Υγεία & Fitness

«Υπερτροφή» των Αζτέκων θα μπορούσε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Διατροφική πηγή που κατανάλωναν οι Αζτέκοι μέχρι τον 16ο αιώνα θα μπορούσε να φέρει ελπίδα σε ανθρώπους με υπέρταση, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Hypertension, έδειξαν ότι απομονωμένα πεπτίδια, γνωστά ως SP6, μείωσαν την αρτηριακή πίεση υπερτασικών ζώων σε πειράματα στο εργαστήριο.

Ο Albino Carrizzo, του University of Salerno, δήλωσε ότι η νέα έρευνα άρχισε πραγματοποιώντας εικονική πέψη ωμού εκχυλίσματος σπιρουλίνας. Αναπαρήγαγαν δηλαδή οι ερευνητές αυτό που συμβαίνει στο ανθρώπινο έντερο μετά την πέψη της ουσίας. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν να απομονώσουν τα πεπτίδια που απορροφώνται από τον οργανισμό.

Το SP6 είναι εκχύλισμα από τη σπιρουλίνα, κυανοβακτήριο που κατανάλωναν οι Αζτέκοι και άλλοι Μεσοαμερικανοί μέχρι τον 16ο αιώνα.

Στο πειράματα, το SP6  έδειξε αγγειοδιασταλτική δράση, που βοήθησε να διασταλούν τα αγγεία σε ζώα στο εργαστήριο.

Ο Carmine Vecchione, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι ασθενείς με υπέρταση συχνά έχουν ελάττωμα στις φυσιολογικές διαδικασίες που με τη βοήθεια του  οξειδίου του αζώτου ρυθμίζουν το ενδοθήλιο.

Το πεπτίδιο που απομόνωσαν στο εκχύλισμα σπιρουλίνας δρα θετικά σε αυτό το μηχανισμό.

Θα χρειαστεί νέα έρευνα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το SP6 θα μπορούσε να είναι φυσικό συμπλήρωμα σε κοινές φαρμακευτικές θεραπείες γιια να βελτιώσει την ενδοθηλιακή λειτουργία και κατά συνέπεια να καταπολεμήσει την υπέρταση.

πηγή: pharmajoy.gr

Related posts

Τέσσερα εύγευστα μυστικά μακροζωίας και πρόγραμμα διατροφής για το φθινόπωρο από τον Μάνο Καζαμία

4press

Ο έρωτας είναι θεραπευτικός στην ψυχή αλλά και το σώμα, τονίζουν οι ειδικοί

4press

Πως να αποφύγουμε δερματίτιδες & ξηροδερμία από την υπερβολική χρήση αντισηπτικών & σαπουνιού;

4press

Leave a Comment