Συνεντεύξεις

“Greek Villages” με τη ματιά του Πολυχρόνη Καμπισόπουλου απο την Αχαϊα και του Κωνσταντίνου Σπυριδάκου απο την Λακωνία – Οι δύο φίλοι μιλούν στη 4press

της Μαρίας Ανδριέλου

Δύο φίλοι, ο Πολυχρόνης Καμπισόπουλος με καταγωγή από δύο Καλαβρυτοχώρια, την Κέρτεζη και το Βραχνί και ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκος με καταγωγή από τα Παπαδιάνικα Λακωνίας, ξεκίνησαν το Μάϊο του 2018 το «Greek Villages», έναν λογαριασμό στο Instagram και το Facebook που μας καλεί να γνωρίσουμε την ομορφιά των ελληνικών χωριών.

Κωνσταντίνος Σπυριδάκος – Πολυχρόνης Καμπισόπουλος


Αρχικά, πείτε μου, πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη ιδέα;

Την άνοιξη του 2018, έχοντας επιστρέψει από τις διακοπές του Πάσχα, βλέπαμε φωτογραφίες από τα χωριά που είχε επισκεφθεί στο διάστημα αυτό ο καθένας μας. Συζητώντας, καταλήξαμε από κοινού στο συμπέρασμα πως τα ελληνικά χωριά, όσο μακριά από τις πόλεις κι αν είναι, αποτελούν στην ουσία τον πυρήνα πολλών χαρακτηριστικών που εμείς οι Έλληνες κουβαλάμε μέσα μας σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρισκόμαστε. Χαρακτηριστικών που μας γεννούν αναμνήσεις, νοσταλγία, περηφάνεια αλλά και θαυμασμό για το φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας. Η πρώτη μας επαφή με τη φύση και την ελληνική ύπαιθρο, οι αξέχαστες διακοπές με τ’ αδέλφια, ξαδέλφια, τον παππού και τη γιαγιά, ο δεκαπενταύγουστος στο χωριό, κι ύστερα η αναζωογονητική απόδρασή μας από τη ζωή της πόλης και την καθημερινότητα ως ενήλικες. Ωθούμενοι και από την αγάπη μας για τη φωτογραφία, αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε το Greek Villages ως ένα μέσο για να γνωρίσουμε καλύτερα τις ρίζες μας, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα σε βάθος τη χώρα μας και τις ομορφιές της.


Πόσα χωριά της Ελλάδας έχετε μέχρι σήμερα επισκεφθεί και ποιος είναι ο στόχος σας;
Δύσκολη ερώτηση! Ο αριθμός των χωριών που έχουμε επισκεφθεί και οι δύο στη ζωή μας ωστόσο είναι πιθανότατα τετραψήφιος. Χαιρόμαστε που πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας και μέσω του Greek Villages μας δίνεται η δυνατότητα να καταγράφουμε και να μοιραζόμαστε σε πραγματικό χρόνο τα ταξίδια, την ομορφιά και τις εμπειρίες που ζούμε στα ελληνικά χωριά. To Greek Villages λοιπόν έχει ως στόχο να αναδείξει αυτή την ομορφιά που πηγάζει από την αυθεντικότητα της ελληνικής υπαίθρου, καθώς και να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που ζουν στα ελληνικά χωριά, συντηρώντας και αναπτύσσοντας όσα για εμάς, αποτελούν εικόνες από σύντομες αποδράσεις και ανεξίτηλες μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια. Θέλουμε επίσης με όποιο τρόπο μπορούμε να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι ώστε τα χωριά μας να μην αποτελούν σημείο αναφοράς μόνο στο παρελθόν, ανοίγοντας μια συζήτηση για το πώς μπορούν να έχουν και μέλλον, για το ποια μπορεί να είναι η θέση των νέων μέσα σε αυτό.

Ερεσός Λέσβου
΄Άγιος Στέφανος, Μανταμάδος Λέσβου


Με ποιο κριτήριο επιλέγετε το κάθε χωριό που επισκέπτεστε;
Οι επιλογές μας έχουν να κάνουν με διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Κοινό στοιχείο ωστόσο όσον αφορά στην εκάστοτε επιλογή μας είναι το φωτογραφικό ενδιαφέρον, το φυσικό περιβάλλον, η σύνδεση κάθε τόπου με διάφορες εμπειρίες και δραστηριότητες, η ιστορία, η παράδοση και φυσικά η παραγωγή τοπικών προϊόντων. Είμαστε άλλωστε και οι δύο λάτρεις τους.


Πόσο συχνά ταξιδεύετε; Πηγαίνετε πάντα μαζί;
Η εργασία και των δύο μας είναι εξαιρετικά απαιτητική, οπότε και ο διαθέσιμος χρόνος για ταξίδια εξαιρετικά περιορισμένος. Προσπαθούμε ωστόσο να αφιερώνουμε ένα τουλάχιστον Σαββατοκύριακο κάθε μήνα για κοντινές αποδράσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν καταφέρνουμε να συγχρονιστούμε πάντα, μεριμνούμε ωστόσο ώστε αυτό να συμβαίνει όσο πιο συχνά γίνεται.


Εάν σας έλεγα να ξεχωρίσετε 2 ελληνικά χωριά από αυτά που έχετε επισκεφθεί, ποια θα ήταν και γιατί;
Κ.Σ.: Η Αγιάσος της Λέσβου είναι ένα χωριό που όμοιό του δε συναντά εύκολα κανείς στη νησιωτική Ελλάδα. Πλούσιο και πάνω από όλα ζωντανό σε παράδοση, με τέχνες όπως η κεραμική και η ξυλογλυπτική που διατηρούνται ακμάζουσες, ανεξάντλητο μουσικό πολιτισμό, το ναό της Παναγίας με το περίφημο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, μαγευτική φύση και τον επιβλητικό Όλυμπο. Όλα αυτά συνθέτουν εικόνες και εμπειρίες που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μου.

