Συνεντεύξεις

Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει ένα μουσικό όργανο;

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, καθηγήτρια πιάνου, ανώτερων θεωρητικών, μουσικοπαιδαγωγός

Μια από τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι γονείς πάνω στις μουσικές σπουδές των παιδιών τους, είναι σχετικά με το πότε είναι η πιο σωστή στιγμή για τα παιδιά να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με ένα μουσικό όργανο. Η μουσική ανέκαθεν ήταν ένα μέσο ψυχαγωγίας και μια δραστηριότητα η οποία αποτελούσε διέξοδο στην καθημερινότητα των παιδιών. Στις μέρες μας ειδικά, αυτή η ανάγκη φαίνεται ακόμα πιο έντονη.

Με ποιο τρόπο όμως οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η κατάλληλη στιγμή έχει φτάσει για το παιδί τους; Σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, η πραγματική ηλικία ενός παιδιού δεν βρίσκεται πίσω από έναν αριθμό αλλά αντιπροσωπεύει τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις και της γενικότερες δεξιότητές του. Επομένως, ενδεικτικά γύρω στα 5 του χρόνια ένα παιδί θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα μουσικό όργανο εφόσον όμως πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις ώστε μπορεί να γίνει η διαδικασία με σωστό τρόπο και ταυτόχρονα να μην υπάρχει δυσαρέσκεια ή δυσκολία κατανόησης του μαθήματος από το παιδί.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι η μέθοδος διδασκαλίας που χρησιμοποιείται. Όπως στο σχολείο υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση -και μάλιστα από τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό- σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, έτσι και στη μουσική ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένα παιδί σε κάθε ηλικία χρειάζεται να διαφέρει ως προς το θέμα της ύλης αλλά και το θέμα του τρόπου με τον οποίο ένα παιδί γνωρίζει τη μουσική. Για παράδειγμα, ένας μαθητής του νηπιαγωγείου χρειάζεται να γνωρίσει τη μουσική μέσα από το παιχνίδι σε μεγαλύτερο βαθμό από ένα μαθητή του γυμνασίου ο οποίος πιθανότατα θα βαρεθεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γονείς είναι σημαντικό να προσέξουν τις αντιδράσεις των παιδιών τους όσο εκείνα δοκιμάζουν να ασχοληθούν με ένα μουσικό όργανο περισσότερο από τον ηλικιακό τους αριθμό. Τις περισσότερες φορές οι απαντήσεις στα ερωτήματα των γονιών δίνονται μέσα από τις αντιδράσεις των ίδιων τους των παιδιών.

Related posts

COSMOTE: Δωρεάν για 3 μήνες η υπηρεσία Office 365 Business Premium για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

4press

O Σπύρος Μυλωνάς στο ΠΡΟΦΙΛ: “Θέλουμε την άποψη όλων των δημοτών, έτσι θα φτιάξουμε το Δήμο μας”

4press

Βρετανία: Εκτινάχθηκε η οικονομία μετά το Brexit!

4press