Υγεία & Fitness

Τσάι: 5 Θαυματουργές Ποικιλίες Για Την Ανακούφιση Από Το Άσθμα

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, όπου συνοδεύεται από βρογχόσπασμο και στένωση των αεραγωγών. Ακόμα ακολουθείται από τα συμπτώματα της δύσπνοιας, του βήχα, του συριγμού, καθώς και του αισθήματος σύσφιξης τους θώρακα. (1), (2), (3)

Ποια είναι τα 5 είδη τσαγιού, που ανακουφίζουν από το άσθμα;

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις. Ακόμα το πράσινο τσάι έχει συσχετιστεί με την καταπολέμηση:

 • Διαβήτη τύπου II
 • Διάφορα είδη καρκίνου
 • Παχυσαρκία
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις

Όσον αφορά τις ιδιότητες του στο αναπνευστικό σύστημα, μελέτες έδειξαν πως όταν καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι (240 mL) τότε, βελτιώνεται η λειτουργία των πνευμόνων. Ακόμα επέρχεται ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως η χαλάρωση των αεραγωγών για τουλάχιστον 4 ώρες, λόγω της καφεΐνης που περιέχει το πράσινο τσάι. (4), (5), (6), (7), (8), (9)

Τσάι Ευκαλύπτου

Το τσάι ευκαλύπτου, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις. Η πιο γνωστή και η πιο ευεργετική για τον οργανισμό μας φυτική ένωση, είναι η ευκαλυπτόλη. Σύμφωνα με έρευνες, η ευκαλυπτόλη βοηθά στην:

 • Μείωση της παραγωγής την βλέννας
 • Μείωση την φλεγμονής
 • Αποτροπή της προώθησης της βλέννας στους πνεύμονες

Αξιοσημείωτα αποτελέσματα βρέθηκαν στην παρακάτω έρευνα, όπου διήρκησε για 12 εβδομάδες και το δείγμα της ήταν 32 άτομα με άσθμα. Εκεί το δείγμα χωρίστηκε στην μέση, όπου στους μισούς χορηγήθηκε η ευκαλυπτόλη, ενώ στους άλλους μισούς placebo φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν, 36% λιγότερα φάρμακα για την διαχείριση του άσθματος, σε αυτούς που λάμβαναν την ευκαλυπτόλη . Ενώ στους ασθενείς όπου χορηγήθηκε placebo φάρμακο, χρειάστηκε 7% λιγότερα φάρμακα για την διαχείριση του άσθματος τους. (10), (11), (12)

Τσάι από τζίντζερ

Το τσάι από τζίντζερ, είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη του στην υγεία μας είναι:

 • Βοηθά στην μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
 • Βοηθά στην μείωση της φλεγμονής
 • Καταπολεμά στην ναυτία

Όσον αφορά τις ιδιότητες του στο αναπνευστικό σύστημα, μελέτες έδειξαν ότι κάποιες ενώσεις του τζίντζερ, όπως η βοτανική σκόνη gingerols, καθώς και η ουσία shogaols, μειώνει τα συμπτώματα τους άσθματος, μειώνοντας την φλεγμονή των αεραγωγών.

Ακόμα σε μια μελέτη 92 ατόμων, όπου διήρκησε 2 μήνες, έγινε διαχωρισμός των ασθενών και στους μισούς χορηγήθηκε 450 mg τζίντζερ, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε placebo φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν, μείωση του συριγμού στο 20% των ασθενών που χορηγήθηκε τζίντζερ, καθώς και ανακούφιση από το σφίξιμο στο στήθος, στο 52% των ασθενών που χορηγήθηκε τζίντζερ. (13), (14), (15), (16), (17), (18), (19), (20)

Τσάι από φλόμο

Ο φλόμος, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές τις Ελλάδας. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες με την:

 • Καταπολέμηση του άσθματος
 • Μείωση της βρογχίτιδα
 • Μείωση της βλέννας

Ακόμα έρευνες διαπίστωσαν πως ο φλόμος σχετίζεται με την θεραπεία του βήχα, της δύσπνοιας, της φλεγμονής καθώς και της χαλάρωσης των αναπνευστικών μυών. (21)

Μαύρο τσάι

Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού στην υγεία μας είναι:

 • Ο χαμηλότερος κίνδυνος του διαβήτη τύπου II
 • Ο χαμηλότερος κίνδυνος στις καρδιαγγειακές παθήσεις

Ακόμα το μαύρο τσάι, όπως και το πράσινο τσάι, επειδή εμπεριέχουν καφεΐνη, προκαλούν ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως η χαλάρωση των αεραγωγών. (22), (23), (24)

 

Related posts

Ο Θάνος Ασκητής και η ερευνά του: Πόσο σεξ κάναμε όσο «Μείναμε Σπίτι» στην καραντίνα; – Κάποιοι φούντωσαν, άλλοι προτίμησαν την μοναξιά

4press

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα σας – Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά

4press

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι άγγελοι με σπασμένα φτερά που πετούν όταν αγαπηθούν

4press