Γράφει η Μαίρη Σοφούλη
Με την ευκαιρία του Μουσικού Μαΐου που διοργανώνει εδώ και 26 χρόνια η Φιλαρμονική εταιρεία – Ωδείο Πατρών και το Ίδρυμα Ι. και Ε. Τοπαλη, αξίζει να εστιάσουμε στο ιστορικό αυτου του πνευματικου χώρου που από το 1892 προσφέρει στην πόλη μας ποιότητα και σοβαρή προσήλωση στην προβολή της υψηλής τέχνης της κλασσικής και συγχρονης μουσικής.
Οι πρώτες εκδηλώσεις, ήδη, ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Μαΐου και την Κυριακή 7 Μαΐου με πολύ επιτυχία, όπου είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω η ιδια. Το Σάββατο το βράδυ στις 9 μ. μ. στον χώρο συναυλιών της Φιλαρμονικής, είχε την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει δύο νέες καλλιτεχνιδες σε μελοποιημένα γαλλικα τραγούδια αφιερωμένα στην αγάπη υπό τον τίτλο “Chansons de l Amour”, μεγάλων συνθετών,οπως των Debussy, Duparc, Satie, Faure,Gounod,Lalo,Berlioz,κ.α.Τα τραγούδια ερμήνευσε η δραματική κολορατουρα Μαριεττα Σαρρη με την συνοδεία της πιανίστριας Μαριλενας Σουρή. Η σύμπραξη των νέων καλλιτεχνών υπήρξε επιτυχής, αφού το κοινό αγκάλιασε θερμά το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι η αίθουσα ήταν γεμάτη.

Ας αφήσουμε, όμως, να μιλήσουν για την Φιλαρμονική εταιρεία Ωδείο Πατρών δύο άνθρωποι που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του. Πρόκειται για τον πρόεδρο του ΔΣ του Ωδείου, κ. Χρήστο Μουλια, γνωστό δικηγόρο της Πάτρας, αλλά και ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα και την κ. Βάσω Φιλιππαιου διευθύντρια του Ωδείου.
1)κ. ΜΟΥΛΙΑ από πότε είστε πρόεδρος του ΔΣ της Φιλαρμονικής και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτήν;
Χωρίς να διαθέτω γνώσης μουσικής, μου αρέσει να ακούω μουσική, διότι με ξεκουράζει και με ευχαριστεί. Ήμουν μέλος της Φιλαρμονικής και μου ζητήθηκε σε μια δύσκολη στιγμή της διαδρομής της, να αναλάβω την προεδρία και να βοηθήσω, όσο μου επέτρεπαν και οι λοιπές προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μου, να συνεχίσει την κοινωνική προσφορά της στον χώρο του πολιτισμού. Αυτό έγινε το 2009.Δεχτηκα ευχαρίστως και δεν το έχω μετανοιώσει. Έκτοτε είμαι Πρόεδρος και έχω μια πολύ καλή συνεργασία με όλους. Την καλλιτεχνική διευθύντρια, το διδακτικό προσωπικό, τους διοικητικους υπαλλήλους και γενικά όλους τους συνεργάτες μας. Όλοι μαζί ο καθένας από τη θέση του, προσπαθούμε για το καλύτερο και πως θα ανταποκριθουμε στις απαιτήσεις των μαθητών του Ωδείου μας και των γονιών τους, αλλά και στους ακροατες των εκδηλώσεων που διοργανωνουμε.
2)Γνωρίζοντας την μακρόχρονη και ποιοτική καλλιτεχνική παρουσία της Φιλαρμονικής στην πόλη μας, θα ήθελα την δική σας αποτίμηση ως προέδρου της, στο παρόν και στο μέλλον τόσο αυτής καθεαυτής της εταιρείας, όσο και σε σχέση με τον πολιτισμό της Πάτρας.
Η Πάτρα έχει μακρά μουσική παράδοση και στην παράδοση αυτή πρωταρχική θέση κατέχει η Φιλαρμονική, το παλαιότερο μουσικό σωματείο της πόλης και από τα παλαιότερα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1892 και έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα, προσαρμοζομενη πάντοτε και συνεχώς στις πολιτισμικες ανάγκες και απαιτήσεις τής κάθε εποχής. Το ότι συνεχίζουμε να υπάρχουμε με κάνει να πιστεύω ότι οι πατρινοι αναγνωρίζουν ο, τι έχει γίνει και αυτό μας οπλίζει με θάρρος αλλά και μας δεσμεύει να συνεχίσουμε. Θέλω να πιστεύω, ότι αφού είμαστε υπεραιωνοβιοι, έχουμε μέλλον μπροστά μας και με αυτό τον ευσεβή πόθο δεν υποστελουμε τίποτα και θα συνεχίσουμε, όσα εμπόδια κι αν προκύψουν.
