Δραστικά μειωμένη θα είναι η χρήση του χάρτινου εισιτηρίου μόλις τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών.
Σε δεύτερη μοίρα θα περάσει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους το παραδοσιακό χάρτινο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, μιας και τότε θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών, όπως επανέλαβε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι πριν το τέλος του 2024 το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί στο σύνολο της αθηναϊκής μητρόπολης, ξεκινώντας τον προσεχή Μάρτιο από τις λεωφορειακές γραμμές Express για το αεροδρόμιο.
Πρόκειται για το σύστημα Tap’N’Pay που θα επιτρέπει στον επιβάτη να επιβιβάζεται στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας, απλά πλησιάζοντας την τραπεζική του κάρτα (είτε την ίδια, είτε το ψηφιακό αντίγραφό της στο κινητό τηλέφωνο) στον ειδικό αναγνώστη στα επικυρωτικά μηχανήματα δίχως να χρειάζεται να εκδώσει τις γνωστές στο επιβατικό κοινό ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card.
Τα παραπάνω εισιτήρια δεν θα καταργηθούν, δεδομένου ότι θα συνεχίσουν να προσφέρονται ως εναλλακτική επιλογή, διευκολύνοντας ανθρώπους -και δη ηλικιωμένους- που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.
Όσον αφορά στα οφέλη του συστήματος, ο επιβάτης θα εξοικονομεί χρόνο κατά τις μετακινήσεις του, μιας και δεν θα χρειάζεται να αναζητάει τα σημεία πώλησης.
Παράλληλα, δεν θα χρειάζεται να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης.
Σημειώνεται δε ότι το νέο σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, κτλ.
Τέλος, θα έχει καθοριστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η μείωση της έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων θα μετριάσει το φαινόμενο της απόρριψής τους σε δημόσιους χώρους.