Πολιτική

O πρωθυπουργός εγκαινιάζει την ΔΕΘ με θετικό momentum

Με τον «αέρα» από τους πρώτους 2 μήνες διακυβέρνησης, όπου η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε την έκπληξη, χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία που είχε προηγηθεί και το μπαράζ των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν- με εμβληματικό αυτό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2019- ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό το θετικό momentum, όπως φάνηκε και στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της opinion poll- όπου η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει φθάσει σχεδόν στις 19 μονάδες- ώστε να δώσει πρακτική διάσταση στο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους».

Στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις και στα όσα θα πει την Κυριακή στην συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει φυσικά απολογισμό, ούτε θα ασχοληθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση, που άλλωστε προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό της και περιορίζεται σε μια διαρκή καταγγελία- και σε πολύ υψηλούς τόνους- όλων όσα πράττει η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια αυτή δημοσκόπηση της opinion poll οι θετικές γνώμες για τον τρόπο που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιπολίτευση είναι μόλις το 17,5%, ενώ η αποδοχή για το κυβερνητικό έργο είναι στο 55%.

Ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί μόνο με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα αποφύγει να σχολιάσει την θητεία του Αλέξη Τσίπρα και θα ξεδιπλώσει το σχέδιο 4ετιας της κυβέρνησης, για την μεγέθυνση των ρυθμών ανάπτυξης με την προσέλκυση επενδύσεων, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου.

Το χαρτί των φοροαπαλλαγών
Το πιο κρίσιμο χαρτί, και αυτό που περιμένουν οι φορολογούμενοι, είναι φυσικά αυτό των νέων φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το 2020. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει, αλλά τουλάχιστον οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών τηρούσαν σιγή ιχθύος, όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα.

Η συνήθης απάντηση ήταν ότι «οι προτάσεις έχουν γίνει, αλλά αυτός που θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», συνεπώς κάθε πρόβλεψη είναι διακινδυνευμένη. Αλλωστε κάθε μέτρο, θα πρέπει να μετρηθεί με τις αντοχές του προϋπολογισμού και θα πρέπει να έχει προηγηθεί αν μη τι άλλο και η ενημέρωση των εταίρων και δανειστών, έργο που έχει αναλάβει ο κ. Σταϊκούρας.

Οι φοροαπαλλαγές που έχουν κλειδώσει
Πέντε (5) φοροαπαλλαγές έχουν κλειδώσει μέχρι στιγμής για το 2020, αλλά ανοικτή παραμένει ακόμα η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Η μείωση του κατώτατου συντελεστή από το 22% στο 9%, που υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ, σε συνδυασμό με την υπόσχεση να μην μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο-παρά τις πιέσεις των δανειστών- έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και έτσι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ανακοινωθεί φέτος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός κι αν γίνει η έκπληξη…

Related posts

Ν. Φαρμάκης: Η Δυτική Ελλάδα, τόπος γεμάτος παραδόσεις, πολιτισμό και ιστορία

4press

Καταγγελία Χρήστου Ραγιά: Σε εγκατάλειψη τα Λουσικά!

4press

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Άμεση προτεραιότητα στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τον συντονισμό των τοπικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών»

4press