Υγεία & Fitness

Ασημίνα Ζανιά: Μην ξεχάσετε τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Η πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά μας ενημερώνει σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

Έφθασε Φθινόπωρο και στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο αντιγριππικός εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης,η οποία ενσκήπτει στην χώρα μας τους επόμενους μήνες.Όσοι ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου σπεύσατε!

Ας δούμε μαζί όλες τις οδηγίες για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη. Ι. Πληροφορίες για τον Γενικό Πληθυσμό Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης, είναι ο εμβολιασμός, που καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% τους εμβολιασθέντες, συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης, στην αποφυγή της αποδιοργάνωσης της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής και στην αποφυγή υπερκατανάλωσης φαρμάκων, νοσηλειών και ιατρικών επισκέψεων. Ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, που αναφέρονται στη συνέχεια, ο εμβολιασμός είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ :

1.Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών

2.Σε παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως: – άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες – ανοσοκαταστολή λόγω κληρονομικότητας ή επίκτητου νοσήματος ή θεραπείας – σε μεταμοσχευμένους -σε κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ) – σε χρόνιους νεφροπαθείς – σε σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα – σε νευρομυϊκά χρόνια νοσήματα

3. Σε έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως, λεχωείδες και θηλάζουσες

4. Σε παχύσαρκα άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος > 40kg/m2

5.Σε παιδιά με μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας κλπ χρόνιων νοσημάτων (π.χ kawasaki)

6.Σε άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, ή ηλικιωμένα άτομα ή νοσούντες

7. Σε “κλειστούς πληθυσμούς” π.χ προσωπικό ιδρυμάτων με εσωτερικούς τροφίμους, σε σχολές,ειδικά σχολεία, κλπ.

8.Στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους άλλους εργαζόμενους όλων των χώρων παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως και στο προσωπικό παροχής κάθε είδους υπηρεσιών, που επισκέπτεται συχνά αυτούς τους χώρους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν, ότι η κάλυψη (ανοσολογική απάντηση), επιτυγχάνεται περίπου σε δύο (2) εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.Σε ότι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν σε περίπτωση νόσησης, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και απολύτως ασφαλή, εφ’ όσον τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξης και διάθεσης (ψυχρή αλυσίδα και ημερομηνία λήξης). ΙI. Χορήγηση – συνταγογράφηση εμβολίων και χώρο εμβολιασμού. Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, είναι γνωστό ότι έχουν μηδενική συμμετοχή, δηλαδή χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, εφ’ όσον έχουν συνταγογραφηθεί.

Οι Γιατροί, τόσο του Δημοσίου, όσο και του Ιδιωτικού τομέα, όλων των Ιατρικών ειδικοτήτων (πλην των εργαστηριακών) έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης αντιγριππικού εμβολίου, στις ομάδες υψηλού κινδύνου Τέλος,για τον υπόλοιπο πληθυσμό που επιθυμεί να εμβολιασθεί, χωρίς να ανήκει σε μία από τις προαναφερόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου το κόστος του εμβολίου δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο, όμως το χαμηλό κόστος των εμβολίων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά, (περίπου 6 ευρώ κατά μέσο όρο), προτρέπεται ο πληθυσμός να εμβολιασθεί, ακόμα και εάν δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω επαγγελματικών ή άλλων κοινωνικών υποχρεώσεων βρίσκονται συχνά σε κλειστούς χώρους μαζικών εκδηλώσεων ή χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Related posts

Ενημερωτική Εκδήλωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

4press

11 Mantras That Will Get You Through Any Run

admin

55 πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους το Νοέμβριο!

4press