Χωρίς κατηγορία

Τσίπρας: Η Βόρεια Μακεδονία θα είναι μια φίλη χώρα

Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα ο Πρωθυπουργός…

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, σε δήλωση του στην προσωπική σελίδα του στο Facebooκ και το twitter.

«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός. Τονίζει ότι «οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

Prime Minister GR@PrimeministerGR

Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. #Συμφωνια_των_Πρεσπων #Βουλή #Vouli5453:44 μ.μ. – 25 Ιαν 2019399 άτομα συζητούν σχετικά με αυτόΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

«Ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια»

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα», τόνισε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων και απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες έστειλε το μήνυμα ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους».

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός, «θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας». «Ταυτόχρονα όμως», σημείωσε, «είναι και μια ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια». «Τα Βαλκάνια», είπε, «με τη μακρά ιστορία των πολέμων των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους».

«Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία, την αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε «από τα βάθη της ψυχής» του «τους 153 βουλευτές του κοινοβουλίου μας που παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το εθνικό όφελος για τη χώρα μας». «Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δυο λαοί θα τους ευγνωμονούν, διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας», είπε.

«Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ειδικότερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα γεννήθηκε μια νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας. Η Βόρεια Μακεδονία. Την καλωσορίζουμε». «Θα είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας», υπογράμμισε, «θα είναι μια σύμμαχος της Ελλάδας στην προσπάθεια της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας». «Μια Ελλάδα που σήμερα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλακανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος», είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εάν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ζάεφ τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί, όπως και άλλοι ηγέτες.

Related posts

Ικαρία: Την Πέμπτη (8/8) η αυτοψία του ιατροδικαστή

4press

Κορονοϊός: Πυροσβέστες αποθέωσαν γιατρούς και νοσοκόμους (vid)

4press

ΔΕΘ 2019: Οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη κατά την ομιλία Μητσοτάκη

4press

Leave a Comment