Υγεία & Fitness

Μεσογειακή διατροφή και υγεία

Γράφει η Γιώτα Τσιπουρλή, Φοιτήτρια Διαιτολογίας & Διατροφολογίας

Η χώρα μας , η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που συνορεύουν με την Μεσόγειο θάλασσα , γεγονός που την καθιστά πρότυπο όσον αφορά την διατροφή. Όλοι μας έχουμε ακούσει τον όρο μεσογειακή διατροφή και φυσικά την ευεργετικότητά της στην υγεία.  

   Η ελληνική – μεσογειακή διατροφή είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων κάθε ηλικίας. Βασική αρχή της αυτής  αποτελεί το τρίπτυχο: Ισορροπία  – Μέτρο – Ποικιλία. 

Ας δούμε λοιπόν αρχικά τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής:

  1. Η κατανάλωση  πληθώρας τροφίμων φυτικής προέλευσης.

(Όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί.)

  • Η έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων, ελάχιστα επεξεργασμένων,  εποχιακών και τοπικά παραγόμενων τροφίμων και προϊόντων.
  • Η κατανάλωση φρούτου ως επιδόρπιο.
  • Η κατανάλωση του ελαιολάδου.
  • Η καθημερινή κατανάλωση μικρής έως μέτριας ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων. (κυρίως γιαούρτη και τυρί)
  • Η κατανάλωση μικρής έως μέτριας ποσότητας ψαριών και πουλερικών.
  • Η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
  • Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. (συνήθως κατά την διάρκεια γευμάτων). Όταν καταναλώνεται με μέτρο (1-2 ποτηράκια την ημέρα) έχει αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL).
  • Σημαντικό κομμάτι στον τρόπο ζωής των μεσογειακών λαών ήταν η τακτική σωματική δραστηριότητα, η επαρκής ανάπαυση καθώς και η συντροφικότητα και η διασκέδαση.

             Γιατί όμως κάποιος να ακολουθήσει  αυτό το πρότυπο διατροφής ;

Έχει αναφερθεί ευρέως ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής η οποία συμβάλλει σε μια ευνοϊκή κατάσταση υγείας και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή μπορεί να :

  • μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και κολπική μαρμαρυγή.
  • μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
  • ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
  • συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και βοηθάει στην απώλεια βάρους.
  • μειώσει την συχνότητα εμφάνισης  της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και της νόσου Πάρκινσον.
  • μειώσει την πρώιμη αγγειακή γήρανση.
  • βελτιώσει την οστική πυκνότητα, συμβάλλοντας στην αποφυγή οστεοπόρωσης.  
  • βοηθήσει στην  αποφυγή πρόωρου τοκετού.
  • συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης  πέτρας στα νεφρά.
  • βοηθήσει στην αντιμετωπίσει της κατάθλιψης.

   Επομένως για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία μπορούμε να ακολουθήσουμε την μεσογειακή διατροφή. Τι πρέπει όμως να καταναλώνουμε σύμφωνα με αυτό το μοντέλο;

Ενδεικτικά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε: 

Καθημερινά:

  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών
  • 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών
  • 6-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών

Εβδομαδιαία:

  • 2-3 φορές όσπρια ή λαδερά 
  • 2 φορές ψάρι
  • 1-2 φορές πουλερικά
  • φορά κόκκινο κρέας 

Ας μην ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντικό είναι και  30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας.

Related posts

Άντρας ηλικίας 101 ετών «ξεγέλασε» τον κορωνοϊό & αναρρώνει – Λίγες ημέρες πριν γιόρτασε τα γενέθλιά του

4press

Έρευνα: Τα αντηλιακά γεμίζουν τη Μεσόγειο με μέταλλα

4press

Αλλάξτε αμέσως διάθεση – 8 εύκολοι τρόποι για να σταματήσετε να στεναχωριέστε

4press