Συνεντεύξεις

Μουσική και Αυτισμός -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, καθηγήτρια πιάνου, ανώτερων θεωρητικών, μουσικοπαιδαγωγός 

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή η οποία επηρεάζει τις δεξιότητες των ανθρώπων και τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη μορφή της. Το φάσμα είναι αρκετά μεγάλο και επηρεάζει κυρίως τη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης και η αδυναμία εκδήλωσης των συναισθημάτων. Με ποιον τρόπο όμως η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού;

Σύμφωνα με μελέτες η μουσική έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και γι αυτό το λόγο μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές δεξιότητες του παιδιού με τρόπο βιωματικό, τον οποίο ένα άτομο που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να κατανοήσει. Τα μουσικά όργανα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς αρχικά μπορεί να λειτουργήσουν ως κάλεσμα για τα παιδιά να ξεκινήσουν το μάθημα και δεύτερον ως μέσο με το οποίο μαθαίνουν συλλαβές και στη συνέχεια λέξεις.

Τα κινητικά παιχνίδια, είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αυξάνουν σημαντικά τη συγκέντρωσή τους και ταυτόχρονα κοινωνικοποιούνται, αφού τα μαθήματα είναι ομαδικά.

Στην αύξηση συγκέντρωσης μπορούν να βοηθήσουν και οι ασκήσεις ενεργητικής ακρόασης τις οποίες έχουμε αναλύσει στο συγκεκριμένο άρθρο.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο βοηθάει η ενασχόληση με τη μουσική, είναι η ενίσχυση των χειρονομιών με αποτέλεσμα την απελευθέρωση και τη μείωση του άγχους.

Η μουσική με οποιαδήποτε μορφή της μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και παράλληλα με τις υπόλοιπες θεραπείες, να συμβάλει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Related posts

Σάκης Κεχαγιόγλου στην Ελεονώρα: Συμβούλευσα την 35χρονη να πει την αλήθεια γιατί προκύπτει η εμπλοκή της από την δικογραφία (Βίντεο)

4press

Μαέστρος της Πολυφωνικής Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών ο Χρήστος Καμπέρος!

4press

Μαρία Γιαννοπούλου: Οικιακή βοηθός ονόματι… Κριστίνα

4press