Χωρίς κατηγορία

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός για το Διεθνές Δίκαιο της Ανατολικής Μεσογείου και Αιγαίου

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Τρίτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο. 

Το ταξίδι του πρωθυπουργό έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης προκλητικότητας απ’ την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ενόψει της επίσκεψης: «Επιδιώκουμε να επανενεργοποιηθούν στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας, με άμεσο στόχο να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Επιδιώκουμε επίσης την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας για τα σοβαρά θέματα που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό προφανώς, όπως και για το τανγκό, χρειάζονται δύο…»

Το Σάββατο ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

Ωστόσο τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών δεν άφηναν πολλά περιθώρια για μια εύκολη συνάντηση. Την περασμένη Τετάρτη η Τουρκία φρόντισε να στείλει μηνύματα προς την Αθήνα για το Αιγαίο και να επαναφέρει και το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα πως η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, ενώ θα ενημερώσει τον Τούρκο πρόεδρο για τα όσα συζητήθηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη που θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Χάλκη.

Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά το 1933.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης:Λίγο πριν την ψήφο παρακολούθησε το συλλείτουργο Γαβριήλ- Ελπιδοφόρου (βίντεο)

4press

Παντρεύονται Βασίλης Κικίλιας – Τζένη Μπαλατσινού: Δείτε την αναγγελία γάμου

4press

Υποψήφιος με τον Νεκτάριο Φαρμάκη ο Δ. Μπαρμπούνης

4press

Leave a Comment