Αγιάσος Λέσβου


Π.Κ: Ένα από τα χωριά που έχει μείνει αξέχαστο στο μυαλό μου για την ομορφιά, την καλαισθησία, την αρχοντιά και το γραφικό χαρακτήρα του είναι τα Κουρκουμελάτα της Κεφαλονιάς. Με σαφή νεοκλασικό χαρακτήρα, πλούσιο πολιτισμό, εξαιρετική ρυμοτομία και υπέροχη θέα, το χωριό λούζεται πραγματικά από το φως του Ιονίου, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι πανέμορφοι κήποι που με πολύ μεράκι φροντίζουν οι κάτοικοί του. Αξέχαστο φυσικά το ηλιοβασίλεμα και τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού στο μοναδικό καφέ που μπορείς να βρεις στο χωριό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Κουρκουμελάτα είχαν ισοπεδωθεί από τους σεισμούς του 1953 και ανοικοδομήθηκαν με την οικονομική ενίσχυση του εφοπλιστή Γεωργίου Βεργωτή στα πρότυπα ελβετικών οικισμών της υπαίθρου.


Σε ποιο από αυτά θα μπορούσατε να μείνετε;
Πολύ ευχαρίστως θα μέναμε και στα δύο!


Οι σελίδες σας στο Facebook kαι το Instragram έχουν μεγάλη απήχηση, λαμβάνετε φαντάζομαι πολλά μηνύματα και από Έλληνες ομογενείς που ίσως να βλέπουν το δικό τους χωριό μέσα από τις φωτογραφίες σας… Τι σας λένε;
Είναι αλήθεια πως λαμβάνουμε αρκετά μηνύματα και σχόλια από Έλληνες που ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Είναι πολλές φορές συγκινητικό να βλέπεις κάποιον στην Αυστραλία για παράδειγμα να φουσκώνει από υπερηφάνεια και να σου λέει «αυτός είναι ο τόπος μου» αναφερόμενος σ’ ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας, στέλνοντας σου παράλληλα συμβουλές από την άλλη άκρη της γης για το πού να πας να φας ή τι να δεις και φυσικά «χαιρετισμούς» να μεταφέρεις σε άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος!Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, πολλά χωριά εγκαταλελειμμένα. Ποια από αυτά στα οποία έχετε περπατήσει δεν είχαν παρά μόνο μια με δύο οικογένειες;
Η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με στοιχεία μάλιστα της απογραφής του 2011, στη χώρα μας απογράφηκαν συνολικά 7035 οικισμοί με 0-100 κατοίκους, εκ των οποίων οι 810 οικισμοί είχαν μηδέν κατοίκους και οι 1.110 οικισμοί από 1-10 κατοίκους. Προέκυψε λοιπόν ότι, επί του συνόλου των οικισμών που απογράφηκαν τότε, ένα ποσοστό 52% των ελληνικών οικισμών ήταν «χωριουδάκια» έρημα ή το πολύ μέχρι 100 κατοίκους. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσοστό που φυσικά από τότε έχει αυξηθεί. Πέρυσι για παράδειγμα βρεθήκαμε στο χωριό Ανάβατος της Χίου, το οποίο έχει μόνο μια κάτοικο. Η σιωπή που επικρατεί σε τέτοια μέρη είναι αυτό που λέμε «εκκωφαντική». Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα Κορέστεια στο Νομό Καστοριάς, ένα συγκρότημα πέντε χωριών, τα οποία με τα κόκκινα πλίνθινα σπίτια τους που στέκουν αγέρωχα και μοναχικά στο πέρασμα του χρόνου, έχουν αποτελέσει ιδανικό σκηνικό στις ταινίες «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.


Μετά τα πολλά ταξίδια σας, περιγράψτε μας ο καθένας μια στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό του…
Μια από τις ομορφότερες στιγμές του περσινού καλοκαιριού ήταν και πάλι στην Κεφαλονιά και στο χωριό Φραγκάτα, όταν βρεθήκαμε στη Γιορτή της Ρομπόλας, το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού και μάλιστα στη συμπλήρωση των 40 του χρόνων. Ένα πραγματικά μοναδικό πανηγύρι στο οποίο είδαμε τον κόσμο της Κεφαλονιάς στην καλύτερη του διάθεση. Η συγκεκριμένη γιορτή διοργανώνεται ανελλιπώς το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο από το 1978 με σκοπό την προβολή της υπέροχης τοπικής ποικιλίας σταφυλιού Ρομπόλα.

Γιορτή της Ρομπόλας, Φραγκάτα Κεφαλονιάς


Τι άλλο θα δούμε από εσάς και το Greek Villages;
Τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε μας βάζουν σε δρόμους που ούτε οι ίδιοι είχαμε φανταστεί όταν ξεκινούσαμε. Σύντομα θα έχετε νέα μας…

Related posts

Συνέντευξη – 4press: Ο Δ. Μπαρμπούνης για το 2ο Αντάμωμα Αλισσαίων “Πείρος”

4press

Κυρηναίος Παπαδημάτος: Προτεραιότητά μου o άνθρωπος – Θέλω μια πόλη σύγχρονη, “έξυπνη” και φιλική»

4press

Γιατί φυτεύουν κυπαρίσσια στα νεκροταφεία; Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το δέντρο της θλίψης και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι το δέντρο ενώνει τη γη με τον ουρανό. Η αλήθεια ίσως βρίσκεται αλλού……

4press

Leave a Comment