συζήτηση που έγινε, ήταν από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο όργανο, τα όσα ειπώθηκαν, αναδεικνύουν την διχόνοια που επικρατεί στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος. Στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει τα μαχαίρια κι αν η συζήτηση ακόμα δεν παίρνει εκρηκτικό χαρακτήρα, είναι γιατί υπολείπεται ακόμα η μάχη των εθνικών εκλογών. 
Ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στην ΠΓ, είναι και ο «ανασχηματισμός» του εκλογικού επιτελείου. Απόφαση που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος είχε τελείως λάθος εικόνα για τα αναμενόμενα ποσοστά, ακόμα και λίγες ώρες πριν απο τις εκλογές, γεγονός που την εμπόδισε να χαράξει και μια σωστή εκλογική στρατηγική.

Η μεσαία τάξη μάς τιμώρησε
Βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων που έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης στην ΠΓ του κόμματος, για τα αίτια της παταγώδους αποτυχίας στις ευρωεκλογές-που δίνει και μια πρόγευση του τι θα βγάλει και η κάλπη των εθνικών εκλογών-  ήταν οτι η κυβέρνηση Τσίπρα επέδειξε «ταξική μεροληψία» εναντίον της μεσαίας τάξης και μέσω της υπερφορολόγησης, την έστρεψε φανατικά εναντίον της. Την παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπόσχεται μειώσεις φόρων, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είναι καθόλου καθόλου τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, έχασε και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους του δημοσίου. Η εποχή που ο κ. Τσακαλωτος υπερηφανευόταν για την ταξική μεροληψία του υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων ειναι παρελθόν. Και οσο και αν δεν το παραδέχεται κανείς, η κριτική που ασκήθηκε στην οικονομική πολιτική, ήταν και μια έμμεση αποδοκιμασία στον κ. Τσακαλώτο και στις επιλογές του οικονομικού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα.

Οι συμπεριφορές που προκάλεσαν 
Πολλοί συμμετέχοντες στην συζήτηση, έθεσαν το θέμα και της συμπεριφοράς ορισμένων υπουργών, που προκάλεσαν την κοινή γνώμη. Πιο αναλυτικά μίλησε για τις συμπεριφορές των υπουργών ο Νίκος Φίλης. Πριν από την συνεδρίαση για αλαζονικές συμπεριφορές είχε μιλήσει ακόμα και ο Πάνος Σκουρλέτης. Το μυαλό όλων, καθώς άκουγαν τους συντρόφους τους να μιλούν για συμπεριφορές, πήγαινε φυσικά στον Νίκο Παππά και στον Μανώλη Πετσιτη. Πήγαινε βέβαια και στον Παύλο Πολάκη, που τόση ζημιά προκάλεσε, με τις ύβρεις που εκτόξευσε εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου… Αλλά όσο και αν κανείς δεν αναφέρθηκε σε αυτό ονομαστικά, ούτε θα το κάνει κανείς εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ενώπιον άλλων, όλοι καταλάβαιναν ότι πίσω από τις γραμμές, υπήρχε και ένα υπονοούμενο, για τις σκαφάτες διακοπές του πρωθυπουργού. Γιατι αυτο και αν προκάλεσε το αριστερό ακροατήριο…

Οι κηπουροί που έγιναν υπουργοί 
Πολύ συζήτηση φαίνεται ότι έγινε για τις μεταγραφές στελεχών από το βαθύ ΠΑΣΟΚ και αν τελικά προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ η τον κάνουν να μοιάζει όλο και περισσότερο με τα παλιά κόμματα. Αν και είναι γνωστό ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσαν διεύρυνση και προς τα αριστερά, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι υπάρχει όφελος από την γέφυρα με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά και πολλοί ήταν αυτοί που έθεσαν όχι μόνο το θέμα του ποιοι εκπροσωπούν το ρεύμα της διεύρυνσης, αλλα και το «παζάρι» που προηγήθηκε της μεταγραφής, που φυσικά δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν. 

Πολλοί δηλαδή έθεσαν θέμα για τις προσωπικότητες του παλαιού ΠΑΣΟΚ που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να καλέσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του πώς οι παλαιές τους δηλώσεις εναντίον του κυβερνώντος κόμματος που είδαν το φως της δημοσιότητας, εξευτέλισαν την διαδικασία. Ενώ άλλοι έριξαν καρφιά για το παζάρι της υπουργοποίησής τους, που προκάλεσε το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα αλλάξει το εκλογικό επιτελείο 
Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν, εκτός από το να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, παρά την οξύτατη αντίδραση της ΝΔ και παρά το γεγονός ότι όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι, χαρακτηρίζουν την κίνηση αντισυνταγματική, ήταν και αλλαγές στο εκλογικό επιτελείο.

Αν και λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές χθες το βράδυ, φαίνεται ότι θα υπάρξουν νέες συμφωνίες και με επικοινωνιολόγους και με εταιρείες μετρήσεων, καθώς είναι σαφές οτι η ηγεσία του κόμματος πιάστηκε «εξ απινης», και δεν είχε ενημερωθεί για τις τάσεις του εκλογικού σώματος, που αποτύπωναν οι άλλες μετρήσεις. Η απόφαση είναι μια έμμεση αποδοκιμασία του Χριστόφορου Βερναρδάκη που είχε την ευθύνη για τις δημοσκοπήσεις και που φαίνεται οτι έπεισε τους πάντες, και τον Αλέξη Τσίπρα, βασισμένος σε λάθος στοιχεία, ότι η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή η θα κερδίσει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ξεκινάει ενημερωτική καμπάνια 
Τις επόμενες ημέρες Ευκλείδης Τσακαλωτος και Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβαν να εκλαϊκεύσουν τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για την μεσαία τάξη, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Ταυτόχρονα πηγές του κόμματος διευκρίνιζαν οτι ξεκινάει η οργάνωση της εκλογικής μάχης, λαμβάνοντας υπόψιν το μήνυμα των πολιτών και στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον.
Σημείωναν δε ότι στις εκλογές θα αντιπαρατεθούν δυο πολιτικά σχέδια, ένα υπέρ  των πολλών και ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο, με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά ταυτόχρονα και στην ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

ΠΗΓΗ:hefhmerida

Related posts

Διαμαντής Κανελλόπουλος: Δείτε ποιες περιοχές του Ερυμάνθου θα επισκεφθεί σήμερα

4press

Μητσοτάκης: Ξεκαθάρισα στον Τραμπ ότι δεν θα ανεχθούμε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

4press

Κύπρος-Ευρωεκλογές 2019: Οριακή νίκη του ΔΗΣΥ – 29% έναντι 27,5% του ΑΚΕΛ

4press