Συνεντεύξεις

Λαλάδες Χίου: Τα παραμυθένια ”χάλια” που Απριλίου με τις κατακόκκινες τουλίπες (φωτό – βίντεο)

Οι άγριες τουλίπες της Χίου.

Μπήκε η άνοιξη και όλων η διάθεση άλλαξε με τη σκέψη πολύχρωμων λουλουδιών και του πράσινου της εξοχής.

Το χρώμα που θα κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες στη φύση της Χίου είναι το κόκκινο καθώς σε λίγες μέρες οι ελαιώνες οι αμυγδαλεώνες και οι αγροί θα πλημμυρίσουν με τις τουλίπες που οι Χιώτες ονομάζουν λαλάδες.

 

Στην #Χίο λέμε ότι βγήκαν οι #λαλάδες, κι εννοούμε πως ήρθε η #άνοιξη! 🌷🌷🌷
/
Οι άγριες αυτές τουλίπες βαστούν το πολύ δέκα μέρες και αν τις πετύχεις, βγάλε φωτογραφίες, αλλά μην κόψεις καμιά τους, γιατί κάθε χρόνο βγαίνουν όλο και λιγότερες…
/
Από πού και ως πού όμως η #τουλίπα έγινε λαλάς στην Χίο; Η χιώτικη ονομασία του λουλουδιού προέρχεται από την περσική ονομασία lale η οποία πέρασε στα τουρκικά και από εκεί μεταγγίστηκε στη χιώτικη ντοπιολιαλιά.

Οι Οθωμανοί είχαν περί πολλού την τουλίπα, την έκαναν μάλιστα σύμβολο της Αυτοκρατορίας τους. Λέγεται ότι στο “Χίλιες και Μια Νύχτες”, ο Σουλτάνος έριχνε μια κόκκινη τουλίπα μπρος στα πόδια της εκλεκτής του χανούμισας. Ακόμη και στις μέρες μας η “Χρυσή Τουλίπα” αποτελεί το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δεκατέσσερα είδη τουλίπας. Από αυτά, τέσσερα φύονται αποκλειστικά στις κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Χίου!

H Tulipa Praecox Ten ή τουρκολαλάς, η Tulipa agenensis ή φραγκολαλάς, η Tulipa undulatifolia και η Tulipa clusiana ή λαλαδάκι.

Πούθε βρέθηκαν οι τουλίπες στην Χίο; Λέγεται πως έφτασαν στη Μικρά Ασία κατά τους βυζαντινούς χρόνους και από εκεί «πέρασαν» απέναντι στο νησί. Στη συνέχεια εξαπλώθηκαν, μέσω της Μεσογείου, σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
°photo credit: Yannis Andreadis #Chios#Chian#ig_chios#instachios#μυροβόλος#Χίος#χιώτικα#ig_greece#Greece#Greek#GreekIslands#Aegean#AegeanIslands#NorthAegean#Hellas#Hellenic#Chiosgram#homesweethome#backtobase#backtoroots#backtonature#paradiseonearth#Spring#tulip#tulips#ChiosTulips

Πρόκειται για τέσσερα είδη τουλίπας (toulipa aegenensis, toulipa udulatifolia, toulipa clousiana, toulipa praecox), τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στη Χίο και κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Πήραν το όνομα λαλάδες από το lale, την περσική ονομασία της τουλίπας που πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο αναφέρει το chios.gr

Το σκηνικό που συνθέτουν αυτά τα ντελικάτα και κομψά άνθη είναι μοναδικό και εμπνέει ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και κινηματογραφιστές εδώ και χρόνια.

Related posts

H Angelina Jolie αποκαλύπτει γιατί πραγματικά χώρισε με τον Brad Pitt!

4press

Νίκος Μπέης: “Ο Γιάννης Λέντζας είναι ένα σοβαρό, τίμιο και εργατικό άτομο”

4press

Αρνητική πρωτιά: Η Ελλάδα η μόνη χώρα στην ΕΕ με κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010

4press