Συνεντεύξεις

«Η Μουσικοκινητική Αγωγή στη βρεφική ηλικία» – Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, καθηγήτρια πιάνου, ανώτερων θεωρητικών, μουσικοπαιδαγωγός 

Η βρεφική ηλικία είναι μια πολύ ευαίσθητη φάση στην ανθρώπινη ζωή, τόσο από σε αναπτυξιακό επίπεδο καθώς καθημερινά ένα μωρό καλείται να επεξεργαστεί νέα δεδομένα και κατακτά νέες δεξιότητες, αλλά και σε ψυχολογικό, αφού έρχεται σε ένα νέο και διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο είναι απαραίτητο να ανταπεξέλθει. Η πιο συχνή παγίδα στην οποία πέφτει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ακόμα και σήμερα είναι η εντύπωση ότι ένα μωρό δεν είναι σε φάση να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω του. Πολλές έρευνες όμως έρχονται να καταρρίψουν αυτό τον μύθο, έχοντας ως κοινό τους συμπέρασμα ότι ένα μωρό είναι τουλάχιστον σε θέση να καταλάβει πολύ περισσότερα από όσα ένας ενήλικας πιστεύει.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, η μουσική είναι ένα «εργαλείο» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, τόσο στην εκπαίδευση κάθε σχολικής βαθμίδας όσο και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την οικογένειά τους. Συγκεκριμένα, στη βρεφική ηλικία βοηθάει ένα μωρό να αναπτύξει τις δεξιότητές του, τη βλεμματική του επαφή, την ακοή και την αφή του αλλά θέτει και τις βάσεις για την κατάκτηση της κινητικής του ικανότητας μελλοντικά. Μέσα από τη μουσική ένα βρέφος μπορεί μα γυμναστεί, να χορέψει, να μάθει να πιάνει αντικείμενα και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αντίληψή του, να εξοικειωθεί πιο εύκολα με το περιβάλλον του και παράλληλα να παίζει και να διασκεδάζει.

Η μουσικοκινητική αγωγή για βρέφη όμως είναι εξίσου σημαντική και για τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια δύσκολη καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι στερούνται χρόνο με το παιδί τους στον τελικό απολογισμό της ημέρας. Στην περίπτωση αυτή μια οργανωμένη και συνδυαστική δραστηριότητα όπως η μουσικοκινητική αγωγή είναι ιδανική για να «γνωριστεί» ο γονιός με το παιδί του και να έρθουν πιο κοντά, περνώντας εποικοδομητικό χρόνο μαζί.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές προτάσεις για να περάσετε όμορφα το χρόνο σας με το μωρό σας στο σπίτι:

  • Τραγουδήστε τραγούδια στο μωρό σας σε συνδυασμό με χειρονομίες. Αυτό θα του ενισχύσει το ενδιαφέρον και θα σας παρακολουθήσει για περισσότερο χρόνο σε πρώτη φάση και αργότερα θα το βοηθήσει στην ομιλία.
  • Χρησιμοποιήστε μια κουδουνίστρα σε πολύ έντονα χρώματα και αλλάζετε συχνά αλλά όχι με γρήγορους ρυθμούς την κατεύθυνσή της. Ο ήχος σε συνδυασμό με τα χρώματα θα βοηθήσουν το μωρό να βελτιώσει τη βλεμματική του επαφή.
  • Συνδυάστε τη μουσική με την αισθητηριακή αγωγή. Δώστε στο μωρό σας διάφορες υφές και βοηθήστε το να αναπτύξει την αφή του. Στη συνέχεια μπορείτε να του ζητάτε να τραβάει πράγματα που έχετε κολλήσει με χαρτοταινία. Με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσουν τα χέρια του και θα εξελιχθεί η αδρή κινητικότητα.

Βρείτε περισσότερες δραστηριότητες για γονείς και παιδιά στο βιβλίο μου «Η μουσική στη βρεφική ηλικία». Καλή διασκέδαση!

Related posts

Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος

4press

Floating tank: Tι είναι η «Μέθοδος Επίπλευσης» και που μας χρησιμεύει; – Το εφηύρε το 1950 ο John C. Lilly…

4press

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η τρομακτική στιγμή που ανοίγει η γη & ρουφάει 21 αυτοκίνητα του πάρκινγκ! ΒΙΝΤΕΟ

4press