Συνεντεύξεις

“Το κορίτσι της ναπάλμ”, σύμβολο ειρήνης – Πως είναι σήμερα το σώμα της – Φώτο & βίντεο

Οι διοργανωτές του βραβείου της Δρέσδης, αναφέρουν ότι η 55χρονη που ζει στον Καναδά, τιμάται για την υποστήριξη της στην Unesco και των παιδιών που τραυματίστηκαν στον πόλεμο και επειδή έχει υψώσει τη φωνή της ενάντια στη βία και το μίσος. Εκτός από το βραβείο, η Kim Phuc έλαβε και 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το sbs.com, προηγούμενοιπαραλήπτες του βραβείου είναι μεταξύ άλλων ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Αμερικανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των πολιτών Τόμι Σμιθ.

Η Phuc ήταν εννιά ετών όταν ένα αεροσκάφος του Ν. Βιετνάμ έριξε βόμβες ναπάλμ στο χωριό της το 1972, πιστεύοντας ότι εκεί κρύβονται στρατεύματα του β. Βιετνάμ Η σκηνή με την Phuc που τρέχει γυμνή σε έναν δρόμο καταγράφηκε από τον φωτογράφο Nick Ut του Associated Press, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την εικόνα το 1973.

Ο φωτογράφος που ήταν 21 ετών τότε, οδήγησε το μικρό κορίτσι στο νοσοκομείο και απαίτησε από τους γιατρούς να την φροντίσουν καθώς είχε εγκαύματα στο σώμα της. «Φώναξα όταν την είδα να τρέχει», δήλωσε το 2012. «Αν δεν την βοηθούσα και πέθαινε, νομίζω θα αυτοκτονούσα μετά από αυτό», είχε πει. Μέρες αφότου η εικόνα της μικρής συγκλόνισε τον κόσμο, ένας άλλος δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι η Phuc είχε επιβιώσει.

Ο Christopher Wain, ένας βρετανός τηλεοπτικός δημοσιογράφος, που τη βρήκε, έδωσε αγώνα για να μεταφερθεί σε αμερικανική μονάδα εξοπλισμένη κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς τραυματισμούςτης. «Δεν είχα ιδέα πού ήμουν ή τι μου είχε συμβεί» είπε η Phuc.

«Ξύπνησα και ήμουν στο νοσοκομείο με τόσο πόνο… και οι νοσοκόμες ήταν γύρω μου. Ξύπνησα με έναν τρομερό φόβο να με κυριεύει».

Related posts

Ο Χρήστος Καλπουζάνης και η αγάπη του για τον Καραγκιόζη άνοιξαν τον δρόμο η λαϊκής μας παράδοση να φτάσει στην ευρώπη

4press

Πανικός σε ζωολογικό κήπο στην Κίνα – Χιμπαντζής δραπέτευσε και επιτέθηκε σε υπάλληλο (Βίντεο)

4press

Στέλιος Πέτσας: H κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το αναχρονισμένο μέτρο των τεκμηρίων

4press

Leave a Comment