Συνεντεύξεις Τοπικές Κοινότητες

Η δυναμική πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ο “Στριφτόμπολας” Γεωργία Χασαποπούλου μιλά στη 4press για την Κέρτεζη

Ρεπορτάζ 4press

Την Κέρτεζη ένα από τα παλαιότερα κεφαλοχώρια, στις παρυφές του Καλλιφωνίου, με παραδοσιακά σπίτια, γραφικό κεφαλόβρυσο, πυκνά δάση, με το υπέροχο ειδυλλιακό τοπίο επισκέφθηκε η ηλεκτρονική εφημερίδα 4press και συνομίλησε με τη δραστήρια και πάντα φιλόξενη πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών ο “Στριφτόμπολας” Γεωργία Χασααποπούλου.

 

H κ. Χασαποπούλου είναι μια δυναμική πρόεδρος, η οποία μέσα από την επιμονή της έχει καταφέρει να γίνουν αρκετά έργα στο όμορφο αυτό χωριό των Καλαβρύτων αλλά και να φέρει τους νέους πιο κοντά στα ήθη, στα έθιμα και στην παράδοσή μας.

“Φτιάχτηκε ο χώρος και διαμορφώθηκε η πλατεία στις πηγές του Βουραϊκού με τη συνεργασία του προέδρου της κοινότητας Π. Κούρτη και του αντιδημάρχου Ι. Σαρματζόπουλου. Ήταν ένα αίτημα των κατοίκων της περιοχής εδώ κα αρκετά χρτόνια καθώς πρόκειται για την πλατεία, που φιλοξενούνται ποικίλες δράσεις και δρώμενα”, δήλωσε στη 4press κ. Χασαποπούλου.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ο “Στριφτόμπολας” ήταν η δημιουργία του γηπέδου που είχε ανάγκη το χωριό. “Ήταν μια ευγενική χορηγία του συμπατριώτη μας Νικόλαου Δουκλιά. Χωρίς την οικονομική ενίσχυση από εκείνον δεν θα είχαμε καταφέρει να το φτιάξουμε για τα παιδά μας”, ανέφερε η κ. Χασαποπούλου.

Η κεντρική της πλατεία απέχει περίπου 14 χλμ. από το κέντρο των Καλαβρύτων. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα μικρό φυσικό παράδεισο, ένα χώρο με πλούσια ιστορία παλαιά και νέα, με μνημεία ορατά και μη, με την παιδεία στην πρώτη γραμμή (με πολλά Σχολεία πριν από την Επανάσταση του 1821), με 20 ναούς σήμερα, 11 αγιωνύμια και αμέτρητα εικονοστάσια. Διαθέτει αγορά στον κεντρικό δρόμο μήκους περίπου 300 μ. Ακόμη και στη σημερινή εποχή ανθεί με δυο καφεστιατόρια και παραδοσιακά καφενεία με νόστιμο φαγητό, ενώ υπάρχει ξενοδοχείο δίπλα στον Βουραϊκό και ενοικιαζόμενα σπίτια.

Ήδη σχεδιάζεται η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δρόμου Κέρτεζη – Καλάβρυτα καθώς το έργο εντχθεί στο πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής όπως ανακοίνωσε από την Κέρτεζη ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης”, ανέφερε η κ. Χασαποπούλου. Παράλληλα, σύντομα θα ανακαινιστεί και το σπίτι του Ήρωα Στριφτόμπολα από τα παιδιά του.

Το χωριό στολίστηκε με τα γιορτινά του ενώ το άναμμα του Χριστουγέννιατικού διάκοσμου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία φορέων, τοπικών συμβούλων, κατοίκων και φίλων!

info

H Κέρτεζη είναι το χωριό της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας το οποίο και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Καλαβρύτων. Αριθμεί 365 μόνιμους κάτοικους[1]. Απέχει 220 χλμ. από την Αθήνα και 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ερύμανθου, σε παρυφάδα του που αποκαλείται Καλλιφώνιο σε υψόμετρο 823 μέτρων. Περιβάλλεται από έλαταβαλανιδιές και καστανιές. Έχει άφθονα νερά από τις πολλές πηγές που αναδύονται μέσα από τα βουνά γι’ αυτό και ο κάμπος της είναι εύφορος.

Related posts

Θεοφάνεια – Φθιώτιδα: Δεν βούτηξε κανένας και… έπεσε ο παπάς για το Σταυρό

4press

Γιάννης Λέντζας: “Διεκδικούμε και δημιουργούμε το Δήμο που θέλουμε και μας αξίζει”

4press

Στην κάτω Αχαΐα τα Oπτικά ΙΑΤΡΟΥ: Ποιότητα & Αισθητική !

4press