Σκέψεις

Στεγνώσαμε από καρδιά… Γράφει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Κάπως σαν να στεγνώσαμε ρε παιδί μου, σαν να χάσαμε το συναίσθημα που είχε απομείνει μέσα μας. Γίναμε σταδιακά όλο και περισσότερο άνθρωποι του νου, του υπολογιστή νου και του υπολογιστή pc, του τάμπλετ και του έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Μετράμε νούμερα, ζυγίζουμε τα αρνητικά και τα θετικά, σχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους επειδή υπάρχει πάντα κάποιος λόγος, πολλοί από εμάς παντρευόμαστε επειδή επίσης υπάρχει κάποιος πρακτικός λόγος ενώ όταν χωρίζουμε το κάνουμε διότι νούμερα και αριθμοί, πραγματικότητες και στερεότυπα έχουν πια πάψει να υφίστανται.

 Στεγνώσαμε από συναίσθημα. Και ανθρωπιά δίχως συναίσθημα δεν υπάρχει. Χάσαμε την ανθρωπιά μας. Σταματήσαμε να έχουμε ενσυναίσθηση και τις περισσότερες φορές δεν διαθέτουμε καν συναίσθηση. Όχι όλοι, οι πιο πολλοί. Και αυτή είναι η τάση. Αν δεν έχουμε φτάσει στον πάτο, σίγουρα πάντως προς τα εκεί οδεύουμε. Με αφορμή το φευγιό του μουσικοσυνθέτη και στιχουργού Τάκη Μουσαφίρη πριν λίγες ημέρες, αναλογίστηκα τα τραγούδια του, τον αυθορμητισμό του. Σκέφτηκα τον Δημήτρη Μητροπάνο που λείπει και αυτός. Θυμήθηκα τη ζεστή φωνή, το πάθος, την εσωστρέφεια του. Αποζήτησα τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, τα βιβλία του Παύλου Μάτεσι και του Αντώνη Σαμαράκη, τα ποιήματα και τα μεγάλα άσματα του Μάνου Ελευθερίου, την καλλιτεχνική ανθρωπιά του Αντώνη Καλογιάννη.

Άνθρωποι φεύγουν και οι εποχές αλλάζουν. Η φυσιολογική ροή των πραγμάτων δε λέω! Μα τόσο στεγνή ζωή όσο σήμερα τι να την κάνεις. Οι δάσκαλοι της καρδιάς, οι μεγάλοι θεατράνθρωποι, οι ταπεινοί ταλαντούχοι καλλιτέχνες, οι ευφυείς και συναισθηματικοί συγγραφείς, οι βιωματικοί μέντορες της ζωής μας, έγιναν λίγοι και δεν ακούγονται πια. Είναι σαν να μην έχει κανείς την ανάγκη να τους ακούσει πια. Ακόμα και η πολιτική ζωή κατάντησε οικονομοκεντρική. Νούμερα και αριθμοί παντού. Νούμερα και αριθμοί και εμείς οι ίδιοι. Στεγνώσαμε. Στεγνώσαμε από καρδιά κυρίες και κύριοι. Κι έγινε ακόμα και η αγάπη μία καρδούλα στο facebook!

Related posts

Καραντίνα εκούσια -Γράφει η Καλλιόπη Μπαγουλή

4press

Μη μιλάς… Γράφει η Καλλιόπη Μπαγουλή

4press

Περίοδος Πανδημίας Covid-19. Αποτίμηση – Γράφει η Καλλιόπη Μπαγουλή

4press