Ειδήσεις Συνεντεύξεις

Λίγες ημέρες πριν την κάλπη η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χαρά Αναστασοπούλου μας μιλά για την προεκλογική της εμπειρία: “Δεν συμβιβάζομαι με συμβατικές λύσεις και κομφορμιστικές στάσεις.”

Η λογοθεραπεύτρια Χαρά Αναστασοπούλου λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές μας μιλά για την υποψηφιότητά της ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Πάτρα, πρωτεύουσα ξανά”, τον προεκλογικό της αγώνα, τις βασικές προτεραιότητες της παράταξης αλλα και για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μία γυναίκα να διεκδικήσει την είσοδό της στο Δημοτικό συμβούλιο.


κα Αναστασοπούλου, ποιες είναι οι πρώτες σας εμπειρίες από τον προεκλογικό αγώνα;
Η συμμετοχή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί μια πρωτόγνωρη, όμορφη εμπειρία, που ξεπερνά τα όρια της ατομικής υποχρέωση μου, γιατί έχω αποφασίσει να παραμείνω ενεργή ως πολίτης στην πόλη μου, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρω. Η μέχρι σήμερα πορεία μου, φανερώνει ότι δεν συμβιβάζομαι με συμβατικές λύσεις και κομφορμιστικές στάσεις. Με γνώμονα τον άνθρωπο, το ευ ζην στην καθημερινότητα έχω μάθει να απαντώ με θάρρος και υπευθυνότητα στις προκλήσεις, όπως και στις προσκλήσεις, με ρεαλισμό, εστιάζοντας στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων μακριά από ουτοπικα, ρομαντικά σενάρια . Μέσα από την επικοινωνία με τους συμπολίτες βρίσκω καθημερινά συμπαραστάτες, συνοδοιπόρους, εμψυχωτές σε αυτόν τον αγώνα που αφορά όλους μας.


Η ώρα της κάλπης πλησιάζει, γιατί πιστεύετε ότι η παράταξη σας “Πάτρα πρωτεύουσα ξανά” μπορεί να δώσει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης;
Ο συνδυασμός των ανθρώπων που απαρτίζουν την παράταξη του Γρηγόρη Αλεξόπουλου είναι η μοναδική σοβαρή βάση για την πόλη μας. Το όραμα μας είναι ρεαλιστικό και έχουμε το πιο ισχυρό κίνητρο που είναι η αγάπη μας για αυτή την πόλη. Με ισχυρούς σύμμαχους την εμπειρία από διαφορετικούς χώρους ο καθένας μας, την ισχυρή μας βούληση, την ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική θεώρηση μας για τις λύσεις στα προβλήματα που διαπιστώνουμε καθημερινά, τις καινοτόμες ιδέες από ανθρώπους με κατάρτιση και τεχνογνωσία αλλά και τον ενθουσιασμό μας , λειτουργούμε με κέντρο τον Άνθρωπο.


