Συνεντεύξεις

Γνωρίσαμε την γιατρό Κατερίνα Κατσανάκη – Λέντζα: “Πολλές φορές οι Έλληνες γίνονται «γιατροί» του εαυτού τους”

Η 4press.gr συνάντησε την Κατερίνα Κατσανάκη, στρατιωτική ιατρό – γενικός οικογενειακός ιατρός στην περιοχή της Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας. Μια νέα γυναίκα, σύζυγος και μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών. Ιδιαίτερα αγαπητή στην ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας, εκεί οπου διατηρεί και το ιατρείο της. Η αγάπη της για τον συνάνθρωπο την ώθησε στο να ασχοληθεί και να ακολουθήσει αυτο που απο μικρή ονειρευόταν, την ιατρική, ένα λειτούργημα όπως η ίδια μας λέει παρακάτω που έχει αποδέκτες όλους τους ανθρώπους. Η Κατερίνα Κατσανάκη μας μιλά για τα δύσκολα του επαγγέλματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας ειδικά στην επαρχία αλλα και για περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και δε θα ξεχάσει ποτέ. Φυσικά, δεν παραλείψαμε μερες που είναι να τη ρωτήσουμε και για την υποψηφιότητα του συζύγου της Γιάννη Λέντζα ο οποίος διεκδικεί τον Δημαρχιακό θώκο του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Ας την γνωρίσουμε…

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ιατρική;
Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να θέλω να γίνω γιατρός. Το επάγγελμα του Ιατρού δεν το θεωρώ κατά βάση ’επάγγελμα’. Είναι λειτούργημα. Ένα λειτούργημα που έχει ως αποδέκτες όλους τους ανθρώπους, με σκοπό να προσφέρεις στον άνθρωπο, ν’ απαλύνεις τον ανθρώπινο πόνο.


Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη ειδικότητα;
Ήταν μια πρόκληση για μένα το επιστημονικό εύρος της συγκεκριμένης ειδικότητας διότι συνδυάζει πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα. Αποτελεί μία ειδικότητα αυτούσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που έλειπε από την Ελλάδα, με σκοπό να αποσυμφορήσει το νοσοκομειακό σύστημα. Ο Γενικός Ιατρός είναι αυτός που μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή χωρίς να χρειαστεί να κατευθυνθεί στο Νοσοκομείο ή εάν ξεφεύγει από τις δικές του δυνατότητες , στοχευμένα να τον παραπέμψει στις κατάλληλες ειδικότητες.


Οι Έλληνες προσέχουν την υγεία τους ή δεν είναι πλέον προτεραιότητα γι αυτούς; Τι σας λένε όταν σας επισκέπτονται;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν πάνε στο γιατρό λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλές φορές γίνονται «γιατροί» του εαυτού τους υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν πως μπορούν να προλάβουν επιπλοκές από την ασθένειά τους. Σε γενικές γραμμές τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν και συζητούν μαζί μου αφορούν την οικονομική τους στενότητα και τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση αυτή στην ποιότητα της ζωής τους.


Ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία στον χώρο της υγείας;
Πραγματικά, στο κομμάτι της υγείας η έννοια υποβάθμιση παίρνει σάρκα και οστά, σε κάνει να διερωτηθείς αν ζούμε σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος και αυτό ιδιαίτερα στην επαρχία. Η λειτουργία των Κέντρων Υγείας, ήδη, είναι υποβαθμισμένη, κυρίως λόγω των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και αξιόλογο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ και οι ιδιωτικές ιατρικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται κυρίως στις μεγαλουπόλεις όπου βρίσκουν περισσότερους πελάτες ,εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερα κέρδη.

Ένα ποιοτικό ΕΣΥ θα συμπαρέσυρε και τον ιδιωτικό τομέα υγείας;
Αδιαμφισβήτητα!


