Κάθε καλοκαίρι ανυπομονούμε όλοι να πάρουμε την άδειά μας, να ετοιμάσουμε βαλίτσες και να φύγουμε, να ταξιδέψουμε. Άλλοι προτιμούν ήσυχα μέρη για χαλάρωση και ηρεμία, άλλοι επιλέγουν τουριστικούς προορισμούς με ολονύχτια πάρτι και χορό και άλλοι απλά επισκέπτονται τον τόπο καταγωγής τους. Ο κοινός παρονομαστής πάντως είναι ένας και λέγεται: διακοπές.
Οι περισσότεροι, όμως επιστρέφοντας από το ταξίδι τους, πίσω στη ρουτίνα και στη δουλειά, συχνά παραπονιούνται, ότι δεν κατάλαβαν πώς πέρασαν οι ημέρες και συχνά λένε ότι όταν άρχισαν να χαλαρώνουν, έφτασε η μέρα του γυρισμού.
Σε αυτό λοιπόν το «παράπονο» και κατ’ επέκταση ερώτημα, έρχεται η επιστήμη να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Πόσες ημέρες τελικά διακοπών χρειάζεται ένας άνθρωπος, προκειμένου να προλάβει να χαλαρώσει, να του φύγει το άγχος, αλλά παράλληλα να μη βαρεθεί και να επιστρέψει ανανεωμένος στην καθημερινότητά του;
Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Hapiness Studies, «ένας εκδρομέας θα αισθανθεί αύξηση του αισθήματος χαράς μέσα στις πρώτες μέρες των διακοπών, με το αίσθημα αυτό να κλιμακώνεται την 8η ημέρα».
Επομένως οι 8 ημέρες είναι ο ιδανικός αριθμός ημερών για διακοπές, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα προλαβαίνουμε να αποσυμπιεστούμε από τη ρουτίνα και το άγχος της καθημερινότητας, να εγκλιματιστούμε στο νέο περιβάλλον-κατάλυμα του προορισμού μας και παράλληλα να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη του ποιοτικού αυτού χρόνου.
Αφού περάσουν οι 8 ημέρες, η έρευνα έδειξε, ότι ο ταξιδιώτης αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του και να μην αντλεί απόλαυση από τα ερεθίσματα που λαμβάνει. Επίσης, αν τηρηθεί το όριο των 8 ημερών, η ευφορία των διακοπών παραμένει για ένα χρονικό διάστημα και μετά την επιστροφή.
Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι αυτό το χρονικό διάστημα των 8 ημερών πρέπει να αφήσουμε μακριά το κινητό, να απενεργοποιήσουμε ειδοποιήσεις από social media και emails και γενικά να μην έχουμε αφήσει καμία εκκρεμότητα, που μπορεί να μας γεμίζει άγχος. Στις διακοπές πρέπει να «αδειάζει» το μυαλό από τις υποχρεώσεις και να επικεντρώνεται στο «τώρα».
Η έρευνα καταλήγει, ότι η καλύτερη λύση είναι να κάνει κανείς μικρά διαλείμματα μιας εβδομάδας στη διάρκεια του έτους και όχι να παίρνει όλη την άδεια μαζεμένη το καλοκαίρι.