Έχετε ασχοληθεί με εθελοντικές και κοινωνικές δράσεις λόγω του επαγγέλματός σας. Τι προτείνει η παράταξής σας για κοινωνικές δομές ;
Στόχος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά» είναι μια ανθρώπινη, βιώσιμη πόλη που κέντρο της είναι ο Πατρινός, η Πατρινή στην καθημερινότητα. Μια πόλη φιλική στον πεζό, στην Τρίτη ηλικία, στη μητέρα που κινείται με το καροτσάκι, στον συμπολίτη μας με αναπηρία, στα παιδιά και σε όλους που χρειάζονται στήριξη, ενίσχυση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο ρόλο τους. Πρώτο βήμα μας είναι η σύσταση Συμβουλευτικού σταθμού που θα παρέχει δωρεάν ατομική και ομαδική Συμβουλευτική για γονείς σε θέματα σχέσεων, επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης ή σε ενήλικες με προβλήματα άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, διαταραχών προσωπικότητας. Επίσης η λειτουργία Κέντρου Κοινότητας υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας θα στοχεύει στην υποδοχή – ενημέρωση – υποστήριξη των πολιτών, την συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές, και φυσικά την παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασύνδεει τους πολίτες με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ.) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Φυσικά όταν αναφερόμαστε στην Πάτρα ως πρωτεύουσα ξανά εννοείται ότι η μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Στόχος μας πλέον είναι η ενίσχυση της κοινωνική συνοχής, η προαγωγή της ισότητας μεταξύ των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, θρησκείας, αναπηρίας, πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού, κ.λπ και όχι απλές δράσεις για ενημέρωση της διαφορετικότητας. Και επειδή όλοι πιστεύουν ότι η υγεία κοστίζει, γνωρίζω πολύ καλύτερα ότι η θεραπεία και η αποκατάσταση κοστίζουν αντιθέτως η πρόληψη, η ενημέρωση είναι τα στοιχεία της πρωτοβάθμιας υγείας που θα στηριχτεί η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με τα ΤΟΜΜΥ για την άμεση εξυπηρέτηση των μελών ΚΑΠΗ, αλλά και οικονομικά ασθενείς δημότες. Επένδυση μας ο άνθρωπος!


Ποιά είναι η γνώμη σας για την σχέση πολιτικής και αυτοδιοίκησης;
Όλοι μας έχουμε προσανατολισμούς, πολιτική άποψη, αλλά όταν αναφερόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αφήνουμε στην άκρη οποιαδήποτε κομματική ταυτότητα και να κατεβαίνουμε με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό ανθρώπων που αγαπούν την πόλη μας, θέλουν να προσφέρουν σε πολλά επίπεδα. Η καθημερινότητα μας, οι δυσκολίες μας, τα παιδιά μας, η πόλη που θέλουμε να ζούμε δεν πρέπει να καθορίζονται από «χρώματα» ούτε και «χρίσματα», αλλά μόνο από ανθρώπους ικανούς, άξιους, έμπειρους, γνώστες, πλαισιωμένους από ανθρώπους με διάθεση για προσφορά. Είμαι έτοιμη, επομένως, να προσφέρω από κάθε θέση, και μπορώ να προσφέρω πολλά στη Πάτρα, στη νέα γενιά, στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, που αποτελούν και προσωπικούς άξονες προτεραιότητας, ώστε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία υπευθυνότητας, ίσων ευκαιριών, με αξιοπρέπεια, ανθρώπινη και βιώσιμη.

Είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο για τις γυναίκες να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Πόσο παράλογο και αντιφατικό σε μια αναπτυγμένη δυτική χώρα και ιδιαίτερα στην χώρα της δημοκρατίας να συζητάμε για την ανάγκη νομοθετικού πλαισίου για την ποσόστωση των γυναικών στις εκλογές. Η ανάγκη νομοθεσίας μαρτυρεί ότι δεν είναι εύκολη η συμμετοχή της γυναίκας στην εκλογική αρένα, όχι γιατί δεν θέλει , ή στερείται γνώσεων και λόγου, αλλά δυστυχώς ο πολυσήμαντος ρόλος της σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει έρχεται σε ρήξη με την πραγματικότητα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η κοινωνική πίεση (κοινωνικά στερεότυπα) και συχνά η δημόσια κριτική για το πώς θα αντεπεξέλθει στον ρόλο τη ως σύζυγος, επαγγελματίας ή μητέρα. Πολλές περισσότερες οι προκλήσεις όταν η γυναίκα ανήκει στις κατηγορίες ΑμΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών κα. Για την εξάλειψη τέτοιων διακρίσεων και την ενίσχυση της συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά απαιτούνται θέληση και ολοκληρωμένες και συντονισμένες προτάσεις – προγράμματα εκπαίδευσης και στήριξης για νέες υποψήφιες, παροχές/ διευκολύνσεις που αφορούν κυρίως τον ρόλο της μητέρας.
Η συμμετοχή των γυναικών είναι επιβεβλημένη στην εξυγίανση του πολιτικού σκηνικού γιατί έμπρακτα, καθημερινά αποδεικνύουν ότι μπορούν να προσεγγίσουν, να οργανώσουν, να διοικήσουν και να ασκήσουν με επιτυχία την πολιτική παρά τις δυσκολίες.

