Συνεντεύξεις

Χριστουγεννιάτικα μουσικοπαιχνίδια με τη μέθοδο Montessori -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, καθηγήτρια πιάνου, ανώτερων θεωρητικών, μουσικοπαιδαγωγός 

Η αγαπημένη γιορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και φωτάκια, κοσμούν κάθε σπίτι, ενώ η αναμονή και η ελπίδα των παιδιών για τα δώρα του Άι Βασίλη είναι τα όπλα μας ενάντια στη δύσκολη καθημερινότητα. Μια από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους είναι ο στολισμός του δέντρου και γι αυτό το λόγο παρακάτω παρουσιάζεται ένας διαφορετικός τρόπος που είναι ιδανικός για τους μικρούς μας φίλους.

Εκτός όμως από ευχάριστος αυτός ο τρόπος είναι και εποικοδομητικός, καθώς βασίζεται στη μέθοδο Montessori, κατά την οποία δίνουμε στα παιδιά υλικά και τα αφήνουμε να ασχοληθούν με αυτά χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Έτσι, τα παιδιά διασκεδάζουν περισσότερο, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται ανεξάρτητα και αυτόνομα. Αρχικά, σχεδιάζουμε και κόβουμε το δέντρο με τα στολίδια σε τσόχα ή σε χαρτόνι κάνσον. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ταινία χριτς χρατς στο πίσω μέρος των στολιδιών αλλά και σε διάφορα σημεία επάνω στο δέντρο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτοταινία και με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα αλλάζουν θέση στα στολίδια του δέντρου όποτε θέλουν, εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα και βοηθώντας τα χέρια να γυμναστούν και να δυναμώσουν.

Την ίδια στιγμή, τα στολίδια του δέντρου μπορούν να γίνουν μουσικά. Σε σύρμα πίπας περνάμε κουδουνάκια και φτιάχνουμε το δικό μας αυτοσχέδιο μουσικό όργανο στη στιγμή! Το οργανάκι μας μπορεί να έχει διάφορα χριστογεννιάτικα σχήματα όπως αστεράκια, δεντράκια και καμπανούλες ή να είναι στρογγυλό μουσικό βραχιόλι το οποίο άλλες φορές το φοράτε και άλλες το κρεμάτε στο δέντρο.

Σας εύχομαι να περάσετε χαρούμενο, υπέροχο και εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Φυσικά από όλη αυτή τη διαδικασία δε μπορεί να λείπει η μουσική, ο χορός και η ενεργητική ακρόαση. Στο παρακάτω χριστουγεννιάτικο τραγούδι ποια όργανα ακούτε;

Related posts

Δύσκολες ώρες για τον Σπύρο Σπυράκο – Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του

4press

Επίθεση στην 34χρονη: Οι 10.000 τηλεφωνικές κλήσεις που ερευνώνται, το καρτοτηλέφωνο & η διαδρομή της δράστιδος – Είχε πάει δύο φορές στο σημείο

4press

Ήρθαν από την Ισπανία να πάρουν το Hachiko της Ναυπακτίας! (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

4press