Εργάζεστε αρκετά χρόνια, ποια είναι η πιο έντονη εμπειρία σας μέχρι σήμερα; Υπήρξε κάποιο περιστατικό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό σας;
Η εφημερία, είναι κάθε φορά μια ξεχωριστή εμπειρία, σχεδόν πάντα δύσκολη και σπάνια ήσυχη, σε κάθε εποχή , σε όποια μέρα και σε κάθε βάρδια. Πάντα υπάρχει μια ιστορία που μένει στο μυαλό σου ή κάποια εικόνα.
Δύο σοβαρά περιστατικά σήμαναν συναγερμό ένα βράδυ σε εφημερία μου στο κέντρο υγείας με αποτέλεσμα να «τρέχει και να μην φθάνει» το προσωπικό του.
Δυο συνάνθρωποι μας, ένας με εγκεφαλικό και ένας με έμφραγμα έφθασαν γύρω στις 11 το βράδυ σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση ενώ «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το γεγονός ότι κατέφθασε λίγα λεπτά αργότερα και μία έγκυος γυναίκα που της είχαν σπάσει τα νερά. Και ενώ περιμέναμε τα ασθενοφόρα να διακινήσουμε τα περιστατικά στο τέλος γίναμε εμείς αυτοί που τη βοήθησαν να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι χωρίς επιπλοκές .


Όταν ο σύζυγος σας Γιάννης Λέντζας σας εξέφρασε την επιθυμία, να διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, ποια ήταν η αντίδραση σας;
Αρχικά ανησύχησα.. Φοβήθηκα… έπειτα όμως σκέφτηκα ότι ο Γιάννης είναι ένα άτομο που γνωρίζει σε πρακτικό και ουσιαστικό επίπεδο τα προβλήματα και τις προοπτικές του δήμου μας .Έχει επιδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ικανότητες διοίκησης, με ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες. Αγωνιστής και ανυποχώρητος, οργανωτικός, διπλωματικός, ειλικρινής, επικοινωνιακός, εργατικός και συνεπής. Ποιος λοιπόν θα μπορούσε καλύτερα από αυτόν να διεκδικήσει τη θέση αυτή;


Τι θα ξεχωρίζατε στον σύζυγό σας;
Είναι ένας χαλαρός άντρας που βρίσκει χαρά στα μικρά πράγματα! Πατέρας και σύζυγος… Ένας άνθρωπος που τρέχει για τα πάντα!!. Σε έναν τρελό, ταραχώδη κόσμο, ξέρει πώς να σε χαλαρώσει! Κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα! Αισιόδοξος! Είναι το πρόσωπο που θα σου φτιάξει το κέφι και πάντα θα σε κάνει να αισθανθείς ότι μπορείτε μαζί να τα καταφέρετε!


Είστε μητέρα 2 ανήλικων κοριτσιών, ποιος ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Το μέλλον τους, καθώς και ο αντίκτυπος των παρόντων προβλημάτων της κοινωνίας μας στην εξέλιξή τουΗ κς!

Η Κατερίνα Κατσανάκη με τον σύζυγό της Γιάννη Λέντζα και τα δυο τους παιδιά


Τι έχετε να πείτε στους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό;
Ανήκω στους νέους που δεν έχουν φύγει, που βλέπουν τη γενιά τους να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά ξενιτευτεί και που αρνούνται πεισματικώς να φύγουν. Δεν επιθυμώ να γίνω παραγωγική σε μια ξένη χώρα. Σε αυτούς όμως που τόλμησαν αυτό το διάβημα αναζητώντας μία καλύτερη προοπτική κυρίως στον επαγγελματικό τομέα θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή τύχη. Γενικότερα, θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έρθουν καλύτερες ημέρες!!

Related posts

Βίντεο: Ποιοι θα είναι οι πλούσιοι και ισχυροί του πλανήτη σε 20 χρόνια;

4press

Η ταφή της Ελεφαντίνας

4press

“Στην Πάτρα πέρασα τα καλύτερά μου χρόνια”. Η Χριστίνα Σούζη μιλά στη 4press για τα φοιτητικά της χρόνια στην Αχαϊκή πρωτεύσουσα

4press