Ειδήσεις Συνεντεύξεις

Χρήστος Γραμμένος: Εάν η αλλαγή δεν γίνει τώρα, δεν θα μπορέσουμε να τη φέρουμε ποτέ ξανά. Και το λέω αυτό άκρως συνειδητοποιημένα.

Παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της φτώχειας, της ανεργίας, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αποτελούν κάποιους απο τους βασικούς στόχους του Χρήστου Γραμμένου υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Ελλάδας ο οποίος συμμετέχει στην παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου “Δυτική Ελλάδα – Μπροστά”.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις κάλπες, ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών;
Θα χρησιμοποιήσω μια παροιμία η οποία περικλείει την ουσία του αποτελέσματος στο οποίο καταλήγουμε σήμερα: ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και αυτό πιστεύω ότι είναι και το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ότι δηλαδή βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο που είτε θα αλλάξουμε είτε θα παραμείνουμε στα ίδια και δεν θα αλλάξουμε ποτέ. Εάν η αλλαγή δεν γίνει τώρα, δεν θα μπορέσουμε να τη φέρουμε ποτέ ξανά. Και το λέω αυτό άκρως συνειδητοποιημένα.


Ποια θεωρείτε πως είναι τα πέντε μεγάλα ζητήματα για τα οποία τα επόμενα πέντε χρόνια θα δώσετε τους αγώνες σας;
Ο κύριος άξονάς μας θα είναι η ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει πολλούς υπό- άξονες. Μέσα σε αυτούς θα είναι σίγουρα ο ένας θα είναι το να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ο δεύτερος το να προσπαθήσουμε ώστε να αποκτήσει η Περιφέρειά μας εξωστρεφή χαρακτήρα, και ένας τρίτος το να εκμεταλλευτούμε την αξία που υπάρχει γύρω μας η οποία θα μπορούσε να καταστήσει την περιφέρειά μας μία από τις πρώτες στη χώρα. Επίσης, ένας τέταρτος άξονας θα είναι να καταβάλλουμε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού μας λόγω της φυγής των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό είτε σε άλλες περιοχές της χώρας και τέλος ένας πέμπτος άξονας θα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού μέσω των εναλλακτικών μεθόδων για τις οποίες η περιφέρειά μας προσφέρεται.


Ποιο είναι το σχόλιό σας για το έως σήμερα έργο της διοίκησης της Περιφέρειας;
Για ποιο έργο ακριβώς μου μιλάτε? Η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας κινήθηκε σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης. Προφασιζόμενη την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη αλλά αντίθετα υπήρξε συστολή και φόβος για οποιοδήποτε βήμα μπροστά. Και για να γίνω πιο σαφής και μάλιστα με παραδείγματα, η οικονομική κρίση αποτέλεσε πρόφαση, διότι κρίση διερχόταν ολόκληρη η χώρα και κατά συνέπεια όλες οι Περιφέρειες. Αν επισκεφθείτε όμως την Περιφέρεια Θεσσαλίας παραδείγματος χάριν, δεν θα αντιληφθείτε ότι η περιοχή αυτή πέρασε οικονομική κρίση. Και αυτό γιατί προφανώς και είχε αναπτυξιακή περιφερειακή διοίκηση, κάτι που απουσίασε από τη δική μας.


Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ή χωρίς κόμματα;
Οποιουδήποτε είδους αυτοδιοίκηση σίγουρα χωρίς κόμματα. Το ζητούμενο και ο στόχος της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι το καλό της περιοχής (δήμου ή Περιφέρειας) χωρίς οι εκλεγμένοι να προσπαθούν να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα. Κανένας κομματικός περιορισμός δεν είναι ανεκτός στην αυτοδιοίκηση. Σε περιόδους κρίσεις όπως αυτές που ζούμε, δεν μπορούν να υπάρχουν χρώματα στις λύσεις.


Η επαγγελματική σας εμπειρία (οικονομολόγος) μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;
Η επιστήμη μου είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει την εξέλιξη της Περιφέρειας τουλάχιστον όσον αφορά στον τομέα της ανάπτυξης. Άλλωστε η επαγγελματική μου εμπειρία και η αφοσίωση σε αυτό που κάνω ήταν και οι λόγοι για τους οποίους ο κύριος Σπηλιόπουλος με εμπιστεύθηκε. Είναι στάση ζωής για μένα να μην κάνω τον πολύξερο, να προσπαθώ όμως να γίνομαι καλύτερος. Δεν τα ξέρω όλα, αλλά οι γνώσεις μου για την επιστήμη που υπηρετώ είναι αδιαπραγμάτευτες.


Τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας στο νέο περιφερειακό συμβούλιο;
Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία από την εκλογή μου, ούτε διακατέχομαι από ματαιοδοξία ως άνθρωπος. Το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω την Περιφέρειά μας γιατί έχουμε την πρώτη ύλη να το κάνουμε. Όπου και να στρέψουμε το βλέμμα μας αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτη αξία. Αυτή λοιπόν την αξία πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να πάψει η Περιφέρειά μας να είναι από τις τελευταίες της χώρας. Το μόνο που έχω να αποκομίσω αλλά και στοχεύω από την εκλογή μου είναι η προσωπική μου ικανοποίηση για τη συμβολή μου στην ανάπτυξη της περιφέρειας.


Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;
Θέλουμε τη στήριξη του κόσμου για να μπορέσουμε επιτέλους να αλλάξουμε το τοπίο γύρω μας και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι η ώρα το κράτος του παλαιοκομματισμού και της καρέκλας να εξαλειφθεί. Πρέπει ο κόσμος να μας εμπιστευθεί για να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε μάχη για να βγούμε από το τέλμα από το οποίο περιτριγυριζόμαστε. Η μάχη που θα δώσουμε θα είναι η μάχη της γενιάς μου, η μάχη για την αλλαγή.

Related posts

Συνελήφθησαν αστυνομικοί του Α.Τ. Ομόνοιας για βία σε βάρος γυναίκας ΑμΕΑ

4press

Κορωναϊός ή κορωνοϊός ή κορωνιός; Ο Μπαμπινιώτης δίνει την απάντηση & εξηγεί την διαφορά που έχουν

4press

Κορονοϊός: Έκτακτο πακέτο-μαμούθ 750 δισ από ΕΚΤ

4press