Τι έχετε δει να αλλάζει στην καθημερινότητα της Πάτρας την τελευταία δεκαετία και τι οραματίζεστε για το μέλλον;
Αυτό που έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν υπάρχουν οι επαγγελματικές συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης για να παραμείνει κάποιος στην πόλη μας. Πέρα όμως από την γενικότερη οικονομική κρίση και ότι άλλο μπορεί αυτό να συνεπάγεται, θεωρώ άδικο, άνομο να μην υπάρχουν χώροι φιλόξενοι, ελεύθεροι, προσβάσιμοι, με ασφάλεια για όλους, για μια βόλτα, περπάτημα, ή παιχνίδι χωρίς να επιβαρύνεται ο Πατρινός πολίτης οικονομικά. Θα ήθελα λοιπόν δημόσιους χώρους, καθαρούς, ασφαλείς, που τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν ποδήλατο, χωρίς να κινδυνεύουν στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, που θα μπορούν να απασχοληθούν τον ελεύθερο χρόνο τους, που η γιαγιά και ο παππούς θα μπορούν να πάρουν τα εγγόνια για μια βόλτα σε μια πλατεία ή σε ένα πάρκο, ή μόνοι τους χωρίς να περιορίζονται μέσα στο σπίτι τους, που τα παιδιά με δυσκολίες και αναπηρίες θα μπορούν να ωφεληθούν ομοίως από αυτούς τους χώρους. Ξέρουμε οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από τις μικρές, τις εύκολες αλλαγές που όμως είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη μιας νέας ποιότητας ζωής και νοοτροπίας. Και επειδή μέχρι σήμερα ελάχιστά έχουν γίνει, υπάρχει πολύ διαθέσιμος χώρος για να γίνουν όσα θα μας διευκολύνουν καθημερινά, μαζί με την πρόθεση, τη γνώση και το ήθος που απαιτείται.

Οι Πατρινοί θα κληθούν σε λίγες ημέρες να ψηφίσουν το νεο Δήμαρχο της πόλης τους. Ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;
Κάθε ενεργός πολίτης έχει μια μεγάλη, καθοριστική δύναμη στα χέρια του, το δικαίωμα του «εκλέγειν», να αποφασίζει για την πόλη, τα άτομα που επιθυμεί να τον εκπροσωπούν, να διεκδικούν για αυτόν. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν επιλέγουμε μόνο τον Δήμαρχο, επιλέγουμε όλους τους ανθρώπους που θα αποτελούν την ομάδα συνεργασίας Δημάρχου. Οπότε σε λίγες ημέρες όλοι θα πρέπει να ασκήσουν το δικαίωμα τους, να συμμετέχουν στην Πάτρα που οραματίζονται, επιλέγοντας ανθρώπους ικανούς, δραστήριους, που μέσα από την ατομική, συλλογική τους δραστηριότητα έχουν δώσει τα δείγματα της κοινωνικής προσφοράς και ήθους . Αποκλειστικό εφαλτήριό μου είναι να είμαι χρήσιμη, δημιουργική, ικανή να προσφέρω στην τοπική μας κοινωνία. Οι πολίτες θα με κρίνουν στις 26 Μαΐου για την απόφασή μου αυτή. Η Πάτρα είναι η πόλη μου, που αγαπώ και θέλω να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας .

Related posts

Πατρινός 8μηνίτης βρήκε φάκελο με 200 ευρώ… και τον παρέδωσε στην Αστυνομία!

4press

Ο μπετατζής του 20ού και ο… «bitατζής» του 21ου αιώνα

4press

Εθνικές εκλογές 2019: Ποιοι υποψήφιοι βουλευτές μπορούν να ξοδέψουν έως 76.500 ευρώ και ποιοι… έως 15.000 ευρώ

4press