Συνεντεύξεις

Ο ρόλος της μουσικοκινητικής αγωγής στο διάβασμα των μαθημάτων -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, καθηγήτρια πιάνου, ανώτερων θεωρητικών, μουσικοπαιδαγωγός 

Η μουσική χωρίς αμφιβολία έχει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς της ζωής μας και αυτό είναι ένα κοινό συμπέρασμα πολλών ερευνών. Τα ευρήματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στο κομμάτι μιας πρόσκαιρης ψυχαγωγίας μέσω της μουσικής αλλά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας και της μνήμης. Επιπλέον, όλο και περισσότερο έδαφος κατακτά η άποψη σχετικά με τη σπουδαιότητα της μουσικής από την εμβρυακή μόλις ηλικία του ανθρώπου.


Ωστόσο το μάθημα της μουσικής παρουσιάζει από τη φύση του μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους δασκάλους, καθώς ακόμα και σήμερα προσπαθεί να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει μέσα σε ένα ωρολόγιο πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει τη μουσική ως δευτερεύον μάθημα. Σύμφωνα μάλιστα με τα νέα δεδομένα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, το μάθημα της μουσικής υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, αρχικά γιατί όλη η σημασία δίνεται στα πρωτεύοντα μαθήματα και κυρίως επειδή για το μάθημα της μουσικής είναι απαραίτητη η επαφή και η αλληλεπίδραση.


Το θετικό συμπέρασμα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι η αγάπη των δασκάλων μουσικής για το μάθημά τους, οι οποίοι προσπαθούν να μεταφέρουν τις μουσικές τους γνώσεις στα παιδιά σε όσο δυνατόν καλύτερες συνθήκες, τόσο σε διδακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Παρακάτω παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους η μουσικοκινητική αγωγή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην παρουσίαση των βασικών μαθημάτων του σχολείου και όχι μόνο….

• Ανάγνωση με ένα τραγούδι. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια γνωστή μελωδία ή να κατασκευάσετε μια δική σας η οποία να έχει ως στίχους προτάσεις από το βιβλίο της γλώσσας.
• Μαθηματικά με φθογγόσημα. Μέσα από τη διάρκεια που έχουν οι νότες μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε μαθηματική πράξη.
• Ιστορία με κινητικά παιχνίδια. Βάλτε το χορό στο καθημερινό σας διάβασμα και γράψτε ερωτήσεις για την ιστορία σε μικρά χαρτάκια. Τοποθετήστε τα μέσα σε ένα κουτί το οποίο μεταφέρετε χορεύοντας ο ένας στον άλλο. Όταν η μουσική σταματήσει, αυτός που κρατάει το κουτί με τις ερωτήσεις επιλέγει μια και την απαντάει.

Ένας σημαντικός παράγοντας ενός επιτυχημένου παιχνιδιού, είναι να συμμετέχουν και οι γονείς, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους να μάθουν παίζοντας.

Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν τα παιδιά συνέχιζαν να διαβάζουν τα ίδια μαθήματα αλλά κάτω από «μουσικοκινητικές» συνθήκες;

• Τα παιδιά θα περνούσαν περισσότερο ευχάριστο χρόνο και θα αντιμετώπιζαν τη διαδικασία του διαβάσματος με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
• Οι γνώσεις τους θα ήταν πιο ουσιαστικές εφόσον ο τρόπος εκμάθησης θα ήταν βιωματικός.
• Παράλληλα με το διάβασμα, θα βελτίωναν τη συγκέντρωσή τους και τη μνήμη τους μέσω της μουσικής.

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα κάνοντας αυτό που αγαπούν. Καλή διασκέδαση!

Related posts

Ποιος είναι ο αρχηγός του λιβυκού στόλου που μιλά ελληνικά – ΦΩΤΟ

4press

Σοφία Μπαράκου:”Ο Σπύρος Μυλωνάς είναι ένας άνθρωπος με αξίες, με ικανότητες και με διάθεση αληθινής προσφοράς”

4press

“Ήταν ικανός για όλα”

4press