Συνεντεύξεις

Ο κορυφαίος καθηγητής Γιώργος Δερτιλής δείχνει το ” κτήνος ” της παγκοσμιοποίησης

Ο παγκόσμιου κύρους καθηγητής Γιώργος Δερτιλής λοιπόν, είναι ένας πραγματικός φιλελεύθερος.

Και ως τέτοιος, αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο iefimerida, την διόγκωση του κτήνους της παγκοσμιοποίησης, το παγκόσμιο χρέος και την θηριώδη έκθεση σε παράγωγα, την θεωρεί βασική υπεύθυνο για τα δεινά που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε, και πηγαίνει και ένα βήμα παραπάνω.

Στην ποινική διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο της ασυδοσίας στην μετακίνηση κεφαλαίων, εννοώντας φυσικά τον εξωφρενικό όγκο έκθεσης σε παράγωγα, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος του του παγκόσμιου χρέους! Το οποίο παγκόσμιο χρέος να υπενθυμίσουμε ότι είναι τρεισήμισι φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κύριος Δερτιλής στην συνέντευξη του:

Ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης είναι ένας αισθητός παγκόσμιος φόβος. Πόσο πιθανή θεωρείτε μια τέτοια εξέλιξη;

Οικονομική κατάρρευση, όχι. Ύφεση, ναι. Χρηματιστηριακό κραχ, δεν αποκλείεται, και αυτό θα μπορούσε θεωρητικώς, σε συνδυασμό με την ύφεση, να εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση.

Εάν αυτό συμβεί, όμως, δεν θα οφείλεται μόνο στην ύφεση μετά την πανδημία. Θα οφείλεται κυρίως σε όσα προβλήματα είχαν και από πριν αφεθεί να διογκώνονται –π.χ., ο τεράστιος όγκος του ιδιωτικού χρέους παγκοσμίως και η συνεχιζόμενη ασυδοσία στις διεθνείς κινήσεις κεφαλαίων.

Η τελευταία αυτή μάστιγα θα μπορούσε ίσως να περιοριστεί  μόνο με διεθνή συνθήκη περί τέλεσης, παρακολούθησης, δίωξης και ποινικής καταστολής διεθνών οικονομικών εγκλημάτων.

Αλλά για να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις, σχεδόν ουτοπικές, θα χρειάζονταν διαπραγματεύσεις δεκαετιών με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή εδώ

Related posts

Η Δήμητρα Θεοδωροπούλου μιλά στη 4press για την κωμωδία «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» στις Γραμμές ΤέΧνης

4press

Το σύμπαν και η απεραντοσύνη του: Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι γαλαξίες (φώτο-βίντεο)

4press

Η ανάρτηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για τον πατέρα του: “Με έπεισε ότι η αναπηρία δεν είναι το τέρμα”

4press