3)Με δεδομένη την παρακμή που βιωνει η κοινωνια μας τα τελευταία χρόνια και ιδιαζοντως η πόλη μας, πόσο ευκολο ή δύσκολο είναι το έργο της Φιλαρμονικής, να επηρεάζει και να διεισδύει πολιτιστικά στη τοπική κοινωνία;
Εμείς δεν ασχολουμεθα με το τι κάνουν οι άλλοι, διότι δεν θέλουμε να σπαταλάμε το χρόνο μας με ασήμαντα πράγματα. Η πολιτισμική παρακμή της πόλης μας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο κάποιοι υποστηρίζουν. Γίνονται αρκετά και εκδηλώνονται συνεχώς αξιόλογες πρωτοβουλίες. Μην ξεχνάτε ότι είναι μία πόλη με κυρίαρχο στοιχείο το εμπόριο,αλλα οι σημερινοί κάτοικοι της δεν εχουν τη συνειδητοποιημενη αστική νοοτροπία των εμπόρων των προηγούμενων γενεών, που στόλιζαν το τόπο τους με ωραία κτίρια και δεν δισταζαν να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη τους και να διαθέσουν χρήματα για τον πολιτισμό. Σήμερα, αυτοί που για να ικανοποιησουν τη ματαιοδοξία τους, δηλώνουν ότι αποτελούν το ανώτερο κοινωνικό στρώμα της πόλης, δεν έχουν καμία σχέση με το ανώτερο κοινωνικό στρώμα της πόλης του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου και δεν εκτιμούν τον πολιτισμό και τα αγαθά του, όπως εκείνοι, διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και η αδαπανη δημοσιότητα. Πάρα ταύτα το έργο της Φιλαρμονικής, επειδή είναι ποιοτικό, ναι μεν αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά αντέχουμε και με την δυναμική που εκπέμπουμε επηρεαζουμε πολιτιστικά την κοινωνία της πόλης και έχουμε πιστοποιημενη διείσδυση σε ότι προωθεί το πνεύμα, στη διάσταση της μουσικής.
4)Ο Μουσικός Μάιος, αποτελεί, ήδη, έναν θεσμό για το Ωδείο σας, αλλά και για την πόλη μας αφού μέτρα 26 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του. Ποια θεωρείται ότι είναι η απήχηση που έχει στο ευρύτερο κοινό και ιδίως στους νέους μας;
Ο Μουσικός Μάιος έχει μεγάλη απήχηση στο πατραικο κοινό και η απόδειξη γι αυτό είναι ο αριθμός όσων προσερχονται στις εκδηλώσεις μας. Πρόκειται για εκδηλώσεις επιπέδου, με διακεκριμενους μουσικούς, που έχουν αποσπάσει την αποδοχή και το θαυμασμο των ακροατών. Είναι ένας θεσμός που τον στηρίζουμε και θα τον στηρίζουμε και με την ενεργό συμβολή της κ. Φιλιππαιου θα συνεχίσει να αποτελεί σταθμό στα μουσικά δρώμενα των Πατρών. Δεν διακατεχομεθα από υπεραισιοδοξια, ούτε είμαστε αμετροεπεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά την εμβέλεια αυτού που προσφέρουμε, διότι πάντοτε ακούμε και λαμβάνουμε σοβαρά υπ όψιν τις γνώμες των φίλων της Φιλαρμονικής.
Να σημειώσω εν κατακλείδι ότι η συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις μας εν γένει, αλλά και στις εκδηλώσεις του Μουσικού Μαΐου είναι εντυπωσιακή και αυτό είναι η πλέον ελπιδοφόρα διάσταση της όλης προσπάθειας μας. Διότι αν δικαιουμεθα να ελπίζουμε είναι ότι μας αποδέχονται και οι νέοι, που σημαίνει ότι είμαστε και σύγχρονοι.
κ. Μουλια, σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο διηνεκές.

