Συνεντεύξεις

“Τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά της εκπαίδευσης,βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας”

Mε απόφαση του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης όλα τα σχολεία της περιοχής παρέμειναν χθες κλειστά ως ένδειξη πένθους για τους δύο εκπαιδευτικούς που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο 17ο χιλιόμετρο της Πατρών – Πύργου.

Οι εκπαιδευτικοί επέστρεφαν στην Πάτρα από το Γενικό Λύκειο Λεχαινών όπου υπηρετούσαν, αναγκαζόμενοι καθημερινά να διανύουν μια εξαιρετικά μεγάλη απόσταση από το σπίτι τους στη δουλειά τους.

«Αυτές οι τοποθετήσεις είναι λες και είναι τιμωρητικές», «κάνουμε τον σταυρό μας και μπαίνουμε στα αυτοκίνητα», «τρέχουμε από νομό σε νομό για να καλύψουμε τα κενά της εκπαίδευσης.

Διορισμένοι και αδιόριστοι βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας». Αυτά είναι κάποια από τα σχόλια που συνάδελφοι των δύο αδικοχαμένων εκπαιδευτικών έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενοι στα χιλιόμετρα που πολλοί εξ αυτών είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά και συχνά σε δρόμους όχι και ιδιαίτερα ασφαλείς.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τις απειλές της υπουργού Παιδείας για αυστηρές ποινές στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία. Εκπαιδευτικούς τους οποίους το υπουργείο αντιμετωπίζει όχι ως ανθρώπινες οντότητες, αλλά ως αναλώσιμο υλικό που μπαλώνει τις τρύπες και τα κενά ενός εκπαιδευτικού συστήματος σε βαθιά κρίση. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων ότι έχει παραιτηθεί το 30% των αναπληρωτών στην περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η καταγγελία που κάνει λόγο για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς ομηρείας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των αναπληρωτών έχει μεγαλώσει δραματικά, δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες στο να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, να αποκτήσουν οικογένεια, σταθερότητα στην εργασία και στον τόπο διαμονής.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι κραυγές αγωνίας των συναδέλφων των δύο αδικοχαμένων καθηγητών από την Πάτρα. “Δύο νεκροί συνάδελφοι και δύο σοβαρά στην καρμανιόλα της Ελλάδας. Πατρινοί καθηγητές σε Λύκειο της Ηλείας. Το φτωχό μεροκάματο του τρόμου” γράφει ένας συνάδελφός τους φωτογραφίζοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί βιώνουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται με τις απειλές της κ. Κεραμέως που με την “πυγμή” επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες του υπουργείου για τα χιλιάδες κενά στα σχολεία με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται αποκαρδιωτική για το επίπεδο της Δημόσιας Παιδείας, με τραγικές συνέπειες για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και δυστυχώς με φόρο αίματος για τους εκπαιδευτικούς.

 

Από Κατσάκο Πέτρο

 

 

 

Related posts

Γιώργος Μπούνιας: “Η δημοτική αρχή είναι απούσα σε σοβαρά θέματα που άπτονται της Υγείας των δημοτών της Δυτικής Αχαΐας”

4press

Πτυχίο σε 6 μήνες δίνει η Google .Και βγαίνει απέναντι από τα πανεπιστήμια!

4press

Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος

4press