Υγεία & Fitness

Κατοικίδια και κορωνοϊός: Τι λένε οι ειδικοί; Όσα πρέπει να ξέρετε Είναι απειλή για τα ζώα ο ιός;

Τις τελευταίες ημέρες, ο κορωνοϊός έχει “εισβάλλει” για τα καλά στη ζωή μας και έχει ανατρέψει τα πάντα, αφού από τη μία ημέρα στην άλλη, όλοι μας “κλειστήκαμε” στο σπίτι, για να περιορίσουμε την εξάπλωση του φονικού ιού. Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται, όπως τι γίνεται με όσους έχουν κατοικίδια; Υπάρχει περίπτωση το ζώο να κολλήσει κορωνοϊό;

Δεν αναμένεται ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, θα μεταδίδουν τον κορωνοϊό στον άνθρωπο. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και περιλαμβάνεται σε σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για τον ιό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν έχει αναφερθεί και δεν αναμένεται ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, θα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο και αντίστροφα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ο σκύλος μιας ασθενούς με κορωνοϊό, βρέθηκε να έχει “χαμηλό επίπεδο” του ιού. Ο σκύλος βρέθηκε “ασθενώς θετικός” στον κορωνοϊό, όπως αναφέρθηκε σε δήλωση από το τμήμα Γεωργίας και Αλιείας της πόλης, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:

Είναι απειλή ο κορωνοϊός για τα κατοικίδια;

Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι. Ακόμα και αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδιά σας μπορούν να μολυνθούν από τον νέο ιό. Aν νοσείτε οι ίδιοι από τον ιό ή αν βρίσκεστε σε περιοχή με πολλά κρούσματα, οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες. Ο ΠΟΥ σας προτρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα.

Ποια είναι η αλήθεια για τον κορωνοιό στα κατοικίδια;

Εάν οι ίδιοι νοσείτε και έχετε κατοικίδιο, να φοράτε μάσκα προσώπου όταν συναναστρέφεστε μαζί του, ακριβώς όπως θα κάνατε και στη συναναστροφή με ανθρώπους. Και προμηθευτείτε την τροφή και τα φάρμακά του με τον αντίστοιχο τρόπο και στις ίδιες ποσότητες, που θα προμηθευόσασταν σε κανονικές συνθήκες.

Έχουν μολυνθεί από τον ιό κάποια ζώα συντροφιάς;

Όχι όσο γνωρίζουν οι ερευνητές. Ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ που ανήκει σε έναν ασθενή με Covid-19 δοκιμάστηκε για τον ιό και έδειξε χαμηλά επίπεδα στη μύτη και στο στόμα του. Αλλά το σκυλί δεν νοσεί και ο ιός μπορεί να προήλθε από επαφή με τον ασθενή ή άλλες επιφάνειες. Όπως όλοι γνωρίζουμε η μύτη και το στόμα ενός σκύλου έρχονται σε επαφή με τα πάντα.

Τι γίνεται αν το κατοικίδιο μου αρρωστήσει;

Εάν θεωρείτε πως το ζωάκι σας, έχει αρρωστήσει μετά από επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωναϊό, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Μη μεταφέρετε το ζώο στο ιατρείο χωρίς να επικοινωνήσετε πρώτα με τον κτηνίατρο για να συζητήσετε τα συμπτώματα του ζώου και την έκθεσή του. Να θυμόμαστε πως είναι πολύ απίθανο ότι ένα σκυλί ή μια γάτα θα μπορούσαν να μολυνθούν.

Related posts

Θυρεοειδής: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;

4press

Γρίπη: Έκκληση του υπουργείου Παιδείας – Εμβολιάστε τα παιδιά σας τώρα!

admin

Δωρεάν μαστρογραφίες σήμερα και αύριο στην πλατεία Γεωργίου

4press