1)κ.ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΥ,θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθηκατε σε αυτήν την διαδυκτιακη συνάντηση – συνέντευξη, μετά από πολλά χρόνια, όταν τότε συναντιομασταν ραδιοφωνικά στην ΕΡΑ-Πάτρας με αφορμή τον Μουσικό Μάιο και όχι μόνο. Είναι γνωστό ότι εσείς προσωπικά είστε ο εμπνευστης αυτού του εαρινού Μουσικού φεστιβάλ, το οποίο το στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια και από τη θέση της διευθύντριας του Ωδείου. Το ευχάριστο είναι ότι συναντιομαστε και πάλι με τα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας για τον μουσικό Μάιο και νομίζω ότι αυτό λέει πολλά. Αναφέρομαι στην διαχρονικοτητα του θεσμού.
Μετά από 26 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα μουσικά πράγματα της πόλης μας, μπορείτε να μας κάνετε μια εκτίμηση της πορείας του Μουσικού Μαΐου από τότε έως σήμερα;
——–Ο Μουσικός Μάιος ξεκίνησε το 1998 με ένα πρόγραμμα οχτώ συναυλιών, ρεσιτάλ πιάνου με την Αλεξάνδρα Παπαστεφανου συναυλία με το Ελληνικό Συγκρότημα Συγχρονης Μουσικής με τον Θόδωρο Αντωνίου, συναυλία με το Wassenhoven Ensemble, ρεσιτάλ
τραγουδιού της Ναντιας Φιορου με συνοδεία πιάνου από τον Άρη Γαρουφαλη, συναυλία με τη Μαρία Χαιρογιωργου στο πιανο και την Νίνα Πατρικιδου στο βιολί, ομιλία από τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου, έκθεση βιβλίων για τη μουσική. Όλοι εξαιρετικοί φίλοι που στήριξαν την “αρχική σκέψη :δηλ. μέσα σε ένα μήνα να ασχοληθούμε με πράγματα που να έχουν σχέση με τη Μουσική. Και το όνομα αυτού…… Μουσικός Μάιος”. Σιγά-σιγά “χτισαμε” αυτόν τον θεσμό προκαλώντας αξιόλογους μουσικούς, δημιουργώντας προγράμματα που εκπαιδευουν ένα κοινό, το οποίο παράλληλα απολαμβάνει και την ψυχαγωγία. Σκέψη μας είναι μέσα από αυτόν τον κύκλο συναυλιών και διαλέξεων ή ημερίδων, συνεδρίων και σεμιναρίων να γνωστοποιησουμε την Τεχνη της μουσικής που άντεξε στο πέρασμα των αιώνων, αλλά και να κάνουμε γνωστή τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Όλα αυτά τα χρόνια αποδείξαμε πως είμαστε ειλικρινείς με τις σκέψεις και επιθυμίες μας. Ένα μεγάλο μέρος του κοινού της Πάτρας μας ακολούθησε και τους ευχαριστούμε.
2)Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θεωρείτε ότι μπορούν και στηρίζουν την συνεχή παρουσία του Μουσικού Μαΐου;
——–Η συνέπεια και η πίστη σε αυτό που κάνουμε. Η ανιδιοτελεια και η αναγκη για μουσική παρουσία και προσφορά. Στοχεύουμε στην ουσία και όχι στην κούφια επίδειξη και ανούσια προβολή. Πίσω από αυτήν τη “συνεχή παρουσία” υπάρχει γνώση και πολλή δουλειά.
3)κ. Φιλιππαιου, πως βλέπεται το μέλλον αυτού του θεσμού δηλ. θα υπάρχει συνέχεια και μετά από εσάς;
——–Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά εμένα.Είχα την αρχική ιδέα, η οποία στηριχθηκε όπως έπρεπε και οι επόμενοι θα αποφασίσουν τη συνέχεια ή όχι αυτού του θεσμού. Γερά θεμέλια υπάρχουν, από κει και πέρα εξαρτάται από την προσωπικότητα, τις επιλογές και τους στόχους που θέτει κάποιος. Η Φιλαρμονική εταιρεία Ωδείο Πατρών
καταγράφει ζωή 131 ετών, με παρελθόν εξαιρετικών μουσικών και σημαντικών προσωπικοτητων. Θα ήταν απερισκεψια αν κάποιος αγνοήσει όλα αυτά και φερθεί καιροσκοπικα.
4)Επειδη ενημερώνομαι κάθε χρόνο για το πρόγραμμα του Μουσικού Μαΐου και διαπιστώνω ότι η συμμετοχή νέων μουσικών είναι δεδομένη. Πόσο αισιόδοξη είστε για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι μας για την κλασσική μουσική παιδεία εν γένει στην χώρα μας;
———-Η μουσική παιδεία στη χώρα μας, γενικά νοσεί. Είναι τόσα πολλά αυτά που διαμορφώνουν το μουσικό κριτήριο και τις επιλογές μας. Πρωταρχικά η οικογένεια και δευτερευοντως το σχολείο,το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο. Το μάθημα της μουσικής είναι απαραίτητο στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Όλοι γνωρίζουμε πως η ενασχόληση με την μουσική και η εκμάθηση ενός μουσικου οργάνου απαιτεί πολλά χρόνια. Επομένως το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει σε μικρή ηλικία. Πάντως άσχετα με τις υπάρχουσες αντιξοοτητες στη χώρα μας έχουμε εξαιρετικούς μουσικούς, πτυχιούχους και διπλωματουχους ελληνικών ωδειων, με σημαντική καριέρα και σε άλλες χώρες. Ενδιαφέρονται οι νέοι μας για την ποιοτική μουσική και είναι αρκετοί αυτοί που φοιτούν σε διάφορες πανεπιστημιακες σχολές, συνεχίζουν τις μουσικές σπουδές τους ή ξεκινούν κάποιο μουσικό όργανο.
5)Ποια είναι η άποψη σας για την επισημη πολιτεία και κατά πόσον βοηθά ή όχι στην στήριξη θεσμών σαν τον δικό σας;
———Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία κίνηση από το Υπ. Πολιτισμού με μικρές, χρηματοδότησεις, κατόπιν επιλογής προτάσεων, σε ιδιωτικούς φορείς αλλά γενικά δεν είναι θετική η άποψή μου όσον αφορά τη στήριξη από την επίσημη πολιτεία.
6)κ.Φιλιππαιου, το πρόγραμμα του φετινού Μουσικού Μαΐου τι περιλαμβάνει και ποια είναι η διάρκεια του;
———-Οι εκδηλώσεις του Μουσικού Μαΐου βρίσκονται πάντα μέσα στο συγκεκριμένο μήνα και φέτος διαρκούν από τις 6-26 Μαΐου. Ο μουσικός Μάιος στοχεύει σε συναυλίες με ευρύ φάσμα περιεχομένου, από την προκλασικη εποχή έως και την σύγχρονη, με επίκεντρο την ποιότητα. Φέτος και για πρώτη φορά, δημιουργείται μία ενότητα με την ονομασία “Ο Μουσικός Μάιος συναντά τους νέους”, η οποία αφορά νέους μουσικούς σε ηλικία. Νέοι που ερμηνεύουν σολιστικα έργα υψηλού καλλιτεχνικου επιπέδου, οι οποίοι ανά δύο καλύπτουν μία συναυλία. Βρίσκουμε την κινηση αυτή λίαν ενδιαφέρουσα γιατί όλο αυτό το εγχείρημα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός έμπνευσης για νέους μουσικούς. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα δώσουν ένα κίνητρο στους μικρότερους. Το υψηλό επίπεδο γνώσης και ερμηνείας αποτέλεσμα σωστής διδασκαλίας και προετοιμασίας αυτών των παιδιών, μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Επιβραβεύουμε την προσπάθεια και επιλογή τους και τους συμπεριλαμβανουμε στο πρόγραμμα του 26ου Μουσικού Μαΐου. Το πρόγραμμα του οποίου ξεκίνησε με την Μαριεττα Σαρρη, δραματική κολορατουρα και τη Μαριλενας Σουρή στο πιάνο την Λευκή Καρποδινη στο πιάνο και την Μικαελα Παναγιωτοπουλου στο φλάουτο σε έργα ελληνων συνθετών και κλεινει με τον Δημήτρη Σεμση στο βιολί και την Δήμητρα Μαντζουρατου στο πιάνο.
Πιστεύουμε ότι οι φίλοι μας θα φυγουν γαλήνιο και, χαρούμενοι από τις συναυλίες.
κ. Φιλιππαιου σας ευχαριστώ για την επικοινωνία και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις φετινες εκδηλώσεις σας, αλλά και στα προσεχή σχέδια της Φιλαρμονικής.